Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2014,
13.52

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo izbor terasa Vrt Vrt

Četrtek, 3. 7. 2014, 13.52

2 meseca, 1 teden

Top gostilne 2014 – najlepši vrtovi, dvorišča in terase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nobenega dvoma ni, da se tiste gostilniške lokacije, ki želijo celovito ponudbo, potrudijo z vrtom, dvoriščem ali razgledom.

Turisti med vse večjo ponudbo izberejo tisto lokacijo, ki daje največ. Za našo današnjo lestvico je potrebno povedati, da se od lani ni veliko spremenilo, z lestvice smo zgolj odstranili tiste lepše lokacije, kjer gostilne ne delujejo več tako dobro kot nekoč. Saj se razumemo, ob vrtovih, dvoriščih in terasah mora biti tudi primerna jedača.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Ena najpomembnejših kulinaričnih zgodb pri nas. Poleti strežejo med oboki ali kar na travi oziroma na vrtu, kjer postavijo mize z božanskim pogledom na Vipavsko dolino ali na hribe, ki se dvigajo nad njo. Pozimi strežejo v preurejenih temnih sobanah dvorca, ki jih osvetlijo modro beli snopi svetlobe.

2. (2.) Restavracija Strelec (Ljubljana)

Strelec je v letu ali dveh postal ljubljanska stalnica tudi zaradi vrta na obzidju gradu. Očitno se je investicija izplačala in če ne bo večjih presenečenj, bomo z Ljubljanskega gradu v toplih sončnih dnevnih med kosili in večerjami še dolgo gledali po mestu.

3. (3.) Restavracija Avenanti – Gredič (Ceglo)

Pogled s prenovljenega gradička v Brdih je nekaj posebnega. Vinogradi in zeleni grički, zraven pa še ena najlepših, malce futuristično urejenih vinskih kleti pri nas. Upajmo, da se obdržijo, tudi zaradi kolekcije Irwinov po stenah.

4. (-) Restavracija 1906 - Hotel Triglav (Bled)

Ob odhodu Uroša Štefelina smo pomislili, da se bo v hotelu nad blejskim jezerom vse spremenilo. A za zdaj kaže, da je vse v redu. Vrt z božanskim pogledom na jezero pa je celo nekaj malega preurejen.

5. (5.) Gostilna As (Ljubljana)

Sredozemsko ali primorsko obarvane večerje na terasi v senci košatega drevesa in drugega rastlinja s pogledom na Knafljev prehod. Če takšne terase ne bi imeli, bi se jo morali izmisliti. Škoda je le, da teraso bolj kot domači gostje cenijo tujci.

6. (7.) Domačija Javornik (Krka)

Poleti postavijo mize in stole na obrežju Krke, ki izvira nedaleč stran. Nekateri potem zgolj pijejo, drugi jedo postrvi, ki so na prvem mestu ponudbe. Spet tretji se zabavajo ob vodi ali na romantičnem mostičku, ki je speljan prek Krke.

7. (10.) Restavracija Sophia Kempinski (Portorož)

V hotelu Kempinski, menda najprestižnejšem objektu te vrste pri nas, se ponudbe lotevajo tako, da marsikaj, če že ne kar vse, ponudijo znotraj svojega mini resorta. Večerja na urejenem grajskem vrtu ni poceni, a spominja na zgodbe, ki jih ponujajo na razvitem zahodu.

8. (8.) Pen klub (Ljubljana)

Najlepši balkon v Sloveniji, kosilo s pogledom na Tivoli, Moderno in Narodno galerijo ter nadzor nad ambasadami Rusije, Amerike in Nemčije, da o specialitetah in o zgodovini restavracije niti ne govorimo.

9. (9.) Posestvo Pule (Trebelno)

Pravijo, da se tudi v Trebelnem, nasproti Čužnje vasi, lastniško stvari spreminjajo. A nekaj bo ostalo – posestvo je predelano do zadnje podrobnosti. Prestižne hišice, konjušnica, kozolec toplar, vinska klet in restavracija, pod mogočnim orehom.

10. (6.) Penzion Milka (Kranjska Gora)

Pravijo, da se zgodba končuje in da bo menda gostilna že jeseni prodana. Temu primerna je tudi ponudba. Morda samo še za nekaj časa ali celo samo za spomin: polne mize na terasi nad jezerom Jasna, v katerem se kot v ogledalu vidi najlepše slovenske gore.

Ne spreglejte