Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2013,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

potovanje prtljaga

Petek, 2. 8. 2013, 14.43

8 let

Kaj vzeti s seboj na potovanje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Priprava na daljše ali krajše potovanje je zelo pomembna, saj vam lahko že samo ena pozabljena potrebščina pokvari še tako prijetno dopustovanje.

Seznam potrebščin, ki jih potrebujete na potovanju, mora biti zelo dobro dodelan, saj ste pri prtljagi po navadi omejeni s težo ali količino. Tako morate dobro pretehtati, kaj boste na potovanju res potrebovali, garderobne omare pač ne morete vzeti s seboj.

Če se boste na potovanje podali z nahrbtnikom na rami, se bo teža vaše prtljage verjetno prej gibala okoli 10 kilogramov kot pa okoli 15. Vedeti morate namreč, da boste morali to nositi sami. Za taka potovanja je tako smiselno imeti že vnaprej pripravljen in preverjen seznam, ki ga po vsakem potovanju dodelate – predmete dodate ali jih odstranite.

Česa v vaši potovalki ne sme manjkati?

Potovalni dokumenti Brez veljavnega dokumenta (potnega lista ali osebne izkaznice) ne boste prišli daleč. Ali boste obstali na prvem mejnem prehodu ali pa boste na tleh gledali, kako poleti vaše letalo. Pri dokumentih morate biti pozorni na njihovo veljavnost, saj mora biti potni list v nekaterih državah veljaven vsaj še šest mesecev od vstopa.

Poleg veljavnega osebnega dokumenta pa se morate pred odhodom v nekoliko bolj oddaljene kraje pozanimati tudi, ali potrebujete vizum in kako ga lahko pridobite, ter si urediti zavarovanje za tujino.

Priporočljivo je, da pred odhodom na potovanje fotokopirate osebni dokument in vse pomembnejše dokumente, kot so vizum, avtobusne/železniške/letalske vozovnice, kartice, vavčerji hotelskih rezervacij, zavarovalna polica itd.) ter fotokopije nato nosite ločeno od izvirnikov.

Denar Če ste oseba, ki želi imeti stvari urejene vnaprej, si denar v valuti izbrane države priskrbite že v domači banki. A nekatere valute morate zaradi majhnega povpraševanja naročiti. Na potovanju pa je zaradi enostavnega plačevanja dobrodošla tudi kreditna ali debetna kartica.

Ker se nikoli ne ve, kaj nam bo potovanje prineslo, s seboj za vsak slučaj vzemite še telefonsko številko vaše banke/izdajatelja kreditne kartice – na omenjeno številko se lahko obrnete v primeru kraje ali izgube.

Potovalna lekarna Da nas ne dopustovanju zaradi spremembe okolja oziroma spremenjene prehrane ne bodo presenetile prebavne motnje (zaprtje, driska, zgaga ali bolečine v želodcu), alergije na sonce, prehlad ali povišana temperatura, je v vaši potovalki obvezna tudi tako imenovana potovalna lekarna. V potovalno lekarno pa spadajo tudi vsa predpisana zdravila.

Poleg zdravil, ki odpravljajo zgoraj omenjene težave, s seboj vzemite tudi navodila za uporabo, saj se lahko kaj hitro zgodi, da v množici zavitkov pozabite, katera zdravijo določeno težavo.

Oblačila Ker s seboj ne morete vzeti kar vse omare, oblačila izberite racionalno – s seboj vzemite tista, ki jih lahko kombinirate. Namesto debelejših puloverjev vzemite raje nekaj tanjših kosov oblačil, ki jih lahko nosite v plasteh. Izbor prilagajajte napovedanemu vremenu.

Izbor oblačil prilagajajte tudi izbrani destinaciji in lokalnim običajem. V islamskih državah so na primer obvezne ohlapne dolge hlače in dolga majica. Če pa potujete v nekoliko bolj revne države, s seboj vzemite stara oblačila, ki jih doma ne nosite več – tako vsaj ne boste že od daleč videti kot turist. Ob koncu potovanja jih lahko vržete stran ali jih podarite domačinom.

Priporočljivo pa je, da se v vaši potovalki ob obisku nekoliko bolj eksotičnih krajev znajdeta tudi vetrovka in pokrivalo.

Osebna higiena Ker ima vsak drugačne navade, se bo torbica s pripomočki za osebno higieno pri posameznikih razlikovala. Potovanje ni čas za eksperimentiranje, zato vzemite preverjene stvari. Izdelke zapakirajte v kakovostno, nepredušno torbico.

Česa v potovalki še ne sme manjkati Vsekakor se mora na vašem seznamu znajti tudi fotoaparat in vse, kar spada k njemu, zemljevid oziroma popotniški vodnik, telefon, dezinfekcijski robčki, švicarski nož, sončna očala, pas za nošenje denarja itd.

Ne spreglejte