Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 7. 2016,
13.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Plažnice Donald Trump Ivanka Trump hotel Siol z vami na dopustu

Nedelja, 10. 7. 2016, 13.30

6 let, 7 mesecev

Trumpovi hoteli: postavljaški kot njihov lastnik?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Donald Trump hoteli | Foto trumphotelcollection.com

Foto: trumphotelcollection.com

Eden od številnih poslov, s katerimi se ukvarja Donald Trump, je hotelirstvo. S tremi svojimi otroki ima trenutno v lasti deset hotelov, trije pa se jim bodo pridružili še letos.

Leta 2007 je Donald Trump s tremi svojimi otroki, Donaldom Jr., Ivanko in Ericom, ustanovil hotelsko podjetje Trump Hotels, ki ima danes pod okriljem deset hotelov po vsem svetu. Letos se jim bodo pridružili še trije, v Vancouvru, Riu de Janeiru in Washingtonu, v prihodnjih letih pa se nameravajo Trumpi širiti tudi v Azijo, natančneje v Indonezijo.

Konec junija je Trump z otroki Ericom, Ivanko in Donaldom Jr. odprl hotel z golf igriščem na Škotskem. | Foto: Getty Images Konec junija je Trump z otroki Ericom, Ivanko in Donaldom Jr. odprl hotel z golf igriščem na Škotskem. Foto: Getty Images

Trump je sicer ime, ki ga pozna ves svet, a Trumpovi hoteli med turisti in popotniki (še) niso tako uveljavljeno ime kot denimo Hilton, ki ima vendarle veliko daljšo zgodovino. Kaj sploh nudijo svojim gostom? Ali so tako postavljaški in kričeči, kot je mož, ki jim je dal ime, je preverila novinarka New York Timesa Stephanie Rosenbloom, ki je obiskala hotele v New Yorku, Las Vegasu in Miamiju.

Trumpov hotel v miamijski soseski Doral obkroža kar pet igrišč za golf. | Foto: trumphotelcollection.com Trumpov hotel v miamijski soseski Doral obkroža kar pet igrišč za golf. Foto: trumphotelcollection.com

Zadnji je, tako kot tista na Škotskem in Irskem, meka za igralce golfa. Seveda, saj je tudi Trump navdušen igralec in prav tako navdušen graditelj igrišč za golf. Predvsem pa je Rosenbloomova v njegovem miamijskem hotelu opazila, da je vse popolnoma prežeto z njegovim imenom in tudi obrazom.

Med drugim je mogoče v hotelski trgovini kupiti njegovi vini, za steklenico chardonnaya ali sauvignona je treba odšteti okoli 22 evrov. Za dame imajo komplete lakov za nohte s Trumpovim podpisom, ki prav tako stanejo okoli 22 evrov, isto ceno nosijo tudi nogavice, Trumpova toaletna vodica pa stane 56 evrov. Dostopno, ni kaj.

V hotelskih trgovinah sta med drugim naprodaj Trumpovi dišavi, primerno poimenovani Imperij in Uspeh. | Foto: trumphotelcollection.com V hotelskih trgovinah sta med drugim naprodaj Trumpovi dišavi, primerno poimenovani Imperij in Uspeh. Foto: trumphotelcollection.com

Da ne bi pozabili, pri kom bivate, so stene skupnih hotelskih prostorov polne uokvirjenih naslovnic revij, na katerih nastopa Trump, od Newsweeka do Playboya.

Trumpovo ime oziroma sloves pa nista privlačna za vse. Kar 50 let se je ena od tekem slovitega golf turnirja PGA igrala na tem posestvu, ki ga je Trump kupil leta 2012. Pred dobrim mesecem dni pa se je razvedelo, da so organizatorji turnirja tekmo preselili v Ciudad de Mexico. Kar boleč udarec za predsedniškega kandidata, ki je lani razburil s komentarji o mehiških imigrantih. Seveda jim ni ostal dolžen, ampak je odločitev komentiral z besedami: "Upam, da imajo zavarovanje za primer ugrabitve."

