SiolNET. Trendi Odkrivaj Slovenijo
Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Siol.net, Thinkstock, YouTube

  • Messenger
  • Messenger

Ideja za konec tedna: blagodejna Rakitna

Rakitna
Vsebino omogoča Mastercard

Foto: Siol.net, Thinkstock, YouTube

Rakitna kot edino naselje na Rakitniški planoti, ki se uvršča v kraški svet velikih notranjskih planot, je izjemno priljubljena izletniška točka, ki kolesarjem, kopalcem, sprehajalcem in ribičem ponuja številne možnosti za rekreacijo in oddih.

Jezero za turistični razcvet

Kraj v zavetju smrekovih in borovih gozdov je privlačen zaradi odlične klime in jezera, kjer si lahko privoščimo osvežilno kopanje. Največja globina Rakiškega jezera je tri metre. Jezero je tudi izhodišče za gozdno in arheološko učno pot, ki vas pripelje do ostankov rimske vojaške postojanke. Ob jezeru sta Hotel Rakitna in počitniško naselje, nedaleč stran pa klimatsko mladinsko zdravilišče.

Rakitna je postala turistično zanimiva, ko so med letoma 1962 in 1964 zgradili umetno jezero, zdravilišče pa je bilo v tem obdobju že dobro uveljavljeno.

Pozimi na okoliških travnikih uredijo proge za tek na smučeh.

Rakitna

Dostop:

Rakitna je od Ljubljane oddaljena le pol ure vožnje z avtomobilom, zato ni presenetljivo, da je postala pravo izletniško središče. Dostop do Rakitne je mogoč iz ljubljanske smeri prek Črne vasi ali Brezovice, iz Primorske in Notranjske pa prek Cerknice.

Zakaj je klima na Rakitni tako blagodejna?

Rakitna

Rakitno odlikuje edinstvena klima, zaradi katere je že od leta 1930 znana kot zdraviliški kraj za obolenja dihal.

Na Rakiški oziroma Rakitniški planoti, ki leži približno 800 metrov nad morjem, se namreč mešajo sredozemski in alpski zračni tokovi, zaradi česar se tukaj ustvarijo odlične bioklimatske razmere.

Če ste se spraševali, kje preživeti vroč poletni dan in se hkrati ohladiti, je Rakitna odlična izbira.

Kjer so nekoč hodili Rimljani

Prvi ljudje so se na Rakitni zadrževali v času koliščarjev okoli leta 2400 pr. n. št. Za zavetje so uporabljali jamo Vihrovica, 300 metrov pod razgledno točko nad Šumnikom.

Pozneje, v času Rimskega cesarstva, je mimo danes idilične vasice vodila rimska cesta, o čemer pričajo tudi ostanki ajdovskega zidu, ki jih je žal prerasla podrast. Med Novaško goro in Avšnikom so imeli tudi vojaško postojanko za približno 20 vojakov, ki so branili prehod iz Panonske kotline in z Balkana v Italijo.

V 13. stoletju so se na Rakitni pojavile tudi stalne poselitve, prvi pisni viri pa jo omenjajo leta 1265.

Razkrita skrivnost

Na tem območju še vedno raste lipa vrste rakita (Salix aurita), po kateri naj bi Rakitna dobila ime.

Znamenitosti okrog Rakitne, ki jih morate obiskati:

Krim (1110 metrov) se dviguje južno od Ljubljanskega barja. Krim (1110 metrov) se dviguje južno od Ljubljanskega barja. Foto: Siol.net

Golobja jama: Najlepša jama v okolici Rakitne. Na dnu jo krasi jezerce. Dolga je okrog 150 in globoka okrog 100 metrov, vhod vanjo pa je na strmem pobočju nad dolino Prušnice in pod Goveščkom na zahodni strani Novaške gore.

Brinarjeva oz. Klanška jelka (domačini ji pravijo "ta lepa smreka") vzbuja pozornost z izredno gosto raščeno krošnjo in je uvrščena med spomenike naravne dediščine.

Poznobaročna cerkev sv. Križa je iz leta 1420, leta 1842 je postala župnijska cerkev. Njena posebnost je oltar iz črnega marmorja.

Gostinska ponudba: Na voljo sta Hotel Rakitna sredi neokrnjene narave ob jezeru Rakitna in Turistična kmetija Zidanica na severnem robu naselja.

Izletniške točke z izhodiščem na Rakitni:

krim gora hribi Foto: Thinkstock

Pohod na Rotovc (964 m): Dolžina poti v obe smeri je dva kilometra. Vzpetina je na nadmorski višini do tisoč metrov in je v neposredni bližini zdravilišča.

Pohod na Krim (1110 m): Dve uri hoje v eno smer, kolesarski vzpon na Krim vam bo vzel 45 minut.

Gozdna učna pot je dolga 3.100 metrov in razkriva pestro naravno dediščino območja, zgodovino poselitve kraja in delovanje človeka na Rakitni. Pot se začne pri jezeru in konča pri zapornem zidu iz obdobja Rimljanov (3. st. n. št.). Gozdno učno pot prehodite v uri in pol.

Krožna sprehajalna pot okrog jezera: 40 minut, približno 800 metrov.

Pozor: območje medveda medo Rakitna

Rakitna je pomembno življenjsko okolje divjadi in velikih zveri. Na območju Rakitne lahko slišite tuljenje volkov, saj tukaj živi trop volkov. V okoliških gozdovih hlačajo tudi medvedi.


Sodelujte z zanimivimi turističnimi predlogi iz Slovenije in se potegujte za bogate nagrade!

Nagradni sklad in žrebanja:

1. 8. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

1. 9. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

3. 10. 2016 – FOTOAPARAT in pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

2. 11. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

1. 12. 2016 – pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

2. 1. 2017 – NAVIGACIJSKA NAPRAVA GARMIN in pet predplačniških brezstičnih kartic Mastercard v vrednosti 50 evrov

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin