Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 4. 2023,
11.45

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

Natisni članek

turisti

Torek, 25. 4. 2023, 11.45

1 leto

Marca več prihodov turistov in manj prenočitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

1

turisti v Ljubljani | V letošnjem prvem četrtletju so domači turisti ustvarili 974 tisoč prenočitev, tuji pa 1,3 milijona.  | Foto Ana Kovač

V letošnjem prvem četrtletju so domači turisti ustvarili 974 tisoč prenočitev, tuji pa 1,3 milijona.

Foto: Ana Kovač

V turističnih nastanitvenih obratih so marca našteli 277 tisoč prihodov turistov in 715 tisoč prenočitev. V primerjavi z lanskim marcem je bilo prihodov za pet odstotkov več, prenočitev pa za odstotek manj. V prvem četrtletju so zabeležili 837 tisoč prihodov ali 20 odstotkov več ter 2,3 milijona prenočitev ali 15 odstotkov več kot leto prej.

Turistični nastanitveni obrati so marca poročali o 112 tisoč prihodih domačih turistov, kar je 18 odstotkov manj kot marca lani. Prenočitev je bilo nekaj več kot 311 tisoč ali 20 odstotkov manj. Domači turisti so največkrat prenočili v občinah Piran, Kranjska Gora in Podčetrtek, je danes sporočil statistični urad.

Prihodov tujih turistov je bilo nekaj več kot 165 tisoč, kar je bilo za 30 odstotkov več kot marca lani. Ustvarili so približno 404 tisoč prenočitev ali 21 odstotkov več. Tujci so največkrat prenočili v občinah Ljubljana, Piran in Kranjska Gora. Tuji turisti so prispevali 57 odstotkov vseh prenočitev v marcu.

Največ gostov iz sosednjih Italije, Avstrije in Hrvaške

Turisti iz Italije so ustvarili skoraj 53.800 prenočitev ozirom 13 odstotkov vseh. Največkrat so prenočili v občini Ljubljana. Turisti iz Avstrije so opravili 53.600 prenočitev, največ v občini Moravske Toplice. Sledili so turisti iz Hrvaške, Nemčije in Madžarske.

V nastanitvenih obratih v zdraviliških občinah je bilo ustvarjenih 30 odstotkov vseh prenočitev. Skoraj 45 odstotkov teh so našteli v občinah Moravske Toplice, Podčetrtek in Brežice. Sledile so gorske občine z 20 odstotki vseh prenočitev ter obmorske občine in Ljubljana s po 16 odstotki vseh prenočitev.

Domači in tuji turisti so največ prenočitev ustvarili v hotelih. Ustvarili so jih 426.500 ali 60 odstotkov vseh. Sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše.

V letošnjem prvem četrtletju so domači turisti ustvarili 974 tisoč prenočitev, tuji pa 1,3 milijona. Domačih je bilo za desetino manj, tujih pa za 45 odstotkov več kot v lanskem prvem četrtletju, so še navedli statistiki.

Zagreb tramvaj
Novice Zagreb z novim rekordnim številom turističnih prenočitev
Telekom Slovenije
Novice Novost: inovativno turistično zavarovanje po načelu "plačaj, kolikor gostuješ"
Ne spreglejte