Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Četrtek,
19. 2. 2015,
13.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 19. 2. 2015, 13.32

7 let, 12 mesecev

Rdeča nit letošnje Fabule moč lažnega

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osrednja gostja 12. izdaje festivala Fabula, ki bo med 28. februarjem in 8. marcem, bo škotska pisateljica Janice Galloway, festival pa bo poseben poudarek dal tudi mladinski literaturi.

Festival Literature sveta – Fabula bo letos potekal 12., v dobrem tednu pa se bo po različnih lokacijah v Ljubljani zvrstilo več kot 35 dogodkov. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Renata Zamida, bo gostja večera ob odprtju letošnjega festivala Janice Galloway, škotska pisateljica, ki je med slovenskimi bralci in bralkami priljubljena predvsem zaradi romana Dihati moraš, to je vsa skrivnost, ob obisku pa je založba Beletrina izdala njen roman Clara.

Fabula nasproti tudi mladim bralcem in bralkam Osrednja nit letošnjega festivala je moč lažnega, kar je tudi naslov knjige kratkih zgodb, ki so jo izdali pred začetkom festivala. Kratke zgodbe, namenjene predvsem mladim bralcem in bralkam, so prispevali Milan Dekleva, Žiga X Gombač, Mojca Kumerdej, Desa Muck in Barbara Simoniti. Cilj zbirke je po besedah Milene Mileve Blažič, ki na pedagoški fakulteti poučuje mladinsko književnost, tudi v tem, da s tovrstnimi zbirkami skušajo zapolniti bralni primanjkljaj, ki pri mladini nastane po 12. letu. Takrat je mladino najtežje motivirati za branje, hkrati pa je težko najti avtorje in avtorice, ki bi pisali zanje.

Kratke zgodbe, zbrane v zbirki Moč lažnega, med njimi je tudi zgodba Dese Muck Fantastični štirje, ki govori o čustvenih stiskah mladih, samopoškodovanju oziroma rezanju, ponujajo tekst, podtekst in kontekst, ki poleg zgodbe, namenjene mladim, tudi odraslim ponuja vpogled v njihov svet. Mladini je na festivalu namenjen še projekt Pismo avtorju ter literarna delavnica za srednješolce in srednješolke, ki jo bo vodila Gabrijela Babnik.

O lažnem tudi filozofi Filozofskega vidika rdeče niti se bodo na festivalu letos lotili tudi najbolj znani slovenski filozofi in filozofinje. Mladen Dolar, Alenka Zupančič in Slavoj Žižek bodo v SNG Drama odgovarjali na vprašanje Kdo zdaj tu laže?, Vesna V. Godina in Marcel Štefančič, jr. se bosta pogovarjala na temo Laž in Slovenci, avstrijski filozof in psihoanalitik Robert Pfaller pa bo govoril o belih lažeh in črnih resnicah.

Ne spreglejte