Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

nohti razvada

Torek, 5. 2. 2013, 11.39

8 let

Si grizete nohte?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Do živega pogrizeni nohti niso videti prav lepo, da na omenjamo bakterij, ki jih z grizenjem zaužijete, in škode, ki jo naredite svojim prstom ... Kolikokrat ste že poskušali opustiti to grdo razvado?

Nič ni bolj nadležnega kot natrgan noht, s katerim si hitro strgate najljubše hlačne nogavice, se zataknete v pulover ali lastne lase. Zato ni nič čudno, če ženska sredi avtobusne postaje iz torbice potegne pilico in odpravi težavo … Drugi pa se s takšnim problemom spopadejo kar z neokusnim grizenjem.

Obstaja več razlogov, zakaj si grizemo nohte – stres je eden od njih. Po mnenju Dr. Carol Mathews, psihiatrinje s kalifornijske univerze, "posamezniki na svojih nohtih iščejo majhne napake, ki jih poskušajo odstraniti z grizenjem, to pa prinese še več napak, kar vodi v začaran krog. V ekstremnih primerih lahko pride do infekcij in poškodb živcev, najhuje pa je to, da se nekateri pri tem ne morejo ustaviti."

Večino takšnih primerov tako ne ustavi dejstvo, da se za našimi nohti skriva precej bakterij, odvajanje od te navade pa zahteva potrpljenje in čas. Mathewsova podaja nekaj (nekoliko čudnih) predlogov, kako se lotiti težave.

- Konice prstov oblepite z obliži. Ti vas bodo vsakič, ko boste s prsti segli v usta, opozorili, da se trudite odvaditi!

- Ko začutite potrebo po grizenju, s tem odlašajte čim dlje. Nekaterim pomaga štoparica – najprej si ne dovolite gristi nekaj sekund, nato minut, ur … Želja po grizenju naj bi postopoma izginila.

- Ko pomislite na to, da bi si začeli gristi nohte, stisnite dlan v pest in jo držite tako, dokler vas potreba po grizenju vsaj malo ne mine.

- Morda bo pomagal tudi na debelo nanesen laka za nohte, ki ima slab okus.

- Umetni nohti in rokavice so še ena izmed metod, ki vam bo fizično preprečevala grizenje.

Ne spreglejte