Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 5. 2013,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Pokrajinski muzej Maribor Coco Chanel

Torek, 7. 5. 2013, 16.24

8 let

Mariborski grad v objemu mode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pokrajinski muzej Maribor, ki hrani največjo zbirko mode na Slovenskem, bo maja zaznamoval projekt Mesec mode v muzeju.

Kot je pred četrtkovim začetkom prireditev danes povedala kustodinja projekta Maja Hren Brvar, bodo z oblačili iz svoje zbirke spregovorili o fenomenu mode, ki se nenehno spreminja, a tudi vrača v preteklost.

"Letošnje modne trende iz svetovnih prestolnic New York, Pariz, London in Milano bomo postavili ob bok predmetom iz zbirke ter opozorili na izvor posameznih detajlov v preteklosti. Na modnih druženjih pa bomo gostili priznane modne oblikovalce in mlade ustvarjalce ter modo povezali z umetnostjo, filmom in mestom," je povedala Hren Brvarjeva.

Umetnost kot vir proučevanja oblačilne kulture Slovesno odprtje projekta, v katerem se prepletata moda in umetnost, bo v četrtek v viteški dvorani Mariborskega gradu. Z izhodiščem v plemiških portretih bodo organizatorji opozorili na umetnost kot vir proučevanja oblačilne kulture in kot navdih modnim oblikovalcem pri snovanju kolekcij.

Gostili bodo priznana modna oblikovalca Erika Maja Potočnika in Matjaža Plošinjaka, ki se pri oblikovanju oblačil spogledujeta tudi z oblačilno kulturo minulih stoletij. Hkrati s projektom bo na ogled tudi občasna razstava muzejskih eksponatov iz lastne zbirke mode, ki jih postavljajo ob bok letošnjim trendom svetovnih modnih prestolnic. Ob tem bosta odprti še gostujoči razstavi študentov tekstilne tehnologije z mariborske fakultete za strojništvo ter ljubljanske Visoke šole za dizajn.

V torek, 14. maja, se bodo posvetili modni oblikovalki Coco Chanel, ki še danes predstavlja neprekosljivo svetovno modno ikono, dva dni pozneje pa bo na vrsti modna revija, na kateri bodo gostili priznane slovenske modne oblikovalce. S svojimi letošnjimi kolekcijami se bodo predstavili Maja Štamol & E2RD, Mojca Celin, Irena Rojs, Nelizabeta, Almira Sadar, Urša Drofenik in Alice Bossman.

Mariborski grad bo 23. maja gostil priznano svetovalko za kulturo oblačenja Leo Pisani, ki bo predstavila svojo novo knjigo oziroma priročnik o obleki z naslovom Obleka – kaj, kdaj, kako, projekt pa se bo končal 30. maja, ko bo večer v celoti posvečen mladim. Predstavili se bodo dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor in študenti tekstilne tehnologije fakultete za strojništvo s svojimi sklepnimi modnimi revijami v loži Mariborskega gradu.

Ne spreglejte