Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
12.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

izlet Dražgoše

Četrtek, 9. 1. 2014, 12.23

8 let

V Dražgoše, kjer je sonce doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vasica v škofjeloškem hribovju je sicer najbolj znana zaradi tragične vojne preteklosti, a planincem, sprehajalcem in drugim obiskovalcem rada pokaže svoje prijazno sončno lice.

Zakaj tja? Dražgoše se lahko pohvalijo z izjemno sončno lego na prisojnem pobočju Dražgoške gore, kar so slikovito opisali s sloganom Pri nas je sonce doma. Nič čudnega, da so priljubljena točka sprehajalcev, ki radi uživajo v sijajnih razgledih čez škofjeloške hribe.

Zakaj zdaj? Ta konec tedna, natančneje v nedeljo, bodo Dražgoše še posebej obljudene, saj bo tam tradicionalna spominska slovesnost ob 72. obletnici dražgoške bitke. Glede na to, da je vremenska napoved obetavna, v Dražgošah pričakujejo od 4000 in 6000 ljudi, mnogi od njih se bodo v vas na pobočjih Jelovice podali peš.

Kako tja? Če vas mika, da bi se podali na pohod v Dražgoše, lahko izbirate med kar enajstimi organiziranimi pohodi. Najdaljša bosta že 35. spominski planinski pohod po poti Cankarjevega bataljona iz Pasje ravni in 15. Nočno-dnevni rekreativni pohod iz Železnikov prek Ratitovca. Organizatorji pravijo, da bo udeležba na pohodih glede na najave tudi letos dobra. Vodniki najbolj odmevnih, atraktivnih in hkrati najzahtevnejših pohodov pa kljub temu, da na poti ni veliko snega, opozarjajo na težavnost pohodov in udeležence pozivajo k primerni opremljenosti in pripravljenosti.

Če bi raje ubrali lažjo pot, se lahko z avtomobilom v Dražgoše pripeljete iz Škofje Loke, iz Kranja, Radovljice ali iz Bohinjske Bistrice. Tiste, ki bodo prišli s svojimi vozili, pa organizatorji naprošajo, naj načrtujejo svoj prihod do 11. ure, torej vsaj uro pred slovesnostjo. Letos bo cesta na odseku Lajše-Rudno od 11. do 13. ure tudi popolnoma zaprta.

Kaj kupiti? Najbolj značilen spominek iz teh krajev so dražgoški kruhki, umetelno okrašeni medenjaki iz gostega medenega testa, ki jih v teh krajih izdelujejo že več sto let. So tradicionalno darilo, z njimi so ob godu svetega Miklavža obdarovali otroke, ob prazniku svetih treh kraljev pa so dekleta s krajčki obdarila fante. Ker so obstojni, se ne pokvarijo in lomijo, so kot darilo priljubljeni tudi dandanes.

Ne spreglejte