Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Boh

Petek,
16. 8. 2013,
11.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Donald Trump Hugh Hefner

Petek, 16. 8. 2013, 11.21

8 let

Ko ženska išče moža: je denar res tako privlačen?

Tina Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Neverjetni pari, ko zelo bogat moški v letih stopi pred oltar z mlado lepotico manekenske postave, vedno sprožajo prepričanje, da večina žensk svoje moške ljubi zaradi denarja. Pa je to res?

Lov za bogatašem ali iskanje varnostni v ljubečem moškem v letih, ki dobro ve, kako zadovoljiti mlado žensko? Poiskali smo nekaj primerov iz prakse in psihoterapevtko in imago terapevtko Ano Bešter Bertoncelj prosili za strokovno mnenje.

Primeri iz prakse razkrivajo nemalo mladih deklet, ki se zatreskajo v starejše in zelo bogate moške in se celo poročijo z njimi. Hugh Hefner ima 60 let mlajšo ženo Crystal, Donald Trump je že več let srečno poročen s 24 let mlajšo Melanio, Tomislav Loboda pa si je po zadnji ženi Katji Vinšek našel še mlajšo spremljevalko, kar 50 let mlajšo Ksenijo. Večina ljudi na takšne pare gleda sumljivo in s prepričanjem, da takšna dekleta pri izbiri svojega partnerja vodita predvsem pohlep in želja po luksuznem življenju. Pa je to res?

Ana Bešter Bertoncelj nas opozarja, da ne smemo posploševati. Težko bi posplošili, da pri starejših moških ženske vedno iščejo samo denar. "Mlade ženske, ki izbirajo starejše moške, v njih vidijo nekaj, kar zavedno ali nezavedno iščejo. To je sicer lahko denar oziroma bančni račun, lahko pa so tudi uspešnost, zrelost, samozavest, modrost, pozornost, možatost, karizma, varnost in zaščita. Skratka, nekaj, kar jim lahko nudi le starejši moški, ki ima za seboj že veliko življenjskih izkušenj," nam uvodoma razloži Bešter Bertoncljeva in doda, da je lahko eden od motivov tudi ta, da ženske iščejo moškega, ki jih bo razvajal in zasipal s pozornostjo, kot jih je nekoč njihov oče. "In starejši moški to znajo, saj niso obremenjeni sami s seboj, z ustvarjanjem svojega statusa in premoženja. Mlajše ženske pa so za starejše moške seveda najbližja in najlepša pot nazaj k mladosti."

Šarmerji ali naivneži?

Starejši gospod, ki zna uloviti mlajšo lepotico, ki bi bila lahko njegova vnukinja, je v očeh številnih mlajših moških pravi šarmer, saj je kljub svojim telesnim pomanjkljivostim še vedno zelo uspešen v dvorjenju. Spet drugi jih imajo za stare naivneže, ki pustijo, da jih izkoriščajo njihove povzpetniške mlade izbranke.

Kakorkoli že, nekateri pari ostanejo skupaj, nekateri pač ne. Težko bi rekli, da uspeh v zakonu pogojuje neka idealna razlika v letih. Melania in Donald sta dober dokaz, da to ni pomembno.

Kako pomemben je denar v odnosu?

Bolj kot izobilje je za partnerstvo lahko usodno pomanjkanje denarja. Negotovost, strah pred prihodnostjo in nezmožnost zagotoviti si varno in dostojno življenje so posledice pomanjkanja denarja. Nemalo partnerjev se znajde v navzkrižju ravno zaradi bede, v kateri so se znašli. Prebroditi finančno krizo in v partnerju poiskati zaveznika in ne krivca, je v takšnih okoliščinah najtežje. Nemalo parov se v takšnih položajih razide.

Vendar tudi izobilje, luksuzno življenje in neobremenjenost s svojo eksistenco ne vodijo do uspešnega zakona. Za to so dober zgled zvezdniški pari. In čeprav številne ženske morda v bogatem partnerju iščejo varnost, jim to ne zagotavlja sreče. Pozornost in ljubeč odnos lahko najdejo tudi v bedi.

Ne spreglejte