Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2011,
13.34

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 8. 11. 2011, 13.34

7 let

Na krst mladega vina v vinorodne kraje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Danes goduje sveti Martin, "ki naredi iz mošta vin". Praznovanja tega vinskega praznika so se začela že prejšnji teden, ta konec tedna pa bodo doživela svoj vrhunec.

V številnih krajih po Sloveniji so z martinovanji začeli že pretekli teden, ta konec tedna pa bo še bolj veselo. Po vsej državi, predvsem pa v vinorodnih krajih, se bodo zvrstile veselice s krstom mošta, degustacijami mladega vina in Martinovimi dobrotami. Nekaj smo jih zbrali v naslednjih vrsticah, kot že prejšnji petek pa znova poudarjamo – zabavajte se odgovorno, predvsem pa po obilni pokušini ne sedajte za volan. Maribor Mesto z najstarejšo vinsko trto na svetu osrednjo prireditev ob godu svetega Martina pripravlja v petek na Trgu svobode, s tem praznovanjem pa tudi končujejo niz prireditev skozi vse leto, ki so potekale v čast Stari trti. Zakaj tja? Mariborsko martinovanje je zagotovo eno bolj množičnih, saj vsako leto gosti nekaj tisoč obiskovalcev. Kot vedno bodo zbrane zabavali številni glasbeniki, stojnice se bodo šibile pod jedačo in pijačo, dogajanje pa bodo popestrili tudi folkloristi, "brači", vinske kraljice, kmečke žene, splavarji in predstavniki vinskih redov in bratovščin, ki s seboj prinesejo jesenske pridelke in dobrote ter se tako simbolno zahvalijo jeseni. Ptuj Svetega Martina bodo v petek in soboto slavili tudi v najstarejšem slovenskem mestu, ki leži med s trtami obraslimi Slovenskimi goricami in prleškimi griči. Zakaj tja? Čeprav je šele jesen, na Ptuju že zrejo v pomlad, zato bodo martinovo povezali s pustom oziroma kurentovanjem. Osrednji dogodek bo tako inavguracija 13. princa karnevala, ki med pustovanjem od župana prevzame oblast nad mestom. Sicer pa ne bo manjkalo pravih Martinovih aktivnosti, kot je zdravljica župana, vinogradniške igre in krst mošta. Odpravite se lahko tudi na vodeni ogled Ptujskih kleti, v soboto pa izveste, kdo je nova ptujska vinska kraljica. Tako v petek kot v soboto bo v starem mestnem jedru Martinova tržnica, kjer bodo ponujali tradicionalne Martinove dobrote.

Goriška brda

V Goriških brdih so martinovanja organizirana v vseh večjih krajih, recimo v Dobrovem, Medani, Šmartnem in Vipolžah. V Medani in Šmartnem bo veselo od petka do nedelje, v Dobrovem in Vipolžah pa bodo martinovali v soboto.

Zakaj tja?

Brici poudarjajo, da je letošnja letina izjemne kakovosti, zato si obetajo tudi odlično vino. K njemu pa spadajo tudi tradicionalne briške dobrote, od jote do različnih vrst sira, klobas in divjačinskih jedi. Martinovanje v Dobrovem, ki ga organizira tamkajšnji Lions Klub, bo imelo tudi dobrodelno noto: za vso ponudbo hrane in postrežbo poskrbijo člani kluba in njihovi družinski člani, izkupiček prireditve pa je namenjen mladim iz socialno ogroženih družin, preventivnim dejavnostim za mlade in spodbujanju in podpiranju inovativnosti in ustvarjalnosti.

Novo mesto

V Novem mestu se odprto martinovanje v petek začenja že ob 10. uri. Obiskovalce vabijo na Glavni trg in v Hišo kulinarike in turizma (nekdanje Gostišče).

Zakaj tja?

Letos se bodo med krstom mladega vina spomnili Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, "preminulih dolenjskih slavčkov in ambasadorjev cvička", kot ju imenujejo. Člani vinogradniških društev bodo obiskovalcem točili mlado vino in pekli kostanj, v hiši kulinarike pa bodo stregli Martinov obed. Za prijetno vzdušje ob zvokih harmonike bodo poskrbeli vinogradniki sami.

Bela krajina

Belokranjsko martinovanje bo v petek in soboto v ogrevanem šotoru na Majerju v Črnomlju, v sklopu martinovanja pa bo v soboto tudi tekmovanje harmonikarjev.

Zakaj tja?

Ob "obveznem" krstu mladega vina bodo podelili bronasta, srebrna, zlata in velika zlata priznanja za mlada vina, ki jih bo mogoče tudi poskusiti, ob tem pa bo obiskovalce razveseljevala tudi ponudba medu, peciva in drugih dobrot ter izdelkov domače in umetnostne obrti. Na sporedu so nastopi številnih glasbenikov, v soboto pa se bodo na tekmovanju za naslov Martinova harmonika 2011 razlegali zvoki diatonične harmonike.

Kranj

Čeprav Gorenjska ni ravno vinorodna dežela, to ne pomeni, da tam manjka ljubiteljev vina. Z že 16. martinovanjem so začeli že v sredo z odprtjem fotografske razstave O trti in vinu, na Pungertu, na koncu starega dela mesta, pa bo veselo tudi v petek in soboto.

Zakaj tja?

V petek bo koncertirala skupina s hudomušnim imenom Joške vn, v soboto pa bo zadišalo po golažu. Že dopoldan se bo namreč začelo tekmovanje v kuhanju golaža za naslov najboljšega Martinovega kuharja. Tekmovale bodo tri dvočlanske ekipe, ki bodo iz enakih sestavin poskušale skuhati najboljši golaž, zmagovalno jed pa bodo razdelili med obiskovalce.

Ne spreglejte