Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2013,
10.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ženske ženske

Nedelja, 10. 3. 2013, 10.23

7 let, 12 mesecev

Viagre za ženske ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav se farmacevtska industrija že leta trudi, da bi odkrila zdravilo za izboljšanje ženskega libida, je razvoj ženske viagre za zdaj precej velik, če ne celo nedosegljiv izziv zanjo.

Vsaj tako trdi direktorica zdravstvenega Centra za žensko seksualnost v New Yorku, dr. Bat Sheva Marcus, in dodaja, da je prvi korak k izboljšanju ženskega poželenja razumevanje, kaj sploh povzroča težave, nato pa šele izbira zdravljenja z zdravili in svetovanjem. Najbolj pogosti dejavniki, ki negativno vplivajo na ženski libido, so: – kronični stres zaradi prezaposlenosti ali težav v odnosih, – hormonske spremembe kot posledica nosečnosti, menopavze ali delovanja ščitnice, – depresija in drugi psihološki dejavniki, – jemanje zdravil, kot so kontracepcijske tablete, zdravila za uravnavanje visokega pritiska in nekatere vrste antidepresivov, ter – bolečina pri spolnem odnosu.

Kako prebuditi poželenje? Ženski lahko veliko pomaga njen partner, če se ji približa z ljubeznijo in razumevanjem, morda se odločita za obisk seksualne terapije, vendar pa pogovor ni vedno dovolj, zato ženske pogosto poiščejo pomoč tudi pri zdravniku ginekologu, ki se odloča med različnimi zdravljenji, lahko tudi za kombinacijo več terapij: – Estrogenska krema pomaga pri vlaženju nožnice in je prva pomoč pri bolečih spolnih odnosih. Namesto kreme lahko ženske uporabljajo tudi tablete ali obliže. – Zdravila za erektilno disfunkcijo so namenjena ženskam, ki se težje vzburijo in težje doživijo orgazem, saj povečujejo dotok krvi v spolne organe, a ne vplivajo na prebujanje poželenja, sploh kadar so težave psihične narave. – Raven testosterona in drugih moških hormonov, ki vplivajo na živahen libido, s starostjo upada, zato bi bilo hormonsko zdravljenje lahko ustrezna terapija, sploh med menopavzo. Treba je vedeti, da ima ta terapija kljub uspešnosti skoraj vedno neprijetne stranske učinke, kot je čezmerna poraščenost, zato ni razširjena. – Zdravljenje z antidepresivi je lahko zelo učinkovito, vendar je nujno, da ga spremlja ustrezna svetovalna terapija, s katero se ženske lotijo širše slike, sicer se težave lahko ponovijo.

Ne spreglejte