Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 6. 2011,
8.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tadej Golob

Četrtek, 23. 6. 2011, 8.09

8 let

Tadej Golob: Stavim na Jančarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tadej Golob, lanskoletni dobitnik kresnika za romaneskni prvenec Svinjske nogice, zmago na natečaju kresnik pripisuje Dragu Jančarju. Za SiOL je spregovoril tudi o "otipljivih koristih" nagrade.

Ste seznanjeni z letošnjimi finalisti? Ste prebrali katero izmed nominiranih knjig? Bil sem gost radijske oddaje, v kateri smo razpravljali o finalistih, tako da sem pred tem po dolžnosti prebral vseh pet finalnih romanov. Kdo je vaš favorit? Komu pripisujete največ možnosti, da domov odnese kresnika in prižge kresni ogenj na Rožniku? Stavim, da bo zmagal Drago Jančar. Pred kratkim sem se sicer v eni izmed mariborskih publikacij ponorčeval iz kulta Draga Jančarja, a ko sem prebral vseh pet romanov, sem ugotovil, da je njegov roman To noč sem jo videl izmed vseh petih najbolj obrtno spretno narejen in korektno napisan. Priznam pa, da sem bil pred prebiranjem preostalih romanov, skeptičen tudi do njega.

Kaj je vam osebno prinesla nagrada kresnik?

Javni sklad za knjige mi je omogočil obisk knjižnega sejma v Leipzigu in Budimpešti, tako da sem lahko malce povohal tudi tujino.

Najbolj otipljiva in razveseljiva korist pa je, da so me na podlagi mojih intervjujev, kjer sem razpredal o svojih načrtih in pripravi mladinskega romana, poklicali iz založbe Mladinska knjiga, pri kateri bo ta roman, ki je nekakšna gorniška različica Bratovščine sinjega galeba, oktobra tudi izšel. Nisem si mogel predstavljati, da se to lahko zgodi! Roman bosta uredila urednik Andrej Ilc in Alenka Veler, prek njiju pa smo navezali stike tudi z vrhunskim ilustratorjem Cirilom Horjakom, ki bo poskrbel za ilustracije.

Lani ste v intervjuju za naš portal omenili, da Sebastian Cavazza po literarni predlogi romana Svinjske nogice pripravlja scenarij. Kaj je novega na tem področju?

S Cavazzo sva na to temo nazadnje govorila lansko poletje, tako da žal ni nič novega ...

Ne spreglejte