Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
18. 10. 2013,
7.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 18. 10. 2013, 7.34

8 let

Guinnessovi rekordi po avtomobilsko

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najstarejši je iz leta 1884, najhitrejši skoraj prebije zvočni zid, najcenejšega pa je bilo mogoče dobiti že za dobrih sto ameriških dolarjev. To so avtomobilski dosežki po Guinnessovo.

Najmanjši avtomobil za cestno uporabo

Najmanjši avtomobil, s katerim lahko legalno zapeljete na cesto, je dolg 1,26 metra, visok 0,63 in širok 0,65 metra. Izdelal ga je Austin Coulson iz Teksasa v ZDA.

Najivišji motocikel na svetu

Kar 5,10 metra je višina čoperja, ki ga je Fabio Reggiani izdelal, da bi se vpisal v to slavno knjigo. In to čudo ni zgolj deset metrov dolga skulptura, Fabio je namreč s tem motorjem že dosegel stotico. Metrov!

Najdaljša parada alf se je zgodilo na Krasu

Maja 2012 se je v Guinnessovo knjigo rekordov zapisala tudi slovenska druščina (ob pomoči prijateljev iz vse Evrope). Ljubitelji avtomobilov znamke alfa romeo Kraški gadje so namreč izvedli parado sestavljeno iz 526 alf. Več o kraški paradi alf ...

Najdlje je rinil avtomobil v 24 urah

V roku 24 ur je avtomobil najdlje porinil Američan Joey Motsay. Fiata 500 z maso 1043,26 kilograma je letos maja rinil 50 kilometrov daleč. Rekord je postavil na označeni stezi na večjem parkirišču.

Najdaljša vožnja s taksijem

Ko je ekipa prispela na cilj s svojim črnim londonskim taksijem, je taksimeter pokazal, da so prevozili 69.716,12 kilometra. Potovali skoraj petnajst mesecev. In koliko je taksimeter pokazal, da je treba plačati? 92.280 evrov.

Najhitrejša vožnja slepega voznika

Slepi Britanec Mike Newman je na dirkališču s porschejem GT2, medtem ko ga je usmerjal njegov očim, vozil 300 kilometrov na uro. S tem je za osem kilometrov na uro izboljšal dosežek slepe Turkinje Metin Senturk s ferrarijem F430.

Najstarejši delujoči avtomobil

Najstarejši delujoči avtomobil je la marquise iz leta 1884. Ima štirkolesni pogon, štiri sedeže in ima pogon na paro. Zanjo so uporabljali premog, papir in les. Trajalo je pol ure, da se je avtomobil ogrel. Njegova najvišja hitrost je bila 61 kilometrov na uro.

Najvišje z avtomobilom

Čilenca Gonzalo Bravo in Eduardo Canales sta se leta 2007 s prilagojenim suzuki samuraiem zapeljala 6.688 metrov visoko po pobočju vulkana Ojos Del Salado v Čilu.

Najboljši prodajalec avtomobilov

Joseph Samuel Gerard je v Chevroletovem prodajnem salonu med leti 1963 in 1978 prodal kar 13.001 vozil. Gerard je v enem izmed službenih dnevov prodal 18 vozil, v najuspešnejšem letu pa 1.425 vozil. Poslušajte njegove nasvete ...

Največje parkirišče

Eden izmed velikih nakupovalnih centrov v Edmontonu v Kanadi lahko sprejme kar 20 tisoč vozil. Na dodatnih parkiriščih je tam prostor še za 10 tisoč vozil.

Najcenejši avtomobil

Najcenejši avtomobil vseh časov je bil red bug iz leta 1922, ki so ga v Milwaukeeju v ZDA izdelali pri Briggs Stratton Co. Stal je le od 125 do 150 ameriških dolarjev.

Najdražja registrska tablica

Leta 2008 je Saeed Abdul Ghaffar Khouri iz Združenih Arabskih Emiratov za posebno registrsko tablico, na kateri je bila le številka 1, odštel 14,2 milijona ameriških dolarjev.

Preživel nesrečo pri najvišji hitrosti avtomobila

Leta 1960 je Donald Cambell med kvalifikacijami za dosego novega hitrostnega rekorda na slanem jezeru Boneville v ZDA doživel nesrečo pri hitrosti 579 kilometrov na uro. Njegov bluebird se je prevrnil, Cambellu je počila lobanja, a je nesrečo vseeno preživel.

Ne spreglejte