Torek,
8. 7. 2014,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kultura

Torek, 8. 7. 2014, 16.10

8 let

Slovenska ljudska stranka o kulturi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Odgovori političnih strank o kulturi.

Si kultura zasluži svoje ministrstvo? Si ga zasluži, ni pa to ključno za njen obstoj ali kakovost.

Bi za zaposlene, predvsem na vodilnih položajih, v javnih kulturnih zavodih uvedli preverjanje strokovne usposobljenosti na vsakih pet let? Včasih je na področju kulture deloval KAS za kulturo in pravosodje, ki je te sposobnosti redno preverjal, pa tudi sicer bi morale vse prijave za vodilna strokovna delovna mesta v javni upravi, tudi v javnih zavodih v kulturi, skozi uradniški svet, mandati pa bi morali biti omejeni na pet let.

Bi morala Slovenija tako kot Belgija v času krize povečati vlaganja v kulturo? Če da, kako? Niso potrebna dodatna vlaganja, pač pa davčne olajšave pri zaposlovanju za uspešne producente v kulturi. Tako bomo dosegli večjo samostojnost in neodvisnost kulture, tako politično kot finančno, obenem pa povečali zaposlovanje.

Je večji vložek v stalni prostor v Arzenalih na Beneškem bienalu ekonomsko smotrna poteza? Ekonomsko najbrž ne, saj dvomimo, da bo s tega naslova kak priliv, je pa večja vidnost Slovenije na takšnih prireditvah strateško pomembna.

Se zavzemate za to, da bi vlaganje v kulturo in nakup umetniških del prinašal davčne olajšave? Seveda. To se nam zdi ključnega pomena za neodvisno in samostojno kulturo, ki ni odvisna le od državnih subvencij.

Ali naj kulturo financira država ali naj se to v celoti prepusti trgu? Dokler nismo v čistem liberalizmu, kjer kulturo in visoko šolstvo podpira močan zasebni sektor, je treba dejavnosti, tudi kulturo, regulirati in delno tudi podpirati, pri čemer so nekatere podpore za strateške projekte in dediščino nujne, druge spet pa je treba prepustiti trgu, da lahko zadihajo, in jim omogočiti davčne olajšave. Se pa žal dostikrat dogaja ravno obratno: država z davki duši tiste redke kulturne producente, ki se preživljajo izključno s svojim delom na trgu, obenem pa finančno podpira tudi take, ki jim na trg preprosto ni treba, saj imajo podpore dovolj in je hočejo še več, zanjo pa tudi krepko lobirajo.

Katera umetnica ali umetnik je po vašem mnenju v zadnjih letih najbolj zaznamovala ali zaznamoval slovensko umetnosti oziroma poskrbela ali poskrbel za prepoznavnost Slovenije v tujini? Za prepoznavnost Slovenije delamo vsi: športniki, diplomati, politiki, znanstveniki, inovatorji, turistični delavci, gospodarstveniki – in tudi kulturniki.