Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 8. 2012,
8.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 13. 8. 2012, 8.54

6 let, 7 mesecev

Kjara Starič: Kot koreografinja povezujem ples in razmišljanje o življenju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Plesalka in plesna učiteljica, ki je korak s svojimi sanjami ujela kot koreografinja, v valilnici mladih plesnih talentov Kjara's Dance Project slovenskemu potencialu odpira vrata v plesno vesolje.

Manj govorjenja in več akcije za plesno revolucijo "Moj plesni izraz je mešanica vsega, kar sem počela – od klasičnega baleta, hortona, različnih modernih stilov in koreografov, s katerimi sem delala. Vse to se je leta in leta mešalo in 'mariniralo', v nekem trenutku pa me je zelo začel zanimati gib in sem ga sama začela raziskovati," v zaodrje izoblikovanja svoje plesne identitete pokuka Kjara Starič, umetniški vodja plesne skupine Kjara's Dance Project, ki je korak s svojimi sanjami ujela kot koreografinja: "Ker izhajam iz klasičnega baleta, sem že kot mlajša vedno občudovala estetiko in tehniko. Sčasoma so me vse bolj začeli zanimati življenje, odnosi, psihologija ljudi, saj vedno opazujem okrog sebe in razmišljam. Kot koreografinja sem tako povezala dve strasti – ples kot tehniko in lepoto ter razmišljanje o življenju."

Prodorna mladenka je bila v preteklosti razpeta med Ljubljano in New Yorkom. "New York me je dolgo časa vlekel zaradi samih 'klasov', plesnih učiteljev in koreografov, potem pa sem ugotovila, da se tam tako dobro počutim zato, ker ljudje vedo, da morajo sami nekaj narediti, če želijo, da se to res zgodi. Ko sem ponotranjila to razmišljanje in iz neplodnega čakanja preklopila preprosto na delo, sem videla, kako veliko se lahko zgodi, če preprosto samo delaš, delaš in delaš. V New Yorku ni ministrstva za kulturo, ki bi razporejalo denar, plesalci ne tarnajo, ker nimajo podpore, preprosto morajo narediti tako dobro predstavo, da požanjejo dober odziv, potem se jim odprejo nove poti," o dragocenem miselnem preobratu razmišlja plesalka, ki tudi v Sloveniji opaža, da bi manj govorjenja in več akcije prineslo pravo revolucijo, saj potenciala ne primanjkuje.

Kjara's Dance Project – priložnost za nadarjene, zavzete, delovne in zanesenjaške mlade plesalce "Ker nas je malo, Slovenci nismo ne vem kako zelo vplivni na svetovnem plesnem trgu, a imamo nekaj perlic, razpršenih po svetu. Iztok Kovač je s svojo skupino EnKnapGroup zelo uveljavljen v tujini, imamo pa tudi nekaj plesalcev, ki plešejo v vrhunskih tujih plesnih ansamblih, pa zanje nihče ne ve. Tadej Brnik že leta pleše pri skupini Martha Gram, Marija Slavec v priznanem ansamblu Batsheva, Jernej Bizjak v IT Dansa, Aleš Čuček v sloviti skupini Pine Bausch," na plesno ogrlico brž naniza nekaj slovenskih biserov, ki so uspeli v tujini. S trebuhom za plesnim kruhom je poleg zatona plesne sle zaradi omejenih možnosti izpopolnjevanja v Sloveniji eden od glavnih scenarijev mladih slovenskih plesalcev.

A Kjara je znala prepoznati plesni potencial s sončne strani Alp. S skupino Kjara's Dance Project je mladim nadarjenim slovenskim plesalkam in plesalcem ponudila priložnost, da se po končanem šolanju kalijo na domačih tleh. Že v izviru je bila njena želja ustvariti plesni ansambel za mlade, kjer se ne izbere že popolnoma izdelanih plesalcev, popolnih profesionalcev, ampak se da priložnost mladim, ki so nadarjeni, izjemno zavzeti, delovni in zanesenjaški, saj je ravno ta vmesna faza siva lisa na plesnem zemljevidu Slovenije, kjer oba profesionalna baletna ansambla, ljubljanski in mariborski, v svoje vrste jemljeta le že izoblikovane plesalce.

