Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 6. 2017,
14.09

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Foto: Thinkstock in Ljubljanske mlekarne

Natisni članek

otroške knjige pravljice branje knjige Ljubljanske mlekarne advertorial

Četrtek, 15. 6. 2017, 14.09

2 meseca, 1 teden

Starši, berite svojim otrokom

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Foto: Thinkstock in Ljubljanske mlekarne

Branje širi obzorja. Z branjem bogatimo besedni zaklad in pridobivamo nova znanja o vsem, kar nas obkroža, okolju, ljudeh, kulturi, naravi, zgodovini … Bolje bomo poznali svet okoli sebe, lažje bomo tudi razumeli sami sebe.

knjiga prazniki družina branje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zato je zelo pomembno, da starši berete svojim otrokom, saj s tem spodbujate otrokovo domišljijo. Otroci prek zgodb spoznavajo nova čustva in bogatijo svoj besedni zaklad. Če otrokom veliko beremo, bodo kasneje tudi sami vzljubili branje, kar jim bo pomagalo pri lažjem sporazumevanju in nadaljnjem učenju.

Pravljice iz našega otroštva

otrok branje knjiga | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Vsem nam so iz otroštva v lepem spominu ostale pravljice, ki so nam jih prebirali naši starši. Nekaj od teh je aktualnih in priljubljenih še danes. Pobrskali smo po bogati literarni zakladnici in si kot osrednji motiv izbrali mleko. Mleko oziroma krave, ki nam ga dajejo ali nenazadnje tudi pastirji, ki so v starih časih pasli krave, so v mnogih otroških pravljicah in ljudskih pripovedkah eden od najbolj priljubljenih motivov. Tako kot je mleko ena od glavnih sestavin slovenskih tradicionalnih jedi, kot so denimo polenta z mlekom, močnik, ajdovi žganci z mlekom in podobno, saj je bilo mleko nekoč in je v večinoma še danes obvezna sestavina vsakega zajtrka in večerje, tako je tudi v slovenski literaturi mleko mogoče zaslediti v več ljudskih pripovedkah, otroških pravljicah in pesmih. Izpostavili smo jih le nekaj najbolj zanimivih, zagotovo pa se sami spomnite še kakšne, ki so jo vam prebirali vaši starši ali pa jo danes vi berete svojim otrokom.

Kekčevih ukan ne bi bilo brez polnega krožnika mleka

Vsi zagotovo poznate pripovedko Josipa Vandota, o Kekcu, pogumnem in prijaznem pastirčku iz visokogorskih pašnikov, ki je vsak dan na pašo gnal čredo krav in ovac, na prostranih pašnikih pa se mu je zgodilo marsikaj zanimivega.  V Kekčevih dogodivščinah se mleko večkrat pojavlja, tako je denimo mama vsako jutro Kekcu, Tinki in Rožletu nalila vročega mleka v krožnik in jim z žlico nadrobila vanj koruzne žgance. Kekcu je nalila kar zvrhan krožnik, saj je fant pojedel za tri. Zagotovo je prav mleko tisto, ki je Kekcu dalo moč, da je ugnal zlobnega Bedanca in pretental Pehto.

Bela kača s kronico, ki je spila vse mleko

Tako je denimo v slovenski ljudski pravljici Bela kača s kronico, iz zbirke pravljic Babica pripoveduje, ki se je mnogi zagotovo spominjate iz otroštva, mati otrokom, predno je odšla na delo na polje, vsak dan pripravila skledo mleka, da ne bi bili čez dan lačni. Misleč, da vso skledo otroci izpraznijo sami, jih je mati vsak dan hvalila, nekega dne pa so ji otroci povedali, da jim pri jedači pomaga ptiček. Ker je mamo zanimalo, kakšen je ta ptiček, se je naslednji dan skrila za vrata in opazovala otroke pri jedi. Nenadoma pa je izpod mize prilezla kača s krono na glavi in spila celo mleko. Ko se je  najedla, je spustila kronico in se skrila nazaj v luknjo. Mati se je tako prestrašila, da je otroke nemudoma odpeljala na varno, pri tem pa pobrala tudi kronico. Kasneje se je izkazalo, da če so to kronico položili na katerokoli dobrino, te nikoli ni zmanjkalo. In tako jim med drugim mleka ni nikoli zmanjkalo.

