Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2015,
12.20

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

advertorial MasterCard kaki kulinarika prireditev Strunjan

Sreda, 11. 11. 2015, 12.20

1 mesec

V Strunjanu bo ta konec tedna slastno!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ta konec tedna slavi eksotični sadež, ki ga imenujejo tudi zlato jabolko ali kar hrana bogov. Če ste razpoloženi za dobro kulinariko in pravo mero sonca, obiščite praznik kakijev v Strunjanu.

Ste vedeli, da se Strunjan imenuje tudi vas kakija?

To pa zato, ker je tu približno 30 odstotkov vseh nasadov kakija v Sloveniji. Zaradi dobre klime in ugodnih tal pa so tu tudi najslajši in najbolj kakovostni. Domačini so ponosni, da jim ta "božanski" sadež tako dobro uspeva, zato vsako leto s turističnim društvom Solinar priredijo tradicionalno prireditev – praznik kakijev.

Božanski sadež, ki je tudi zdrav

Kaki se imenuje tudi zlato jabolko ali hrana bogov. Ime izvira iz botaničnega imena Diospyros, torej hrana za bogove. Obožujejo ga tako sladokusci kot ljubitelji zdrave prehrane, saj ni le slasten in sočen, temveč vsebuje tudi veliko vitaminov, mineralov, vlaknin …

Malo eksotike tudi doma: pripravite kakijevo pito

Na Obali lahko ta konec tedna dobite najbolj kakovostne in sočne kakije. Če se odločite, da si jih boste nekaj kupili tudi za domov, imamo idejo, kako jih čim bolje izkoristiti. Razvajajte se s slastno kakijevo pito!

Sestavine za šest oseb: 600 gramov zrelih kakijev, 80 gramov sladkorja, dve vrečki vaniljevega sladkorja, 100 gramov drobtin, 75 gramov ostre moke, 10 gramov masla za pekač.

Testo: jajce, 50 gramov sladkorja v prahu, limona, 100 gramov masla, 150 gramov moke, vrečka vaniljevega sladkorja, ščepec pecilnega praška.

Priprava: Priporočamo, da pito pripravite v modelu s premerom 24 centimetrov (ni pa nujno, seveda).

Naribajte limonino lupinico, nato pa pripravite testo: v večjo posodo ubijte jajce, dodajte sladkor, limonino lupinico in maslo ter vse skupaj zmešajte v gladko zmes. V drugo skledo presejte moko in vanjo vmešajte vaniljev sladkor ter pecilni prašek. Nato suhe sestavine počasi dodajajte v gladko zmes in vse skupaj zgnetite v testo. Testo zavijte v aluminijasto folijo in ga za pol ure postavite v hladilnik.

V tem času kakije operite, očistite, olupite in narežite na koščke. Dajte jih v večjo skledo in jim primešajte sladkor, vaniljev sladkor, drobtine ter ostro moko.

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Iz hladilnika vzemite testo in ga razvaljajte približno na debelino pet milimetrov. Pekač za pito namastite in vanj položite testo, ki ga dobro pritisnete ob dno in stene pekača. Odvečno testo obrežite in ga ponovno zgnetite ter iz njega naredite dolge svaljke, iz katerih boste sestavili mrežo. V pekač nato nadevajte kakijev nadev, ga poravnajte in pokrijte z mrežo iz preostalega testa.

Pekač položite v ogreto pečico in pito pecite 35 minut.

Podrobnejši program praznika kakijev v Strunjanu:

Ne spreglejte