Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
9. 11. 2017,
17.23

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

razstava vedenje psov in mačke Dunaj

Četrtek, 9. 11. 2017, 17.23

6 let, 5 mesecev

Kako čustvujejo mačke in psi?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
pes in mačka | Foto © NHM Wien, Alice Schumacher

Foto: © NHM Wien, Alice Schumacher

Na Dunaju je na ogled interaktivna razstava o psih in mačkah, na kateri se je za boljše razumevanje teh štirinožcev mogoče "postaviti v njihovo kožo".

"Razstava Pes in mačka podaja celo vrsto informacij o sposobnostih, lastnostih, čustvih in inteligenci štirinožcev," pravi direktor dunajskega Prirodoslovnega muzeja Christian Köberl. Postavitev, ki s pomočjo različnih iger, aktivnosti in simulacij obiskovalce popelje v svet čutov teh živali, je zastavljena izrazito interaktivno, njena spoznanja pa temeljijo na dognanjih 30-letnih raziskovanj. Na Dunaj prihaja iz enega največjih znanstvenih muzejev v Evropi, pariškega Cite des Sciences.

Postavitev o domačih štirinožcih, ki s pomočjo različnih iger, aktivnosti in simulacij obiskovalce popelje v svet čutov teh živali, je zastavljena izrazito interaktivno, njena spoznanja pa temeljijo na dognanjih 30-letnih raziskovanj.  | Foto: © NHM Wien, Alice Schumacher Postavitev o domačih štirinožcih, ki s pomočjo različnih iger, aktivnosti in simulacij obiskovalce popelje v svet čutov teh živali, je zastavljena izrazito interaktivno, njena spoznanja pa temeljijo na dognanjih 30-letnih raziskovanj. Foto: © NHM Wien, Alice Schumacher

V Sloveniji več kot 200 tisoč psov

V Sloveniji je po podatkih uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na današnji dan registriranih 229.421 psov in 18.179 mačk, ob tem pa na upravi poudarjajo, da registracija mačk v Sloveniji ni obvezna.

Zgodovina sobivanja človeka in štirinožcev

V prvem Vsakodnevnem sklopu se razstava posveča kulturnim vidikov dolgega sobivanja človeka z mačkami in psi – več kot 20 tisoč let s psom in od osem do deset tisoč let z mačko. Odnos do teh živali se je skozi stoletja in različna okolja spreminjal tako v smeri čaščenja kot zavračanja.

Mačke in psi veliko bolje kot mi vonjajo in slišijo, ampak slabše vidijo. Mačke imajo t. i. šesti čut, in sicer zahvaljujoč svojim brkom, s katerimi zaznajo že najmanjše premike zraka. V multisenzornem kinu na dunajski razstavi si lahko obiskovalci ogledajo dvominutni skeč skozi oči mačke, psa in na koncu takega, kot ga vidimo ljudje. Lahko poslušajo kot živali ter začutijo tresenje v rokah in gibanje zraka, kot da bi imeli brčice. Na multimedijski postaji obiskovalci virtualno preživijo 24 ur s psom ali mačko. | Foto: © NHM Wien, Alice Schumacher Mačke in psi veliko bolje kot mi vonjajo in slišijo, ampak slabše vidijo. Mačke imajo t. i. šesti čut, in sicer zahvaljujoč svojim brkom, s katerimi zaznajo že najmanjše premike zraka. V multisenzornem kinu na dunajski razstavi si lahko obiskovalci ogledajo dvominutni skeč skozi oči mačke, psa in na koncu takega, kot ga vidimo ljudje. Lahko poslušajo kot živali ter začutijo tresenje v rokah in gibanje zraka, kot da bi imeli brčice. Na multimedijski postaji obiskovalci virtualno preživijo 24 ur s psom ali mačko. Foto: © NHM Wien, Alice Schumacher

Slišati in čutiti kot mačka in pes

Kaj pravzaprav razmišljajo se glasi naslov dela postavitve, v katerem imajo obiskovalci prek tehnoloških simulacij možnost videti, slišati in čutiti kot ti štirinožci ter na tak način bolje razumeti njihovo vedenje. "Nenavadni eksperimenti ponujajo možnost videti, slišati in čutiti kot štirinožec. Obiskovalci se lahko preizkusijo v razumevanju različnih mačjih zvokov in jih uvrstijo k različnim čustvom," so zapisali ob razstavi.

V koži domačih živali

V tretjem delu razstava z naslovom V njihovi koži lahko obiskovalci preizkusijo svoje sposobnosti, ki jih nato primerjajo še s sposobnostmi mačk in psov. Predstavljena je tudi zgradba njihovega telesa, ne manjka pa niti razlaga o tem, kako je človek udomačil živali.

Ne spreglejte