Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 2. 2013,
13.06

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pust Kurentovanje Butalci

Četrtek, 7. 2. 2013, 13.06

4 leta, 2 meseca

Na ples pustnih šem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V pustni čas smo uradno zakorakali z debelim četrtkom, pustni konec tedna pa kot vsako leto prinaša obilico karnevalov in povork po vsej Sloveniji. Katerega boste izbrali?

Ta konec tedna vam ne bo treba daleč, če si boste zaželeli malo pustne norosti. Svoje povorke in karnevale prirejajo v praktično vsakem slovenskem kraju, seveda pa bodo tudi letos najbolj oblegani tisti najbolj razvpiti.

Ptuj V slovenski karnevalski prestolnici se je veselica začela že v nedeljo. Letošnje, že 53. Kurentovanje poteka pod sloganom Prebudi mistično v sebi, vrhunec dogajanja pa bo glavna pustna povorka, ki bo na pot po ptujskih ulicah krenila to nedeljo ob 13. uri. Sprevoda kurentov in drugih tradicionalnih mask, pa tudi novodobnih različic, se vsako leto udeleži množica tako sodelujočih kot gledalcev. Letos naj bi se skozi Ptuj sprehodilo več kot več kot 4.000 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Belgije, Srbije, Makedonije, Grčije in Nemčije, pa dozdajšnji princi ptujskega karnevala, etnografske pustne skupine z Dravsko-Ptujskega polja, iz Haloz in Slovenskih Goric, pihalne godbe, osnovne šole ter mnoge karnevalske skupine.

Ljubljana Kurenti bodo zimo preganjali tudi v glavnem mestu. V soboto dopoldne bodo obiskali Ljubljanski grad in s tem začeli Zmajev karneval, ki se bo nadaljeval v mestu. Povorka, ki se bo začela ob 11. uri, bo potekala od Novega trga skozi središče Ljubljane, končala pa se bo z rajanjem na Kongresnem trgu. V povorki bodo sodelovale skupine tradicionalnih in drugih mask iz Slovenije in Hrvaške, otroški del povorke pa se bo začel opoldne. Otroci so letos pod vodstvom svojih mentorjev izdelovali maske na temo Vse, kar je okroglo, s čimer bo tokratno karnevalsko dogajanje tudi v znamenju evropskega košarkarskega prvenstva.

Cerknica V Cerknici se je pustni teden začel v četrtek z "žaganjem babe", petkov večer bo, kot se spodobi za kulturni praznik, zaznamovan s kulturnim programom v Kulturnem domu Cerknica, kjer bo nastopil humorist Matjaž Javšnik. Sobota je namenjena otroškemu rajanju, osrednji dogodek pa bo nedeljska povorka, na kateri se bodo obiskovalcem predstavili udeleženci butalskih olimpijskih iger. Cerkniški Butalci so se namreč letos odločili, da priredijo nepozabno (skoraj) športno prireditev, z bolj ali manj znanimi športniki se bodo pomerili v butalskih disciplinah in se seveda držali načela, da je sodelovanje pomembnejše od zmage.

Cerkno Laufarji so se v Cerknem že odpravili iz hiš, osrednjo prireditev pa pripravljajo v nedeljo. Ob 14. uri bo nastopil Janez Škof, potem se bodo laufarji v spremstvu harmonikarjev odpravili na pohod po ulicah, predstavila se bo laufarska družina, potem pa bodo prebrali obtožnico Pustu, ki bo svoj žalostni konec doživel v torek.

Ne spreglejte