Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 11. 2021,
15.41

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Pravnik na dlani ločitev PR članek

Torek, 2. 11. 2021, 15.41

2 leti, 5 mesecev

Kaj morate vedeti ob razhodu in ločitvi?

Oglasno sporočilo

Če se skupne vrednote razblinijo, je včasih edina možnost razhod. Za partnerja ali zakonca takšna odločitev seveda ni lahka, še posebno, ko so v zgodbo vpeti otroci. Zato se je dobro pozanimati o pravicah in postopkih, da boste staro zgodbo končali in novo začeli z najboljšimi možnostmi za vse vpletene.

pravnik-na-dlani-locitev | Foto:

Ko opazite, da se vaša življenjska prepričanja ter cilji v partnerski zvezi ali družini več ne združujejo in ste izčrpali vse oblike pomoči, je lahko napočil čas za samostojno pot. A pomembno je, da ravnate mirno in preudarno ter preučite svoje pravice in obveznosti, ki nastopijo v postopku razveze. Proces še zdaleč ni lahek, vendar si ga lahko znatno olajšate, če se nanj predhodno dobro pripravite in izognete nepotrebnim dilemam ter zmotnim prepričanjem, kar bi vas lahko kasneje v procesu oškodovalo.

Prepričajte se, ali je res konec

Izraz, ki ga navaja družinski zakonik v povezavi z razhodom, je nevzdržnost zakonske zveze. Preden se odločite za odločilni korak ločitve, pa je dobro pretehtati, ali res ni druge rešitve, da pozneje ne bo obžalovanj. Zakonodaja predvideva več oblik pomoči za razrešitev težav zakoncev in vnovično obuditev ljubezni. Koristijo jim lahko raznovrstna zakonska svetovanja in mediacije, na katerih lahko razrešijo vzorce in težave, ki so pripeljali do razpada zveze. Včasih pa so razhajanja med zakoncema že prevelika, ali pa so bremena preteklih let za oba postala pretežka, zato ni druge poti kot nepreklicen razhod. V tem primeru se je bolje razvezati kot vztrajati v nevzdržnem odnosu.

  Doživljate spremembe v družinskem življenju? Za pravni nasvet pokličite 01 280 8000 – Pravnik na dlani. | Foto: Doživljate spremembe v družinskem življenju? Za pravni nasvet pokličite 01 280 8000 – Pravnik na dlani.

Ločitveni postopek

Če sta se s partnerjem za razhod odločila sporazumno in nimata otrok, lahko zakonsko zvezo razvežeta kar pri notarju, ki bo sestavil sporazum zakoncev o razvezi zakonske zveze v obliki notarskega zapisa, s čimer bo zakonska zveza prenehala veljati.

Kadar so vpleteni otroci, pa je kljub soglasnemu razhodu treba doreči še podrobnosti glede varstva, preživljanja, vzgoje otrok in o njihovih stikih s starši ter podobno. Zakonsko zvezo zato v tem primeru razveže sodišče.

Tretja možnost ločitve pa je razveza zakonske zveze na predlog enega od zakoncev. Ko se zakonca ne moreta sporazumeti o razvezi ali o drugih vprašanjih v zvezi s skupnimi otroki ali skupnim premoženjem, imata pravico zahtevati razvezo zakonske zveze pred sodiščem. V tem primeru sodišče tudi odloči o varstvu, vzgoji, preživljanju otrok ter o stikih s starši, pri čemer mora paziti, da bodo koristi otroka kar najbolje zavarovane.

  Za otroke je ločitev lahko zelo stresna, zato jim prisluhnite. | Foto: Za otroke je ločitev lahko zelo stresna, zato jim prisluhnite.

Kakšen je postopek, če so vpleteni otroci?

Ločitev je po navadi zelo stresna in predvsem čustveno izčrpavajoča izkušnja, zato moramo v prvi vrsti misliti na otroke in jih pri vseh dejanjih, povezanih z ločitvijo, postavljati na prvo mesto. V težkih družinskih situacijah namreč pogosto doživljajo, kot da se njihov svet postavlja na glavo. Ne glede na starost so tovrstne izkušnje zanje lahko zelo travmatične.

Postopek pri ločitvi, ko so vpleteni tudi otroci, pa gre takole: V primeru sporazumne razveze se na sodišče vloži predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze. Če imata zakonca mladoletne otroke, morata najprej obiskati center za socialno delo in se udeležiti predhodnega svetovanja z namenom ohranitve zakonske zveze. Pridobljen zapisnik o svetovanju morata obvezno predložiti predlogu za razvezo.

V primeru razveze na predlog enega od zakoncev se na sodišče vloži predlog za razvezo zakonske zveze. Tudi tukaj se je v primeru mladoletnih otrok najprej treba udeležiti predhodnega sodelovanja na centru za socialno delo, kjer zakonca pridobita zapisnik o svetovanju, ki ga predložita predlogu za razvezo.

 

 

Naročnik oglasnega sporočila je 12MEDIA, D. O. O.

Ne spreglejte