Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 12. 2014,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tomaž Šalamun

Sobota, 27. 12. 2014, 12.31

8 let

Umrl je pesnik Tomaž Šalamun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V 74. letu starosti je danes v Ljubljani umrl eden od najbolj mednarodno uveljavljenih slovenskih literatov Tomaž Šalamun.

Tomaž Šalamun tako pri nas kot v svetu velja za enega izmed največjih sodobnih slovenskih pesnikov. Izdal je blizu 50 pesniških zbirk, za svoje ustvarjanje pa je prejel številne prestižne nagrade doma in v tujini, med drugim leta 1999 Prešernovo nagrado. "Bogato in plodno pesniško potovanje Tomaža Šalamuna se dogaja v risu osupljive kondicije in vulkanske energije," je pisalo v utemeljitvi nagrade.

Bil je tudi dobitnik evropske nagrade za poezijo, zlatega venca Struških večerov poezije in Njegoševe nagrade, visokega priznanja Črne gore.

Šalamun, ki je bil rojen v Zagrebu leta 1941, odraščal pa je v Ljubljani, Mostarju in Kopru, velja za enega najbolj mednarodno uveljavljenih slovenskih literatov. Njegove knjige so prevedene v več kot dvajset jezikov, od tega jih je v angleščini izšlo okoli deset.

Šalamunovo ikonoklastično pesništvo Svoj prihod na pesniško prizorišče je zaznamoval s pesniško zbirko Poker leta 1966. "Šalamunovo ikonoklastično pesništvo je bilo od vsega začetka mnogo več kot nočna mora za ljudi starega kopita in bogato lovišče za številne umetnostne teoretike in interprete. Z izjemno recepcijsko odmevnostjo v ameriških akademskih krogih je že okoli leta 1970 nakazovalo možnost do tedaj nepredstavljivega planetarnega 'resonančnega prostora' slovenske literature," piše v knjigi Sto slovenskih pesnikov.

Bil je predstavnik druge povojne generacije in prvi v tej generaciji, ki je uresničil tip modernistične poezije. Po vsebinski strani pa je opustil tradicijo socialnega realizma, simbolizma in eksistencializma.

Šalamunov pesniški jezik doživel številne preobrazbe Šalamunov pesniški jezik je v skoraj petih desetletjih ustvarjanja doživel številne preobrazbe, hkrati pa je ustvarjalec vplival na številne pesniške kolege z vsega sveta. V svoji poeziji se je poklonil telesnosti, spolnosti in svobodi, pogosto je vanjo vtkal živalske motive ter razmišljal o Bogu in božjem. Njegove pesmi je tako mogoče brati kot vtise nerazumljenih sanj, čeprav je sam nekoč dejal, da je resnica pesmi na njeni preočitni površini.

Ne spreglejte