Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
7.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

potovanja last minute first minute

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 7.06

7 let, 12 mesecev

First minute ali last minute?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V poštni nabiralnik pred prvomajskimi počitnicami dobivamo veliko katalogov potovalnih agencij.

To je eden izmed vrhuncev njihove sezone, saj nam prodajajo dvojni paket: prvomajske počitnice in počitniške aranžmaje, tako imenovane first minut ponudbe. Pri tem se mnogi vprašamo, ali je bolj ugodno prej ali tik pred zdajci.

Odgovor je: odvisno. Spremenljivke, ki vplivajo na ceno aranžmaja ali pa letalske vozovnice, so kompleksne in odločitev za rezervacijo pol leta vnaprej ali tik pred zdajci je odvisna od tega, kam in kako gremo.

First minut ponudbe so načeloma odlična odločitev za rezervacijo počitnic v že znanem kraju, v znani namestitvi. Mnogokrat že tam lahko dobite kode za posebne popuste, ki jih uveljavite, če svoje počitnice rezervirate na primer deset mesecev vnaprej. Tako se vam lahko zgodi, da bodo počitnice prihodnje leto cenejše kot letos, saj boste deležni visokih popustov. V tem primeru se zgodnja prijava izplača. Posebej za destinacije, ki so zelo obljudene, recimo priljubljeni grški otoki. Pri zgodnji prijavi je mogoča tudi večja izbira namestitev in datumov odhoda. Pametno pa je, da si v primeru zgodnje prijave dokupite tudi zavarovanje v primeru odpovedi. Kajti nikoli se ne ve, kaj se lahko zgodi do tiste sobote v septembru, ko greste na počitnice.

Zgodaj se izplača kupiti tudi letalsko vozovnico za medcelinske polete. Ne le zato, da si zagotovite boljši sedež in želen datum, temveč tudi zato, ker imajo skoraj vsi letalski prevozniki ceno v primeru rezervacije vsaj pol leta pred poletom precej nižjo. Takrat namreč oglašujejo najnižje cene, te pa so omejene na določeno število sedežev. Ko so ti razprodani, določijo drugo najnižjo ceno in tako naprej, dokler ni tik pred polnim letalom cena za določen datum astronomska. V tem primeru je nakup v zadnjem hipu res trapast.

Se pa last minute izplača, če letujete ali letite v kraje, ki niso najbolj priljubljeni. V takih primerih agencije in letalski prevozniki z nižanjem cene skušajo napolniti kapacitete. Najnižje so cene tik pred zdajci, se pravi za odhod v prihodnjih dveh dneh, ko si agenti obupno prizadevajo zapolniti sedež ali posteljo. Za tak način potovanja morate biti pripravljeni, še bolj pomembno pa je, da nimate točno določenih želja. V last minute paketu vzamete tisto, kar vam ponujajo. Če gre za potovanja v visoki sezoni, običajno ni prav veliko možnosti za izbiro datuma ali hotela, izbirate lahko le med tem, kar je ostalo. Se pa lahko tudi v last minut ponudbi dobi zelo ugodne letalske vozovnice, a te so ponavadi zelo omejene, na primer na le en sedež za točno določen polet. Nakupi v zadnjem hipu pa recimo omogočajo, da gremo na počitnice takrat, ko so ugodne vremenske razmere, ali takrat, ko res potrebujemo počitnice, ne glede na to, kam bi šli. In običajno so takšne počitnice boljše kot dolgo načrtovane, ker imamo precej nižja pričakovanja.

Ne spreglejte