Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Sreda,
1. 6. 2016,
20.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Jane Birkin Hermes torbica torbica Birkin dražba

Sreda, 1. 6. 2016, 20.26

6 let, 7 mesecev

Najdražja torbica, ki so jo kdajkoli prodali

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Krasi jo usnje krokodila in 242 diamantov.

Rekord najdražje prodane torbice je podrla legendarna torbica Birkin, poimenovana po igralki in pevki Jane Birkin. Gre za različico iz krokodiljega usnja, diamantov in belega zlata, ki so jo ponudili na dražbi v dražbeni hiši Christie's.

Gre za model torbice, imenovan Diamond Himalaya Niloticus, ki ga je na dražbi kupil (oseba je želela ostati anonimna) azijski zbiratelj. Zanjo je odštel vrtoglavih 300.168 tisoč ameriških dolarjev (267.005 evrov). Na torbici je kar 242 diamantov, ki imajo skupno 9,84 karata, belo zlato pa se lahko pohvali z 18 karati.

 | Foto:

Na leto le ena ali dve

"Vsi diamantni detajli, ki jih ustvarja Hermès, so prečudoviti, a noben se ne more kosati z modelom Himalaya," je po dražbi povedal predstavnik hiše Christie's in dodal, da luksuzna francoska znamka na leto izdela zgolj eno ali dve tovrstni torbici.

To torbico so izdelali leta 2008 in jo prvi stranki prodali leto pozneje. Novi lastnik je z vsoto, ki jo je odštel zanjo, podrl rekord prejšnjega kupca torbice Birkin, ki je za podoben model, prav tako posut z diamanti, odštel 222 tisoč ameriških dolarjev (197.473 tisoč evrov).

Jane je zagovornica humanega pridelovanja usnjenih izdelkov. | Foto: Jane je zagovornica humanega pridelovanja usnjenih izdelkov.

Jane Birkin lani zahtevala, da se njeno ime umakne

Torbica Birkin je ena najbolj priljubljenih, zaželenih in iskanih torbic, pa tudi ena največkrat kopiranih. Rodila se je leta 1984, tri leta po tem, ko je Hermèsov direktor Jean-Louis Dumas na letalu sedel zraven Jane Birkin in jo opazoval, kako ji je iz njene torbice zletela vsa vsebina, igralka pa se je pritoževala, da ne najde nobene primerne torbice za potovanja ob koncih tedna.

Jane je nekaj časa pridno nosila birkinko, lani pa je Hermèsu zagrozila, da morajo, dokler ne najdejo bolj humane metode za izdelavo, umakniti njeno ime s kultne torbice, saj pri izdelavi modela iz krokodiljega usnja uporabljajo krute metode. Hermès je ugodil želji igralke in za nekaj časa so ustavili proizvodnjo modelov iz krokodiljega usnja.

Ne spreglejte