Neža Mrevlje

Sreda,
16. 10. 2013,
13.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jure Novak

Sreda, 16. 10. 2013, 13.28

8 let

Gledališče Glej na tujih odrih

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predstava Jureta Novaka z naslovom Zato sem srečen je pretekli vikend gostovala na festivalu monodrame v Budimpešti. Sledi nastop na Švedskem.

Festival monodrame v Budimpešti, ki ga je kot del festivala Café Budapest letos prvič pripravilo gledališče Barka, je s štirimi ponovitvami pretekli vikend odprla predstava Jure Novak: Zato sem srečen.

Predstava, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Glej in Zavoda Poza, je projekt slovenskega režiserja Jureta Novaka, performerke Katarine Stegnar in dramaturginje Urške Brodar, ki je premiero doživela leta 2011.

V delu nastopa Jure Novak, zaradi individualnega pristopa do gledalcev pa je število omejeno na dvanajst obiskovalcev, ki jih performer v copatih in halji povabi v domače vzdušje. V intimi dnevne sobe jim med kuhanjem večerje in ob skupnem srkanju vina razkrije zasebno čustveno krajino, prepredeno z depresijo. Občinstvo performer neposredno sooči s fenomenom vsesplošnega hrepenenja po sreči, pospremljenega s spraševanjem, kaj sreča sploh je. V predstavi ustvarjalci tako preizprašujejo pomen sreče, njeno družbeno vlogo, o kateri se ne dvomi in ji je celo pripisan status o inherentnem dobrem, s tem pa povzroča pritisk in kaže srečo, ki je ni mogoče nikoli doseči, nikoli dokončno ustaviti pri sebi, če jo sploh lahko (do)živimo.

Predstavo o diktaktu sreče so po izjemno pozitivnih odzivih na domačih odrih od njene premiere naprej večkrat opazili tudi mednarodni festivalski selektorji. Tako je gostovala že v Makedoniji, Srbiji in na Madžarskem. Svoje naslednje ponovitve v tujini pa bo doživela 15. in 16. novembra v gledališču Slava na Švedskem.

Gledališče Glej bo gostovalo tudi z drugimi predstavami. 18. oktobra se bo predstavil v avstrijskem Šmihelu z večkrat nagrajeno otroško predstavo Gozd raja(nastala v koprodukciji s priznamim otroškim gledališčem Diječje pozorište Dubrava iz Zagreba), na Hrvaškam pa bo v HNK gostovala predstava Kurba, ki je nedavno doživela svojo petdeseto ponovitev, in je nastala v sodelovanju s producentom predstave in slovenskim režiserjem Markom Bulcem.