Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 6. 2010,
7.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 6. 2010, 7.37

8 let

Orhideja, gvatemalska narodna cvetlica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gvatemala si je za svojo narodno cvetlico izbrala deviško belo Monjo Blanco, Lycaste skinneri var. Alba, sicer pa v deželi večne pomladi najdemo okrog 1000 vrst vlagoljubnih orhidej.

Kraljevski cvetovi mavričnih barv Mehiška južna soseda Gvatemala je sanjsko barvita država, ki navdušuje predvsem ljubitelje tradicije in narave. Ambasadorke narave in naravnega so orhideje, saj v divjini uspevajo samo v nedotaknjenem okolju in s svojo občutljivostjo spominjajo na princeske na zrnu graha med cvetlicami. Tudi lepota njihovih cvetov je prav kraljevska, ovita v razkošno paleto vseh barv mavrice.

Na gvatemalskih ulicah je mogoče za prgišče quetzalov kupiti dehtečo orhidejo, tako kot na ljubljanskih šopek teloha ali tulipanov. Nič nenavadnega, saj v Gvatemali, kjer uspeva približno 1000 vrst orhidej, skoraj vsakdo goji orhideje, povsem samorastniško pa uspevajo tudi v naravi.

Naravna rastišča orhidej se razlikujejo kot noč in dan, saj se na videz krhke cvetlice bohotijo tako ob pacifiški obali kot na goratih pobočjih do nadmorske višine 2000 metrov, na vulkanskih vrhovih jih je mogoče najti še višje. Na vzhodu države, kjer se pol leta močnega deževja izmenjuje s pol leta suše, rastejo popolnoma drugačne vrste orhidej kot na občutno vlažnejšem zahodu Gvatemale. Tople in vlažne severne nižine postrežejo s povsem svojo zbirko dehtečih lepotic, Alta Verapaz v osrčju Gvatemale pa velja za zibelko orhidej, saj od tam izvira vrsta orhidej Lycaste z značilnimi rožnatimi, rumenimi ali rdečkastimi cvetovi. Zelo redka in najbolj cenjena Lycaste skinneri var. Alba, Monja Blanca oziroma »bela nuna« po slovensko, pa je bila že leta 1934 okronana za narodno cvetlico Gvatemale. Ogroženo vrsto orhideje deviško belih cvetov brez kančka rumene ali rožnate je izjemno težko videti v naravi, uspeva pa v zelo vlažnem okolju na dovolj visoki nadmorski višini.

Vlagoljubne lepotice

Cobán, prestolnica Alta Verapaza, je s svojim botaničnim vrtom orhidej na prostem pravi raj za ljubitelje mavričnih cvetov. Že kakšnih 30 vrst cvetočih orhidej, ki se prav koketno nastavljajo fotografskemu objektivu, podkuri domišljijo, kako veličastno mora biti tam šele od decembra do februarja, ko se razbohoti vseh 650 vrst vlagoljubnih lepotic, kolikor jih ta vrt premore.

Z dežjem orošene orhideje poleg širokega barvnega spektra barv presenečajo tudi z različno velikostjo, saj so nekatere tako majcene, da jih komaj vidiš s prostim očesom, seveda pa se razrastejo tudi do velikosti, kot smo jih vajeni v slovenskih cvetličarnah, ali jih celo prerastejo. Prav vse, majhne in velike, ogrožene in vsakdanje, pisane ali enobarvne, pa se znajdejo v soju žarometov konec februarja, ko v Gvatemali praznujejo državni orhidejski šov.

Ne spreglejte