Samosvoji plesalci, lačni ustvarjanja Plesna družina Kjara's Dance Project trenutno šteje 15 plesalk in plesalcev, končna številka pa ni določena, saj Staričeva brez številčnih omejitev ustvarja skupino plesalcev, s katero ji je užitek delati. Septembra se obeta nova avdicija, saj želi mladim vsako leto ponuditi priložnost, da se pridružijo, kakšno 'vstopnico' potrebujejo za to, pa umetniški vodja skupine le stežka opredeli: "Na avdiciji vedno skrbno opazujem plesalce in nekateri me preprosto pritegnejo – nekateri imajo močnejšo tehniko in je treba z njimi več delati na izraznosti, drugi pa imajo v sebi nekaj, zaradi česar jih ne moreš nehati gledati, čeprav veš, da bodo morali še veliko delati na tehniki. Moji plesalci so zelo različni, vsak je samosvoj in tudi njihove plesne izkušnje so različne. Večina je končala srednjo baletno šolo, posamezniki so le nekaj let plesali hip hop in so praktično na začetku."

Po vzoru svoje pozitivne izkušnje izpred 13 let, ko se je v slovenskem Plesnem projektu pod vodstvom francoskega koreografa Freda Lasserra kalila v modernih plesnih tehnikah, Staričeva mladim plesnim upom omogoča tudi delo s priznanimi tujimi koreografi. "Moji plesalci, otroci, kot jim rečem, so lačni ustvarjanja, zato nam gre tako dobro, ker smo skupina navdušencev. Izkušnje ustvarjalnega procesa, spoznavanje drugih koreografov in plesalcev pa je prav gotovo velika življenjska šola zanje."

Razpotje bo nadaljevalo poslanstvo plesnih predstav Odtisi in Compassion Sogovornica s posebno prešernostjo poudari, da tudi tuji koreografi opažajo izjemno profesionalno delovanje njenih 'otrok', ki so pod njeno koreografsko taktirko stkali že dva odmevna plesna projekta, prežeta s plesno dovršenostjo, presunljivo odrsko estetiko in navdihujočimi čustvi. Kjara, ki vedno izhaja iz življenjskih izkušenj, se v svojih koreografijah globoko razkriva občinstvu in tako skozi plesni žar mladostne energije zaživijo njena občutenja, doživetja, pogledi na svet. Marca 2011 so Odtisi skozi plesni gib spregovorili o življenjskih situacijah, ki nas močno zaznamujejo, letos pa je plesna predstava Compassion s sporočilom o sočutju še intenzivneje nagovorila množice.

Odziv javnosti – trikrat napolnjena Linhartova dvorana Cankarjevega doma – se zdi precej neverjeten za slovenske razmere, hkrati pa dokazuje, da Kjara's Dance Project prebuja zanimanje za ples tudi med širšo javnostjo. "Zame je bil najbolj razveseljiv odziv običajnega občinstva, ne toliko plesne scene, ampak ljudi, ki so prišli zgolj uživat v predstavi. Mislim, da se laično občinstvo odzove najpristneje in preprosto pokaže, ali jim je predstava všeč ali ne, ali se jih dotakne ali ne. Všeč mi je, da odidejo s posebnim občutkom."

V življenje in koreografiranje zaljubljena plesalka in plesna pedagoginja v svojih mislih že snuje naslednjo predstavo, ki bo premierno uprizorjena prvega marca 2013 v Cankarjevem domu: "Razpotje govori o pogumu, o tem, kako je treba v določenih življenjskih okoliščinah zbrati pogum za usmeritev v neko smer, kar določa tvojo življenjsko pot." Le hrabro naprej!

Ne spreglejte