Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
10.40

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

Natisni članek

ločitev gospodinjska opravila

Sreda, 24. 2. 2021, 10.40

3 leta, 2 meseca

Sodišče odredilo, da mora mož ženi plačati za gospodinjenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

2

gospodinjsko delo

Za vse, kar je v petih letih zakona postorila v gospodinjstvu, bo dobila dobrih šest tisoč evrov.

Sodišče v Pekingu je sprejelo prelomno odločitev v ločitvenem postopku: mož bo moral ženi plačati za gospodinjsko delo, ki ga je opravila v času njunega zakona.

Moški, ki ga mediji navajajo le s priimkom Chen, je zahtevo za ločitev od žene, s katero je bil poročen od leta 2015, vložil lani. Ona je odgovorila z zahtevo po denarnem nadomestilu za vse delo, ki ga je opravila v petih letih zakona. Kot je navedla, po poročanju BBC, njen mož ni pomagal ne pri gospodinjskih opravilih ne pri skrbi za njunega sina.

6.400 evrov za pet let dela

Sodišče je odločilo v korist njej. Presodilo je, da je šlo za neplačano delo, za katero je upravičena do nadomestila. Za vse, kar je postorila v petih letih zakona, ji bo moral tako mož izplačati 50 tisoč juanov oziroma okoli 6.400 evrov, prav tako pa ji bo moral izplačevati mesečno preživnino v višini dva tisoč juanov oziroma okoli 250 evrov.

gospodinjsko delo | Foto:

Odločitev sodišča je na kitajskem družbenem omrežju Weibo sprožila ogromno debat o vrednotenju gospodinjskega dela, dodaja BBC, mnogi so prepričani, da je znesek, ki ga je določilo sodišče, odločno premajhen za pet let skrbi za gospodinjstvo. "V Pekingu samo za varuško letno plačaš 50 tisoč juanov," je bil eden od odzivov.

Sodba sodišča se sicer sklicuje na novi kitajski civilni zakonik, ki je v veljavo prišel lani. Ta določa, da lahko zakonec v ločitvenem postopku zahteva nadomestilo, če je bil v času zakonske zveze v večjem delu odgovoren za vzgojo otrok, skrb za ostarele sorodnike in za pomoč partnerju.

Pred tem je bilo mogoče v ločitvenem postopku finančno nadomestilo zahtevati le, če sta zakonca podpisala predporočno pogodbo, kar pa na Kitajskem ni pogosta praksa, dodaja BBC.

Oglejte si še:

Trendi Po izbruhu koronavirusa še izbruh ločitev #video
Ne spreglejte