Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 4. 2012,
13.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 26. 4. 2012, 13.25

8 let, 5 mesecev

Na prvomajska kresovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Čeprav gospodarski položaj ni rožnat in marsikdo ob prazniku dela ni preveč praznično razpoložen, izkoristite prihajajoče tople večere in se odpravite na druženje ob prvomajskih kresovih.

Prvi maj, mednarodni praznik delavstva, praznujejo v večjem delu sveta. Ena od redkih izjem so Združene države Amerike, čeprav je praznik nastal kot spomin na krvave proteste v Chicagu v začetku maja leta 1886, med katerimi je umrlo 11 protestnikov in sedem policistov. Povod za demonstracije, znane kot Haymarketski izgred, so bile neuslišane zahteve delavcev, ki so od oblasti zahtevali uzakonitev osemurnega delovnika.

V spomin na krvave dogodke se je 1. maj uveljavil kot dan, ko se delavci po vsem svetu spominjajo kolegov, ki so umrli med bojem za bolj človeške razmere pri delu, hkrati pa praznujejo dosežke delavskega gibanja. Kot eden od ritualov ob tem prazniku se je uveljavilo kurjenje kresov, ki zagorijo na predvečer praznika, torej 30. aprila. Tako bo tudi letos. Plameni se bodo dvigovali po vsej Sloveniji, mi pa smo zbrali nekaj največjih kresovanj oziroma tistih, na katera se običajno odpravi največ ljudi.

Kam? V osrednji Sloveniji

Najpomembnejši dogodek v prestolnici bo tradicionalno kresovanje na Rožniku, ki je iz zbora delavk in delavcev že zdavnaj preraslo v ljudsko zabavo z bogatim zabavnim programom. Tudi letos ne bo nič drugače: formalni, resnejši del programa ob 20. uri bo govor predsednika ZSSS Dušana Semoliča, ob 21.30 pa se začne kresovanje, ki ga bodo glasbeno popestrili Tinkara Kovač ter skupine Oko, Toronto Drug Bust in The Dreams.

Na Gorenjskem

Na gorenjskem koncu se bo ob 20. uri začelo tradicionalno prvomajsko kresovanje pri Koči na Golici, največji gorenjski kres pa obljubljajo na Polani nad Križami – visok naj bi bil okoli 15 metrov. Ob 19. uri se bo začelo kresovati v Kranjski Gori in Gozdu - Martuljku, ob 19.30 na Visokem, ob 20. uri pa v Naklem. Ne bo pa tradicionalnega kresovanja na Joštu. "Zaradi velikega finančnega zalogaja prireditve v takem obsegu kot pretekla leta ne moremo izpeljati," so pojasnili.

Na Štajerskem

Največje mariborsko kresovanje bo kot običajno v Koblarjevem zalivu v Kamnici. Začelo se bo ob 15. uri s postavitvijo mlaja, tudi tam pa bo slavnostni govornik Dušan Semolič. Popoldne bo zbrane zabaval ansambel Viničarji, ob 22. uri pa je napovedan koncert Rock partyzanov. Kres in ognjemet napovedujejo ob 23. uri. V Rušah bodo pod geslom Malo mesto - največje kresovanje tudi letos poskušali podirati rekorde in zanetiti največji kres v državi. Prireditev se bo 30. aprila na parkirišču nekdanje Tovarne dušika Ruše pričela ob 17. uri, poleg prižiga kresa pa se bo mogoče udeležiti tudi postavljanja majskega drevesa, vaških iger, pohoda z baklami in sežiga kresnega moža. Osrednja ptujska zabava bo kresovanje na Ranci ob Ptujskem jezeru, ki se bo začelo ob 18.30. Celjani se lahko odpravite na Špico, kjer se bo 21. tradicionalno kresovanje začelo ob 20. uri, ob 21. uri pa bodo kres prižgali na travniku pred Celjsko kočo.

Na Koroškem Na predvečer praznika dela bodo tudi po Koroški zagoreli kresovi. Večja kresovanja pripravljajo v občinah Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Dravograd in Vuzenica.

V Pomurju

V Pomurju, kjer bodo pripravili kresovanja in postavljali mlaje v številnih krajih, je med najbolj obiskanimi prireditvami gornjeradgonska. V tamkajšnjem turistično-športnem centru bo baklada 30. aprila ob 20.30, slavnostni govornik na kresovanju pa bo župan Anton Kampuš. Za glasbo bosta skrbeli skupini Dan D in Mladih 5. V Murski Soboti se bo dan pred praznikom dela zabava začela že dopoldne, ko bodo na Trgu zmage postavljali mlaj, popoldne pa se bo zabava preselila v mestni park. Kres bo zagorel ob 20.30, zbrane pa bo zabaval ansambel s pomenljivim imenom Plamen.

Na Primorskem

V Kopru tradicionalno kresovanje znova pripravljajo na Markovcu. Že pred 20. uro bo v ponedeljek v Taverni na koprskem trgu zaigrala godba na pihala iz Marezig, pohodniki pa se bodo nato skupno podali na kresovanje. Prav tako pa bo tradicionalno gorelo tudi v Ajdovščini v obzidju ajdovskega gradu. Tam se bo osrednja prireditev začela ob 20. uri, prižig kresa pa bodo pospremili posebni gostje, skupina Ana Pupedan. V Idriji kresovanje na prostem pripravlja klub tamkajšnjih študentov.

Na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju

Na predvečer 1. maja bodo Dolenjci, Belokranjci in Posavci po ustaljenem običaju prižgali številne kresove. Med največjimi bo tudi letos najmanj 10-metrski kres, ki ga bo enajstič zapovrstjo na travniku pri boštanjskem trgovskem središču postavilo Športno kulturno društvo mladi Boštanj. Omenjeno društvo je pred petimi leti postavilo dobrih 43 metrov visok prvomajski kres, s katerim si je prislužilo vpis v Guinnessovo knjigo rekordov, letošnjega pa bodo prižgali ob 21. uri.

Na kaj je treba paziti? Vsakršno kurjenje ognja na prostem je lahko nevarno, zato ga prepustite profesionalcem. Če pa v sebi ne morete zatreti piromanske žilice, se držite napotkov Uprave RS za zaščito in reševanje. Kurišče naj bo od gozda odmaknjeno vsaj 50, od pomembnih prometnih poti ali vnetljivih oziroma nevarnih snovi pa 100 metrov. Pri tem mora biti ogenj obdan z negorljivimi materiali, pri kurjenju pa se ne sme uporabljati gorljivih tekočin, kot je bencin, ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim in strupene pline. Take so na primer avtomobilske gume. Odsvetujejo tudi prižiganje kresov ob vetrovnem vremenu, ob premočnem vetru pa je treba kurjenje prekiniti. Pozorni moramo biti tudi, da po kurjenju ogenj in žerjavico povsem pogasimo, kurišče pa prekrijemo z negorljivim materialom, recimo s peskom ali z zemljo.

Ne spreglejte