Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2013,
13.51

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

izlet vino

Četrtek, 17. 10. 2013, 13.51

8 let, 5 mesecev

Med vinorodne griče Hrvaškega Zagorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Jasno, Hrvaška je tako kot Slovenija vinorodna dežela. A če smo z istrskimi in dalmatinskimi vini že dobro seznanjeni, so vinorodni kraji celinske Hrvaške še precej neznani. Začnite jih odkrivati!

Zakaj tja? Če ste obredli že vse slovenske vinorodne kraje, se ozrite čez mejo. Ni treba daleč, Hrvaško Zagorje je od Ljubljane oddaljeno približno toliko kot Goriška brda, če ste iz vzhodnega dela naše države, pa je še veliko bližje. Čarobni vinski griči so kljub bližini Slovencem skoraj popolnoma nepoznani, kar je razlog več, da si konec tedna vzamete čas in se jim pustite zapeljati.

Zakaj zdaj? Sončni jesenski dnevi so kot nalašč za obisk takšnih krajev. V kleteh že brbota mošt, vinogradi pa se odevajo v toplo paleto jesenskih barv. V Hrvaškem Zagorju boste našli kopico vinskih kleti, ki se trudijo kliše o "zagorskih kislicah" postaviti na laž in vinoljubce prepričujejo tako z belimi kot rdečimi vini.

Mimogrede, v Zagorju pravijo, da so zaslužni za rojstvo nekaterih svetovno znanih vinskih sort, kot sta chardonnay in renski rizling. Njihova prednica naj bi bila namreč sorta zagorska belina (v francoščini ji pravijo gouais blanc, v nemščini pa Weißer Heunisch), ena najstarejših sort vinske trte na svetu, iz katere so se potem s križanjem razvijale tiste nam bolj znane.

Kaj pa ob vinu? V Zagorju kuhajo pristno domačo in občasno kar težko hrano, ki se ob hladnih jesenskih večerih prav prileže. Sir, maslo, smetana, mleko, jajca in krompir so obvezna oprema vsake tamkajšnje kuhinje, med specialitetami pa izstopajo značilni štruklji in obvezen puran z mlinci.

Pomemben del turizma v teh krajih so tudi zdravilišča. Če vas celodnevno uživanje v vinih in hrani utrudi, se potopite v katerega od bazenov v Krapinskih oziroma Tuheljskih toplicah, zdraviliških središčih Hrvaškega Zagorja.

In na slovenski strani? Slovenski sosedje Zagorcev so Haložani, ki so s kolegi čez mejo tesno povezani, govorijo podoben dialekt in so menda enako trmasti ter dobrodušni. Državna meja jih je sicer ločila, a so začeli znova tkati vezi in pred nekaj leti vzpostavili skupno turistično cono Haloze - Zagorje. Najbolj zanimive in obiskane turistične znamenitosti v Halozah so Ptujska Gora, grad Borl in Donačka gora.

Ne spreglejte