Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2008,
21.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2008, 21.12

8 let

Sladkost in svežina jagod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rdeče in dišeče jagode so prava izbira za pripravo raznovrstnih poletnih posladkov ali osvežilnih napitkov. Preberite si nekaj idej za pripravo kulinaričnih dobrot iz teh okusnih sadežev.

Jagodni kolač Sestavine: - 350 g moke - 200 g masla - 70 g sladkorja - 4 rumenjaki - maščoba Penasta masa: - 4 beljaki, - 150 g sladkorja - 3/4 litra jagod Na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen. Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode. Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.

Jagodna rulada

Sestavine: - 6 jajc - 3 žlice medu - 1 žlica ruma - 150 g enotne moke - 1/2 zavitka pecilnega praška - 3/8 litra sladke smetane, oz. malo manj kot pol litra - 250 g jagod

Rumenjake in med penasto umešamo, nato pa vmešamo še moko s pecilnim praškom in ob koncu še trdo stepeni sneg iz beljakov. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo približno 10 minut. Kolač potem zvrnemo na vlažen prtič, odstranimo papir in rulado zvijemo v vlažni prtiček.

Sladko smetano stepemo in jo tako pripravimo za nadev. Očiščene jagode zrežemo in dve tretjini količine vmešamo v sladko stepeno smetano, kateri lahko dodamo tudi trdilec (Kremfix). S to maso premažemo ohlajeno rulado in jo zvijemo, vendar pustimo nekaj stepene smetane, s katero premažemo pecivo po zunanji strani. Okrasimo s preostalimi jagodami, lahko tudi z malinami, bananami ali mandarinami.

Jagodni mafini

Mokre sestavine: - 2 jajci - 65 g sladkorja - 120 g mleka - 65 g masla - 250 g jagodne marmelade ali jagodnega jogurta

Suhe sestavine : - 2 žlički pecilnega praška - 250 g moke - 1 žlička sode bikarbine

V posodi posebej zmešamo mokre in suhe sestavine, nato jih zmešamo skupaj. Z maso napolnimo namaščen pekač za mafine in pečemo od 20 do 25 minut. Pečica naj bo segreta na 180C. Pekač z mafini vzamemo iz pečice in počakamo 10 minut, da se nekoliko ohladijo, šele potem jih lahko vzamemo iz modelčkov.

Jagodni biskvit

Sestavine: - 25 dag jagod - 40 dag sladkorja - 8 do 10 beljakov - 30 dag moke - lupinica limone ali pomaranče - 1 pecilni prašek

Najprej damo v posodo beljake in jih stepemo v sneg. Če smo stepali z električnim stepalnikom, jih naprej raje stepajmo z ročnim, ker lahko sicer postanejo tekoči. Dodajamo sladkor, pecilni prašek, limonino ali pomarančno lupinico, moko in na drobno narezane jagode ter počasi stepamo, oziroma mešamo. Maso stresemo v malo višji z maslom namazan pekač ter spečemo pri 180 stopinjah.

Skutna sladica z jagodami

Za 4 osebe potrebujemo: - 8 biskvitnih (otroških) piškotov - sok 1 pomaranče - 250 g skute - 150 g jogurta - 1 žlico sladkorja - 2 vanilin sladkorja

Biskvitne piškote prerežemo na polovico, razdelimo jih v 4 skodelice ali kozarce. Pokapljamo jih s pomarančnim sokom. Jagode očistimo in jih narežemo na polovice ali četrtine. Skuto, jogurt, sladkor in vanilin gladko razmešamo. Primešamo polovico narezanih jagod. Kremo naložimo na piškote v kozarcih in okrasimo s preostalimi jagodami.

Jagodni napitek z jogurtom

Sestavine: - 4 žlice vanili sladoleda - 2 lončka jagodovega jogurta - 2 dl sodavice - stepena smetana po želji - sveže jagode za okrasitev

Sladoled, jogurt in sodavico zmešamo z mešalnikom. Napitek vlijemo v ohlajene kozarce, po površini pa nabrizgamo sladko smetano in okrasimo s svežimi jagodami. Večje jagode prerežemo na polovice.

Jagodni frape

Potrebujemo: - 0,5 l mleka - 250 g svežih ali zamrznjenih jagod - 3 žlice sladkorja - 6 kepic vanilijevega sladoleda - 6 kock ledu

Mleko, jagode in sladkor zmiksamo. Pijačo dobro ohladimo, nalijemo v kozarce, dodamo sladoled in kocko ledu.

Pa dober tek!

Ne spreglejte