Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
8. 9. 2016,
15.49

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

1

Natisni članek

sobno kolo Tina Ternjak vesolje Divje Babe Guinnessov rekord rekord Guinnessova knjiga rekordov Martin Strel Jolanda Čeplak čokolada Festival čokolade Radovljica Hišni ljubljenčki maček pes sova ragbi Mount Everest Predjamski grad

Četrtek, 8. 9. 2016, 15.49

2 meseca

Guinnessova knjiga rekordov 2017

Največja čokolada na svetu je slovenska!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

1

Guinmessova knjiga rekordov | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V mednarodni izdaji najnovejše knjige z izbranimi dosežki in presežki je tokrat sedem slovenskih rekordov, v slovenski pa dodatnih 14.

Na letošnjem vsakoletnem festivalu čokolade v Radovljici so mojstri ljubljanskega podjetja za čokoladne dobrote ustvarjali in ustvarili nov svetovni rekord: površina njihove čokolade je merila kar 142,32 kvadratnega metra ali za kar dve spodobni trisobni stanovanji.

S tem so prejšnji rekord presegli za kar 40 odstotkov, saj so želeli doseči mejnik, ki ga ne bo preprosto preseči, je povedal predstavnik Čokoladnice Cukrček.

To pa je le eden izmed sedmih slovenskih rekordov, ki so ga navedli v vseh mednarodnih izdajah Guinnessove knjige rekordov za leto 2017. Te danes sočasno predstavljajo po vsem svetu. V slovenski izdaji so našli prostor za še 14 slovenskih rekordov. Koliko je vseh trenutno veljavnih rekordov Slovenk in Slovencev, pa verjetno ne vedo niti pri Guinnessu, z nasmehom povedo založniki slovenske izdaje.

Iz Radovljice v Guinnessovo knjigo rekordov: slovenska velikanka je premagala svojo predhodnico za kar 40 odstotkov. | Foto: Bojan Puhek Iz Radovljice v Guinnessovo knjigo rekordov: slovenska velikanka je premagala svojo predhodnico za kar 40 odstotkov. Foto: Bojan Puhek

Sedem slovenskih rekordov, o katerih bodo letos brali po vsem svetu

Čokolada z največjo površino: 142,32 kvadratnega metra, Radovljica, 15. april 2016. Rekord je lahko obveljal šele, ko so čokolado pojedli, kar velja za vse rekorde hrane.

Največ sorojencev na mednarodni tekmi ragbija: Archie, Jack, Frank, George in Max Škofic. V Angliji živeči bratje slovenskega rodu so na evropskem prvenstvu v ljubljanskem parku Šiška 12. aprila 2014 igrali za slovensko reprezentanco proti Bolgariji.

Novozelandčan Andrew Fenton, trener slovenske ragbi reprezentance, je imel edinstveno priložnost za nacionalno moštvo trenirati pet bratov.  | Foto: Bojan Puhek Novozelandčan Andrew Fenton, trener slovenske ragbi reprezentance, je imel edinstveno priložnost za nacionalno moštvo trenirati pet bratov. Foto: Bojan Puhek

Največja preplavana razdalja na prostem: Martin Strel, 5.268 kilometrov, Amazonka, 2007.

Največja prevožena razdalja pri kolesarjenju na statičnem kolesu v 12 urah za ženske: 348 kilometrov, Tina Ternjak, 2012.

Največja prevožena razdalja pri kolesarjenju na statičnem kolesu v eni uri za ženske: 35,3 kilometra, Tina Ternjak.

Dosežek Martina Strela je tudi letos zapisan v vseh mednarodnih izdajah Guinnessove knjige rekordov. | Foto: Matjaž Rušt Dosežek Martina Strela je tudi letos zapisan v vseh mednarodnih izdajah Guinnessove knjige rekordov. Foto: Matjaž Rušt

Rekord pri teku na 800 metrov v dvorani: Jolanda Batagelj (takrat Čeplak), 1:55,82, 2002.

Najstarejše glasbilo na svetu: koščena piščal, 43 tisoč let pred našim štetjem.

Med drugimi slovenskimi rekordi, ki letos niso našli prostora v mednarodnih, temveč le v slovenski izdaji, so še največja parada avtomobilov alfa romeo, največja razglednica, največji natisnjeni Koran, največje zborovanje harmonikarjev, prva zakonca na Everestu in največji jamski grad na svetu – Predjamski grad.

Letos poudarek na vesolju, živali vedno privlačne

V letošnji izdaji Guinnessove knjige rekordov, ki zajema okrog štiri tisoč rekordov, je glavna tema vesolje, zajetih pa je še 12 različnih tematskih sklopov, tudi tokrat ljudje, šport in živali, ki vedno plenijo pozornost.

Maček Ludo je zelo primeren za ležeče fotografije, saj je dolg dobrih 118 centimetrov! | Foto: Bojan Puhek Maček Ludo je zelo primeren za ležeče fotografije, saj je dolg dobrih 118 centimetrov! Foto: Bojan Puhek

Lizzy je uradno največja psica na svetu, saj tej danski dogi manjka le nekaj centimetrov do polnega metra višine. Najbrž ni najprimernejša za manjša blokovska stanovanja. | Foto: Bojan Puhek Lizzy je uradno največja psica na svetu, saj tej danski dogi manjka le nekaj centimetrov do polnega metra višine. Najbrž ni najprimernejša za manjša blokovska stanovanja. Foto: Bojan Puhek

Tudi med sovami so rekorderke in rekorderji: kubanska orjaška sova je visoka 110 centimetrov! | Foto: Bojan Puhek Tudi med sovami so rekorderke in rekorderji: kubanska orjaška sova je visoka 110 centimetrov! Foto: Bojan Puhek

Začelo se je s stavo ob pivu

Letošnja letna izdaja Guinnessove knjige rekordov je že 62. po vrsti, po navedbah njenih snovalcev pa je tudi sama svojevrsten rekord: je najbolj prodajana knjiga z letnim izidom, saj so prodali že več kot 136 milijonov tiskanih izvodov.

Ime dolguje irski pivovarni Guinness. Ta je s to knjigo želela podaljšati čas, ki ga ljudje preživijo v pubih, in seveda povečati prodajo svojega piva. Pogovori in stave se ob tem neredko vrtijo okrog raznih presežnikov, zato so iznajdljivi pivovarji začeli zbirati vse te presežnike, da bi pivopivcem olajšali stave in spodbujali njihove pogovore.

Tudi takratni prvi mož pivovarne Guinness Hugh Beaver se je leta 1951 zapletel v stavo glede najhitrejše divje ptice in takrat se je začela zgodba, ki danes poteka tudi na digitalnih medijih.

Letošnja letna izdaja Guinnessove knjige rekordov je 62. po vrsti, po navedbah njenih snovalcev pa je tudi sama svojevrsten rekord: je najbolj prodajana knjiga z letnim izidom, saj so prodali že več kot 136 milijonov tiskanih izvodov. | Foto: Bojan Puhek Letošnja letna izdaja Guinnessove knjige rekordov je 62. po vrsti, po navedbah njenih snovalcev pa je tudi sama svojevrsten rekord: je najbolj prodajana knjiga z letnim izidom, saj so prodali že več kot 136 milijonov tiskanih izvodov. Foto: Bojan Puhek

 

Ne spreglejte