Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 5. 2016,
13.01

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Lušt

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Tina Boh

Natisni članek

paradižnik recept Lušt advertorial

Petek, 27. 5. 2016, 13.01

2 meseca, 2 tedna

VIDEO: V kuhinji z italijansko divo

Vsebino omogoča Lušt

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Tina Boh

Tretja delavnica in tretji zmenek med kuhinjskimi lonci. Polona Klančnik je na Gorenjskem pričarala pravo italijansko pravljico, katere glavni navdih sta bila sočni paradižnik in Sophia Loren.

Italijanska diva Sophia Loren je za nekaj ur obiskala tudi nadobudne kuharje, ki so se v Dvoru Jezeršek združili, da bi ustvarili pravo italijansko pojedino. Sophia je bila na žalost prisotna samo prek svoje kuharske knjige, pripravljene jedi pa so bile še kako resnične.

Parmigiana z jajčevci po receptu legendarne Sophie

Polona Klančnik je tudi v Cerkljah na Gorenjskem pripravila odlično kuharsko delavnico, na kateri je vsem navzočim približala mediteransko hrano. Tudi tokrat so se vse jedi vrtele okrog glavne sestavine, paradižnika Lušt. Slovenski pridelek, ki slovi po svoji sočnosti in prepoznavni aromi, se še kako dobro prileže italijanski specialiteti slovite Sophie.

Na prvi Luštni kuharski delavnici je vse navzoče zajela prava evforija v rdeči barvi.

Na drugi delavnici so štajersko prestolnico prebudile omamne vonjave

Sophia Loren je s svojo knjigo V kuhinji z ljubeznijo, ki je v Italiji izšla leta 1971, napovedala novo ero na področju zvezdništva, saj je bila ena prvih hollywoodskih div, ki je izdala knjigo z recepti. Knjiga je nekakšna mešanica italijanske tradicije in napolitanske kulinarike, vanjo je Sophia vključila svoja razmišljanje in jih začinila s simpatičnimi spomini na svoje otroštvo.

Paradižnik Lušt, delavnica | Foto: Tina Boh Foto: Tina Boh

Čeprav ne gre za klasično kuharico, se lahko v njej odlično znajde tudi sodobna gospodinja, Sophijini recepti pa so še kako aktualni tudi danes. Dokaz je parmigiana, ki jo je na delavnici predstavila Polona.


Parmigiana Sophie Loren

 | Foto:

Sestavine:

1 kg debelih jajčevcev

800 g gramov paradižnika Lušt

sol in poper

olje

listi bazilike

parmezan

mocarela

2 jajci

Postopek:

Jajčevce očistite in narežite na tanke rezine. Rezine položite na krožnik in jih posujte s soljo, pokrijte jih z drugim krožnikom in tega obtežite, da se bo odcedil grenak sok. Tako jih pustite približno dve uri. Jajčevce nato operite, osušite in ocvrite na olju. Naredite omako iz paradižnika: paradižnike sesekljajte na drobno in jih dajte v ponev brez olja. Dodajte sol in sesekljano baziliko ter pustite toliko časa, da voda izhlapi iz paradižnikove omake.

Pripravite pekač, namaz z oljem, na katerega zlijte paradižnikovo omako. Na to položite plast jajčevcev ter jih potresite z nastrganim parmezanom, na tanke rezine narezano mocarelo, nekaj lističi bazilike in dodajte žlico stepenega jajca. Pecite približno 40 minut na 200 stopinjah Celzija.

Kakšna bi bila vaša parmigiana?

Receptov za parmigiano z jajčevci je nešteto, verjetno toliko, kolikor je okusov. Ena od možnosti za bolj krepko kosilo je, da jajčevce najprej panirate v drobtinah, če želite bolj lahko kosilo, pa jih v pekač zložite surove.

Štirje jedi z Luštom, ki bodo popestrile vaše poletje

Polona Klančnik je na treh LUŠTnih delavnicah dokazala, da je kuhanje pravi "špas". | Foto: Tina Boh Polona Klančnik je na treh LUŠTnih delavnicah dokazala, da je kuhanje pravi "špas". Foto: Tina Boh

Polona je v sodelovanju z Luštom na treh delavnicah dokazala, da je paradižnik tisto univerzalno živilo, ki je lahko izhodišče za neskončno število jedi. Ne samo v italijanski kuhinji, kjer dobesedno kraljuje, paradižnik ali rajski sadež, kot mu pravijo, je našel svoje mesto v različnih kuhinjah sveta.

Na Poloninih delavnicah se je znašel v štirih jedeh:

Parmigiana

Palačinke s paradižnikom in mocarelo

Paradižnikova pita

Polnjeni paradižniki

Lušt, Radegunda, kuharska delavnica | Foto: Ali ste vedeli, da Luštne paradižnike oprašujejo čmrlji?

To je dokaz, da pri Luštu ne uporabljajo škodljivih škropil, saj bi sicer ti čmrlji poginili. V boj proti škodljivcem namesto nevarnih kemikalij pošljejo naravne plenilce.

Na Luštnih kuharskih delavnicah do tečajniki pripravilištiri jedi s paradižnikom Lušt. | Foto: Na Luštnih kuharskih delavnicah do tečajniki pripravilištiri jedi s paradižnikom Lušt.

Z ljubeznijo do kuhanja kot Sophia Loren

Tridnevna kuharska pustolovščine v družbi paradižnika Lušt je znova dokazala, da gresta ljubezen in dobra hrana z roko v roki in da je hrana ob dobri družbi še slajša.

Po koncu delavnice in slastne pojedine je bila na vrsti tudi slavnostna podelitev diplom. | Foto: Po koncu delavnice in slastne pojedine je bila na vrsti tudi slavnostna podelitev diplom.

 

Ne spreglejte