Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 5. 2012,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 16. 5. 2012, 11.55

8 let

Igor Fabjan: Na majhnih otokih se počutim kot Robinzon

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Popotnik, ki svoje izkušnje v besedi in fotografiji rad deli z drugimi, se najbolj domače počuti na manjših kosih kopnega - pa ni pomembno, ali je to na Jadranu, daljnem severu ali v tropskih krajih.

Menda pred zimo radi zbežite na toplo. Kje ste "prezimili" letos?

Za tokratno nekajtedensko zimsko potepanje sem izbral Šrilanko. Sicer sem potoval po precej običajnih turističnih krajih, a na plažah se, tako kot običajno, nisem zadrževal prav dolgo. Sicer me obale niso posebej prevzele, domačini pa so me pozitivno presenetili, saj sem pričakoval več vsiljivosti in ponujanja storitev …

Šrilanka, Sejšeli, Mauritius, Baleari, Zelenortski otoki … Zdi se, da pred vami ni varno nobeno rajsko otočje.

Otoki me že od nekdaj najbolj privlačijo. Nekako se počutim bolj domače, če skoraj "vidim oziroma čutim" meje dežele, ki jo raziskujem. Na najmanjših, le nekaj kvadratnih kilometrov velikih otokih pa se počutim kot Robinzon. In če spoznam še kakšnega zanimivega domačina, je sploh fino … Pa ni pomembno, ali je to na Jadranu, daljnem severu ali v tropskih krajih.

Tudi Kostarika ne zaostaja prav dosti, kajne?

Ja, prijetna tropska dežela. Preprosta za potepanje, kljub razvitemu turizmu se ni težko izogniti gneči in lahko uživaš na čisto osamljenih tropskih obalah ali v deževnem gozdu. Pa še španščina je tako prijeten jezik …

Top pet nepozabnih doživetij iz Venezuele, ki vas je, kot sem prebrala, omrežila z raznolikostjo in prijaznostjo?

Venezuele sicer nimam v spominu po posebni prijaznosti – z izjemo tam živečih Slovencev. Karolina, hvala za prijetne dni in ribji piknik na obali!

Dvodnevno potovanje do Angelovega slapa, najvišjega slapa na svetu, mi je brez dvoma najbolj ostalo v spominu. Plovba v dolgem motornem kanuju prek nenaseljene pokrajine, posejane z dobrih 1000 metrov visokimi mizastimi gorami je enkratno doživetje. Žal nisem zbral volje za vzpon na eno izmed njih, saj zanj potrebuješ kar nekaj dni. Tudi vožnja z najvišjo gondolo na svetu (Merida), ki je speljana več kot 4000 metrov visoko, je nekaj posebnega. Žal se mi zdi, da gondola ne obratuje več … Venezuele se spomnim tudi po nekaj idiličnih obalah, živahnem pustovanju, koščku pravcate peščene puščave, obilici sadja in še čem.

Dodobra ste prečesali tudi evropske države. Utrip ulic katerega evropskega mesta vam je najljubši? Zakaj?

Lani so me prijetno presenetile baltske države, še posebej Estonija. Talin je postal eno mojih najljubših mest. Čudovito ohranjeno srednjeveško mestno središče je polno različnih lokalov, vrstijo se številni dogodki in prireditve, ta del mesta pa je dovolj majhen, da ga je preprosto spoznavati peš. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji sodobne arhitekture in nakupovanja. Poletja so zaradi dolgih dni še posebej privlačna. Nemogoče je mogoče – za katero svojo popotno dogodivščino bi lahko to rekli?

Včasih me presenetijo naključna srečanja, na primer nenapovedano srečanje z znancem na skrajnem rtu Gibraltarja, srečanje s slovenskim izseljencem na ulici Buenos Airesa, srečanje s cesarskim pingvinom, ki je slučajno zašel na obalo skrajnega dela Čila, srečanje z otoškim zdravilcem na Rarotongi …

Kam bi se odpravili na sanjsko kulinarično potovanje?

Hm, ni treba iti daleč, saj je prste mogoče oblizovati tudi v Sloveniji. Mogoče bi se potrudil na čokoladno spoznavanje belgijskih čokoladnic ali pa v Istanbul, kjer je mogoče uživati v toliko okusih in vonjih.

Prisegate na šotor, hostel ali hotel?

Povsod se dobro počutim, če ne gre drugače, tudi samo v spalni vreči. Kakšen hotel, še posebej unikaten, pa se sem in tja tudi prileže.

Ste ekoturist?

Težko je biti ekoturist, saj že polet z letalom naredi takšen ogljični odtis, kot ga doma zlepa ne narediš! V primerjavi s tem so recikliranje, odgovoren treking, uporaba lokalnih proizvodov, uživanje neustekleničene vode (kjer je to varno), večkratna uporaba brisač in rjuh v hotelu in še kaj prava malenkost pri varovanje narave.

Katerega potovalnega "natega" se neradi spominjate?

Hm, še nobena destinacija se mi ni zamerila v celoti, saj je povsod mogoče najti kaj zanimivega. Kakšne neprijetnosti in prevare pa so hitro pozabljene. Zaračunavanje višjih cen turistom je pač marsikje treba vzeti v zakup in se zaradi nekaj drobiža ni vredno razburjati! Bolj me pogreje kakšno nerazumljivo doplačevanje pri spremembah letalskih vozovnic ali podkupovanje uradnikov …

Ne spreglejte