Sobota,
18. 2. 2012,
15.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

poljub

Sobota, 18. 2. 2012, 15.06

8 let

Poljubi in objemi Petre Varl na mariborskih stebrih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na valentinovo je likovna umetnica Petra Varl na stebre svetilk in drogov v mariborski peš coni namestila trideset znakov s svojimi risbami.

Znaki s podobami ljubezni in prijateljstva naj bi nagovarjali naključnega mimoidočega k povezovanju z drugimi.

Mesto narediti bolj prijazno meščanom in obiskovalcem Eden od ciljev namestitve znakov je javnemu urbanemu prostoru dodati novo dimenzijo in mesto narediti bolj prijazno meščanom in obiskovalcem. Z inštalacijami po mestu želi avtorica spodbuditi prebivalce in obiskovalce mesta k njegovemu raziskovanju, hkrati pa izpostavlja vlogo, ki bi jo umetnik lahko imel oziroma bi jo moral imeti v sooblikovanju javnega prostora in kakovosti življenja v mestu, pojasnjujejo na zavodu Maribor 2012.

Projekt Poljubi in objemi avtorica pripravlja že od leta 2009. V tem času je znake med drugim postavila v Škofji Loki, Ljubljani, Podljubelju na Koroškem in na hrvaškem otoku Susku.

Postavitev v Mariboru sodi v okvir Evropske prestolnice kulture (EPK) kot eden od majhnih umetniških posegov v prostor. Med takšnimi projekti, ki so že ugledali luč sveta, so še Svetlobno mestno obzidje, Ulični strip, Šum reke na mostovih in Namizna poezija.

O avtorici: Petra Varl je bila rojena leta 1965 v Ljubljani. Študirala je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 1997 tudi magistrirala. Deluje kot vizualna umetnica na področju risbe, grafike, slikarstva, ilustracije in prostorskih postavitev. Od leta 2000 je zaposlena na mariborski pedagoški fakulteti, kjer kot redna profesorica poučuje risbo in grafiko. Živi in dela v Ljubljani in Mariboru.

Svoja dela je predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, med drugim v Sao Paolu, Budimpešti, na Dunaju, v Varšavi in New Yorku.