SiolNET. Trendi Potovanja
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na morje in kakije

1

termometer

Ta konec tedna bo morda res v znamenju martinovega, a kos pogače pozornosti si bo priboril tudi sladki sadež, kaki.

Kaki, ki mu pravijo tudi božji sadež, pred letom 2000 ni bil poznan širši slovenski populaciji. Za njegovo prepoznavnost sta zaslužna pridelovaca kakijev v Strunjanu Franco Giassi in Silvano Knez. Prav slaba prodaja, a izjemna ponudba, ju je pripeljala do ideje o prazniku kakija, ki se bo letos odvil že dvanajstič. Praznik bo v Strunjanu, mestu, ki je sicer poznano tudi po pridelavi oljk v oljčnih nasadih, potekal od 9. do 11. novembra.

Zakaj tja? Del Primorske, znane sicer kot ene izmed vinorodnih dežel, je tudi dežela kakijev. Pri nas namreč najbolje uspeva prav tam, natančneje na območju Slovenske Istre, na Vipavskem in v Brdih, načeloma pa ga lahko opazimo povsod, kjer raste vinska trta. Vsestranska predstavitev in slavitev sadeža, ki je prišel v Evropo iz Azije okoli leta 1870, v našo deželo pa pred približno sto leti, bo ob vonju morja, sprehoda po slovenski obali in preizkusu novega vina idealen pobeg od doma.

Zakaj zdaj? Sadež, s katerim se lahko posladkamo le v jesenskih in zimskih mesecih, je napolnjen s C-vitaminom. Ker kaki vsebuje kar petkrat več vitamina C, kot ga ima jabolko, bomo brezskrbneje zakorakali v letni čas prehladov in drugih bolezni. Za vse začetnike v preizkušanju kakija bo nadvse zanimivo predavanje o možnostih priprave, predelave in sušenju kakija. Mamljive dobrote, ki jih lahko naredimo s kakijem, bodo odlična popestritev tržnice kakijev in drugih strunjanskih dobrot, organiziran pa bo tudi kakijev pohod. Kako veliki so lahko kakiji, bo pokazalo tekmovanje za naslov največjega strunjanskega kakija.

Kako tja? Vlak vas do Strunjana, ki se v nekaterih zapisih pojavlja tudi kot vas kakija, s katerim živijo vsi prebivalci, ne more pripeljati, izstopiti boste morali v Kopru, glavi Istre. Pot moramo nadaljevati z avtobusom, ki vozi približno na vsako uro. Če se boste na pot odpravili z avtomobilom, imejte s seboj tudi nekaj drobiža za plačilo parkirnine, če bodo brezplačna parkirna mesta že zasedena.

Kaj je v okolici? Čeprav nas čaka konec tedna, ki bo po vsej državi v znamenju praznika svetega Martina, ki iz mošta nardi vin, pa se lahko pred ali po udeležbi praznika tega kremastega sadeža udeležite tudi malce drugačnih prireditev v okolici. Številne rekreacijske prireditve, med katerimi naj izpostavimo Tekaški pozdrav jeseni na Krasu, ki bo letos doživel spremembo v trasi, in pohode, kot sta tradicionalni 32. Martinov tek in pohod in Martinova nordijska hoja v Goriških Brdih, bodo dodobra dopolnili vašo izbiro.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin