Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 10. 2016,
14.11

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Air France

Natisni članek

Kostarika Air France advertorial

Torek, 25. 10. 2016, 14.11

2 meseca, 1 teden

Kostarika: država, kjer je stres popoln tujec

Vsebino omogoča Air France
Costa Rica | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Veliko je razlogov, zakaj obiskati Kostariko, vsem pa je skupen imenovalec v sproščenem in preprostem življenju, ki je ob čudovitih plažah in odlični krajevni kavi še udobnejše in prijetnejše.

Kostarika je država, ki je že večkrat dosegla največji indeks sreče svojega prebivalstva. Ko boste obiskali to srednjeameriško državo, boste kljub morebitni zadržanosti do takšnih meritev in raziskav razumeli, zakaj se je drži sloves najbolj srečne države na svetu, in morda tudi sami spoznali, kako bolje uživati v svojem življenju.

Denar tam (morda le) ni sveta vladar

Tam boste videli, da denar ni nujen pogoj za srečo, saj so tamkajšnji domačini prijazni in sproščeni kljub temu, da je gospodarstvo njihove države bistveno skromnejšega obsega kot v zahodni Evropi in da so njihove plače občutno nižje kot v našem delu sveta.

Čeprav so razlike med bogatimi in revnimi (tudi) v Kostariki kar znatne, je videti, da to splošnega vzdušja ne skali – pač znajo živeti s tem, kar imajo.

Največja dilema med dopustom na plažah Kostarike: poležavati ali biti aktiven? Oboje je prav! | Foto: Thinkstock Največja dilema med dopustom na plažah Kostarike: poležavati ali biti aktiven? Oboje je prav! Foto: Thinkstock

Namesto za vojsko raje namenili šolstvu, zdravstvu in pokojninam

V Kostariki so že pred skoraj 70 leti popolnoma opustili vojsko in ta denar namenili izobraževanju, zdravstvu in pokojninam. Delež nacionalnega produkta, ki ga Kostarika namenja izobraževanju in zdravstvu, je za mnoge razvite države, kamor prištevamo tudi Slovenijo, nekaj zunaj dosega uresničljivosti.

Ne le srečno, tudi dolgo živijo

Ravno zaradi takšnega načina življenja, kjer je stresa veliko manj kot pri nas, imajo v Kostariki tudi razmeroma dolgo pričakovano povprečno življenjsko dobo – dobrih 79 let, kar zadošča za prvo mesto med srednjeameriškimi državami in za uvrstitev v zgornji četrtini na svetovni lestvici. Stoletniki tam niso prav nobena redkost, prav zgledno je, kako so domačini med sabo povezani družinsko, prijateljsko in pogosto celo poslovno.

Le kako ne bi bili srečni, če imajo ugodno podnebje, čudovite plaže in eno od najboljših kav na svetu. Naravo, ki jo lahko občudujete, medtem ko vas precej nezainteresirano, seveda z glavo obrnjeno navzdol, z dreves spremljajo lenivci.

K zadovoljnemu in sproščenemu občutku prav gotovo prispeva tamkajšnja kava, ki velja za eno od najboljših na svetu. | Foto: Thinkstock K zadovoljnemu in sproščenemu občutku prav gotovo prispeva tamkajšnja kava, ki velja za eno od najboljših na svetu. Foto: Thinkstock

Neverjetna raznolikost živalskega in rastlinskega sveta

Tudi živali imajo radi Kostariko, biologi bodo potrdili, da je prav v tej državi največja gostota živalskih vrst na svetu. Med njimi so tudi velike morske želve, katerih prihod na plaže Tihega oceana je za še eno posebno doživetje te srednjeameriške države.

Imate radi kolibrije, tega fascinantnega ptiča, ki ga poznamo predvsem po hitrih premikih kril? V Kostariki jih živi več kot 50 vrst!

Kostarika je raj tudi za rastlinski svet – zgolj orhidej poznajo in tam imajo okrog 500 vrst! Nič čudnega, torej, da je skoraj četrtina države zaščiteno območje narave.

Kostarika ne navdušuje le s svojimi plažami - posebno doživetje so tudi bližnja srečanja z bogastvom njenega živalskega in rastlinskega sveta. | Foto: Thinkstock Kostarika ne navdušuje le s svojimi plažami - posebno doživetje so tudi bližnja srečanja z bogastvom njenega živalskega in rastlinskega sveta. Foto: Thinkstock

Četudi nič ne naredite, ste naredili ogromno

V Kostariko se lahko odpravite z načrtom ali se kar prepustite njenem ritmu. Umirjenemu, ki vas ne bo izčrpal. Lahko se odpravite v odkrivanje znamenitosti ali se preprosto prepustite uživanju in razvajanju na prelestnih plažah. V vodnih športih se lahko preizkusite tako na oceanu kot tudi na njihovih gorskih rekah, ki so kot nalašč za rafting.

Več kot le čudovita narava

Kostarika bo postregla tudi tistim, ki jih zanimata kultura in zgodovina. V muzeju predkolumbovskih kultur v prestolnici San Jose boste lahko občudovali zlatnike in druge vredne predmete, ki pričajo o civilizacijah, ki so tu cvetele že dolgo pred prihodom evropskih, natančneje španskih osvajalcev.  So pa tudi oni pustili svoj pečat zlasti v podobah mest – a najbolje, da vam ne razkrivamo več temveč da to vse odkrijete in spoznate kar sami. In ob tem pozabite na vso naglico in včasih neobvladljiv ritem vsakdana, ki se jim doma preveč zlahka prepustimo.

Se želite prepričati, kako srečna in sproščena je Kostarika?

Izkoristite ugodno ponudbo Air France, ki v obdobju zimskega voznega reda leti iz Pariza v San Jose dvakrat tedensko – ob sredah in sobotah. Do Pariza se z letali Air France lahko pripeljete iz Ljubljane, Zagreba ali Benetk, od koder je najugodnejša cena povratne vozovnice že 680 evrov.

Preberite še:

Ste za jesenski pobeg na sončno Florido? Dobrodošli v Miamiju!

Dežela, kjer romantiko lahko slišiš

 

Ne spreglejte