Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2011,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 8. 6. 2011, 10.37

8 let

Švedski dan na dvorcu Zemono

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Morda se Švedska in Vipavska dolina zdita zelo oddaljeni, a za nekaj ur smo na enem najlepših dvorcev pri nas uživali v obeh.

Sommerfest je tradicionalni švedski praznik, ki ga v Sloveniji poznamo kot kresno noč, ob katerem z obilico hrane, glasbe in plesa častijo solsticij oziroma najdaljši dan v letu. Pravijo, da je ta noč res čarobna, saj naj bi takrat duhovi narave prišli v človeško družbo. Ta čas naj bi bil še posebej primeren za prerokovanje, švedska dekleta pa to noč nabirajo travniške cvetlice in zelišča, ki jih dajo pod vzglavnik v upanju, da bodo sanjala o svojem bodočem možu.

Glasba, hrana in avtomobili

S to zgodbo se je začelo druženje v idiličnem okolju dvorca Zemono, katerega namen je bilo spoznavanje švedskih običajev, glasbe, hrane in enega glavnih švedskih izvoznih izdelkov (ob Abbi) – avtomobilov znamke Volvo. Ob tem se je Claude Loic, regionalni direktor Volva za jugovzhodno Evropo, pošalil, da je tudi vreme, ki je bilo precej muhasto, zelo švedsko.

Švedske in kraške dobrote Ker je bil dogodek vendarle na dvorcu Zemono oziroma na terasi gostilne Pri Lojzetu, so poskrbeli tudi za dobro jedačo in pijačo. Pozdrav s Švedske so bili značilni krekerji oziroma wasa kruhki in kislo mleko, skandinavsko obarvane pa so bile (sicer za kulinariko na Zemonu značilne) konzerve z ribo in sadjem .

Nadaljevanje je bilo nekoliko manj švedsko, a vseeno odlično. Miza se je zašibila pod težo ogromnega pečenega pršuta v testu, ki ga je spremljal hrenov namaz, sledila pa je kopica hladnih in toplih jedi. Tako smo uživali v hobotnici z jagodami, njokih z mocarelo in beluši, gamberih, njokih z radičem, tortelinih s tuno in divjačinskem golažu s polnozrnato polento, pika na i pa je bila torta s svežimi jagodami. Če te dobrote združite še s čudovito okolico dvorca Zemono in dobro razpoloženo družbo, dobite odličen uvod v bližajoče se poletje.

Ne spreglejte