Pravljica, Bela pot | Foto:

Knjiga o mleku za radovedne otroke

Bralno kulturo spodbujajo tudi v Ljubljanskih mlekarnah, kjer so se v sodelovanju z Založbo Kres leta 2011, ko je bila Ljubljana svetovna prestolnica knjige, izdali knjigo Bela pot, poučno slikanico o Tini in Tinčku, dvema radovednima otrokoma, ki se pogosto odpravita na raziskovalne pohode. Tako sta se odpravila raziskovat Belo pot, pot mleka od krave do mlečnih izdelkov.Knjiga na preprost in slikovit in poučen način otrokom razlaga, od kod pride mleko, kako potuje in kako v mlekarnah izdelujejo mlečne izdelke.

O čudežni kravi, ki je rešila življenje

O mleku je govora tudi v belokranjski ljudski pravljici Čudežna krava, ki pripoveduje o hlapcu, ki ga je graščak nekega dne nagnal s svojega gradu, kjer je služil. Ker ni imel doma, je noč prespal kar v bližnjem gorjanskem gozdu, od koder se je razlegalo petje, ki je prihajalo o gorjanskih vil. Nenadoma jih je napadel volk in ker eni od vil ni uspelo ubežati volku, jo je zaščitil hlapec. Gorjanska vila je bila hlapcu hvaležna in o tem dogodku obvestila očeta, vilinskega kralja, ki je hlapca nagradil s kravo, ki mu je vsakokrat, ko je vila zapela, začela dajati mleko in hlapec ni bil več nikoli lačen.

Maček Muri | Foto: Maček Muri je vsako jutro spil lonček mleka

Zagotovo se vsi dobro spomnite še danes aktualnega legendarnega mačkona, Mačka Murija, izpod peresa Kajetana Koviča, ki se je vsako jutro, predno se je odpravil na pohod v Mačje mesto, ustavil v krčmi pri veseli kravi na lončku mleka in mačjem kruhu.

Tudi Tacamuca je imela rada mleko

Tudi v pravljicah slovite Svetlane Makarovič je motiv mleka večkrat uporabljen. Tako je denimo v Tacamuca, če je bila lačna, gledala oblake in si predstavljala, da so smetana in popila malo vode ter si mislila, da je mleko  ter se potem še dolgo oblizovala, da je lažje verjela sama sebi.

Kako je Peter Klepec zrasel v močnega fantiča?

Zgodba Franceta Bevka, Peter Klepec, o šibkem, drobnem in siromašnem pastirčku, ki je pasel svojo kozo Rogačko, ki mu je dajala mleka, da sta imela z mamo kaj jesti, ste si zagotovo najbolj zapomnili po tem, kako ga je vila obdarila z nadnaravno močjo, da je uspel svoje vrstnike, ki so se vedno spravljali nanj in ga zaničevali, spraviti k pameti.

Alpsko mleko | Foto: Okus, ki ga imate radi

Prepoznaven okus in kakovost sta tisto, zaradi česar je Alpsko mleko že od nekdaj nekaj posebnega. Na voljo je z različnimi vsebnostmi mlečnih maščob, v treh okusih (vanilja, čokolada, lešnik), z dodatki vitaminov, mineralov, s kalcijem in maščobami omega 3 (Moj ritem, Objem zdravja, Trden korak) ter brez laktoze pod imenom Lahkoten dan. Kljub raznolikosti izdelkov Alpsko mleko ohranja okus, ki ga poznamo že od leta 1967.

Prav ta okus je tisti, ki je najboljši za domačo mizo, naj bo v kombinaciji s kakavom, v kavi ali smutiju, kot sestavina v vašem najljubšem pecivu ali preprosto kot kozarec čistega Alpskega mleka.

Med otroki še danes izredno priljubljena je ljudska pravljica Lonček, kuhaj, ki govori o deklici, ki je velikodušno nahranila staro ženičko v gozdu, za svojo dobrosrčnost pa v zameno dobila lonček, ki je kuhal mlečno kašo, kolikor jo je hotela.

Ena od novejših literarnih del na temo mleka, ki jo priporočamo za branje otrokom,  je zbirka pesmi za otroke, Ferija Lainščka, Brki od mleka.

Ne glede na to, kakšne knjige boste izbrali, bodisi pravljice, basni, pripovedke ali pesmi, samo čim več jim berite. Otrok bo veliko donesel do tega, vi pa prav tako. Nenazadnje bo to vajin skupni čas za sproščanje in druženje.

Ne spreglejte