Sobe in apartmaji so manj kričeči, kot bi pričakovali od nastopaškega Trumpa. Na sliki je apartma v miamijskem letovišču. | Foto: trumphotelcollection.com Sobe in apartmaji so manj kričeči, kot bi pričakovali od nastopaškega Trumpa. Na sliki je apartma v miamijskem letovišču. Foto: trumphotelcollection.com

Novinarka New York Timesa je ob tem omenila, da Trump očitno ni intenzivno sodeloval pri opremi oziroma prenovi hotelskega kompleksa. Kot je zapisala, so sobe in apartmaji presenetljivo umirjeno urejeni, le tu in tam se pojavi kakšen "trumpovski" detajl, kot je zlata ročica za splakovanje stranišča. V vseh hotelih je prepovedano kajenje, osebje pa je "vseprisotno, a tiho in nevidno".

Opazen vpliv hčerke Ivanke

Tudi sicer dajejo Trumpovi hoteli veliko bolj eleganten vtis, kot bi jim ga prisodili - verjetno tudi za to, ker pomembno vlogo v podjetju igra Trumpova hčerka Ivanka. "Naših hotelov ni mogoče popredalčkati," je 34-letnica dejala na NYT. "Imamo zelo različne goste, od zvezdnikov, podjetnikov in mogotcev do tistih, ki šele začenjajo svojo kariero."

Hotel v Riu nameravajo odpreti še pred začetkom olimpijskih iger. | Foto: trumphotelcollection.com Hotel v Riu nameravajo odpreti še pred začetkom olimpijskih iger. Foto: trumphotelcollection.com

Ob tem je zanikala, da bi očetova predsedniška kampanja in kontroverzne izjave, ki jo spremljajo, škodile poslu. "Beležimo stalno rast," je zatrdila.

NYT ob tem navaja nekoliko drugačne podatke, ki so jih pridobili od spletnega hotelskega iskalnika Hipmunk. Po teh podatkih je delež rezervacij v Trumpovih hotelih v primerjavi z drugimi hoteli v zadnjem letu padel za 59 odstotkov, v newyorških in lasvegaškem hotelu pa za več kot 70 odstotkov.

Apartma hotela na znani havajski plaži Waikiki | Foto: trumphotelcollection.com Apartma hotela na znani havajski plaži Waikiki Foto: trumphotelcollection.com

A družina Trump v nobenem primeru ne popušča. Ob novih hotelih v verigi, ki jih bodo odprli letos in v prihodnjih letih, načrtujejo še povsem novo verigo tako imenovanih lifestyle hotelov. To je najnovejši trend v hotelskem poslu, gre za verige hotelov, podobnih butičnim - torej majhnih, intimnih in s poudarkom na dizajnu -, ki pa so ravno zato, ker so del verige, lahko bolj dostopni gostom z različno globokimi žepi.

Utesnjenosti sobam v Trumpovih hotelih ne morete očitati, tudi v mestnih ne - najmanjše sobe v Trumpovem hotelu v newyorški četrti SoHo merijo razkošnih 40 kvadratnih metrov. | Foto: trumphotelcollection.com Utesnjenosti sobam v Trumpovih hotelih ne morete očitati, tudi v mestnih ne - najmanjše sobe v Trumpovem hotelu v newyorški četrti SoHo merijo razkošnih 40 kvadratnih metrov. Foto: trumphotelcollection.com

Trumpovi hoteli seveda niso za tiste z zelo tanko denarnico, čeprav so cene zelo spodobne. V New Yorku boste julija za nočitev v dvoposteljni sobi odšteli od 270 evrov navzgor, v Miamiju jo dobite že za 120 evrov, le na Havajih je, sezoni primerno, nekoliko dražje in se cene začnejo pri dobrih 430 evrih. A za ta denar se boste to jesen morda lahko hvalili, da ste spali pri naslednjem ameriškem predsedniku.

Ne spreglejte