Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
22. 12. 2015,
15.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Postojnska jama Marjan Batagelj poslovanje

Torek, 22. 12. 2015, 15.32

7 let, 2 meseca

Marjan Batagelj: Za seboj imamo izjemno sezono

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ob povečanju zaposlenosti smo letos ustvarili 57 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega, je povedal prvi mož družbe Postojnska jama Marjan Batagelj.

Približujemo se milijonu obiskovalcev letno na vseh naših lokacijah, je povedal Batagelj in spomnil, da je bila pred sedmimi leti ta vrednost še pod 700 tisoč. Ob predstavitvi letošnjih poslovnih rezultatov, ki jih je označil za izjemne, je Batagelj poudaril, da je 42 odstotkov vseh prihodkov namenjenih raznim dajatvam in koncesijam.

Največji odstotek rasti so imeli letos pri obiskovalcih iz Tajvana, Španije, Izraela in Velike Britanije, v absolutnih številkah pa Južne Koreje in Italije. Prav zahodna soseda je že 80 let najpomembnejši vir tujih obiskovalcev, letos jih bo skoraj 95 tisoč, sledijo jim pa jim obiskovalci iz Južne Koreje, ki jih bo letos več kot 72 tisoč. Delež neevropskih obiskovalcev se je v Postojnski jami sicer že povečal na 35 odstotkov.

Begunska kriza odžira obiskovalce iz oddaljenih držav Na prihodnjo dinamiko prihodov gostov, predvsem iz oddaljenih evropskih držav, bo po Batageljevem mnenju begunska kriza zagotovo vplivala. "Potnikom iz oddaljenih držav so odsvetovali potovanja v Evropo, mi smo se na to odzvali tako, da smo okrepili prizadevanja na bližnjih trgih."

Ključna sta zadovoljstvo in motivacija zaposlenih Batagelj je poudaril, da sta za uspeh ključna zadovoljstvo in motivacija zaposlenih. "Naša povprečna mesečna bruto plača je 1.884 evrov, povprečje Postojne je 1.317 evrov, obalno-kraške regije 1.282 evrov, dejavnosti turizma v Sloveniji pa 1.409 evrov.

Izplačilo nagrade za kolektivno uspešnost se v Postojnski jami vsako leto dviguje, letos je 700 evrov bruto poleg desetodstotne nagrade, ki je bila izplačana ob plači za avgust zaradi izjemne sezone, in regresu v višini tisoč evrov bruto."

Batagelj je poudaril, da je Postojnska jama edino izmed 414 slovenskih podjetij v panogi organizacije potovanj z najvišjo bonitetno oceno AAA. S to oceno se pri nas lahko pohvali samo 1,98 odstotka vseh podjetij.

40 novih zaposlitev Tudi prihodnje leto bodo precejšen del prihodkov namenili naložbam. Letos so poleg enega milijona evrov naložb iz naslova koncesijskih dajatev namenili še 2,10 milijona lastnih naložb, v naslednjem letu pa bodo lastnim naložbam namenili 5,75 milijona evrov.

Potem ko so letos prenovili nekatere dele jamske infrastrukture, hotel Jama, vivarij, promenado in okrepili svojo digitalno prisotnost, ki jo bodo javnosti predstavili v prihodnjih dneh, bodo leta 2016 obnovili promenado slavnih in izboljšali kongresno ponudbo. V prenovljenem hotelu Jama, ki ima 80 sob in ga bodo odprli v naslednjem letu, bo zaposlitev dobilo 40 novih sodelavcev. B naslednjem letu načrtujejo tudi znatne naložbe v grad Predjamam je še povedal Batagelj.

Ne spreglejte