Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2011,
6.41

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 12. 2011, 6.41

6 let, 5 mesecev

Restavracija Pavus: ustvarjalno nad pivovarno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Na Grad Tabor v Laškem se je preselil nov, simpatičen kuhar iz celjskega hotela Evropa, kjer je menda že naredil velik premik v glavah lokalnih jedcev.

Za novejšo oceno restavracije Pavus kliknite tukaj.

V Pavusu smo tistega popoldneva jedli zelo dobro. Škoda, da nas zaradi vremenskih neprilik niso postregli na grajskem vrtu, da bi primerjali malicanje pri konkurentih na ostalih slovenskih obzidjih, a tudi grajska notranjost, ko jo bodo priredili sodobni kuhi, utegne biti primerjalna prednost. A kaj bi oblikovanje, če smo se lahko - kot pravi Dolenjci - zaleteli v vinsko karto.

Opazili smo nekaj penin (na žalost tudi kakšno povprečno) pa Roedererjev šampanjec in se odločili za Prinčič-Četrtičevo "brezmejno" penečo rebulo. Med srkanjem zvarka smo pregledali še ostale dele zgodbe in ugotovili, da marsikaj že imajo, predvsem štajerskega (okej, lahko bi dodali še Kogla, Kupljena in še kakšno etiketo soseda Urbajsa), lahko pa bi bili podrobnejši pri Primorcih, in dodali kak košček tujine. Konec koncev smo na gradu, s sijajnim pogledom na Savinjo in železniško progo, ki se vije iz Zidanega Mosta proti pomembnim središčem naše dežele.

 | Foto:

Novi mojster naniza svoje kreacije v tri različne menije (od 4 do 7 jedi, od 26 do 45 evrov). Jasno, obstajajo tudi dnevni, turistični meniji, ki so nekaj cenejši, a menda z ustvarjalno kuhinjo nimajo toliko zveze. Mimogrede, na mizi so bili ves čas ajdov, polnozrnat in koruzni kruh s čebulo. Dobri kot kruh. Med raznimi juhami smo poskusili izum, v katerem pečeno polento, pokrito s prepeličjim jajčkom, oblijejo s kremno zelenjavno juho, s poudarkom na kopru in baziliki. Imajo mesnine z Vrha nad Laškim, tudi hobotnico in rakovico s paradižnikovim pomarančnim oljem, naše omizje pa se je spravilo na dimljenega jelena z gosjimi jetri, črnimi orehi in malinovo omako, ki ga je komaj še lahko spremljal Protnerjev renski rizling.

V naslednji fazi se nam je priključil hrustljav račji raviol s korenčkovim pirejem, zvezdnatim janežem in svežo hruško, zraven pa se je zgodil še požirek finega Marofovega roseja iz zweigelta. Kapesante s šparglji in tartufi so se skopale v Blažičevi rebuli, ki je ostala tudi pri čemaževih tortelinih s potočnimi rakci in postrvjim kaviarjem Med glavnimi jedmi imajo veliko izbiro, recimo piščančji file s šparglji in hrustljavo parmezanovo polento, pa teletino na kremnih njokih s tartufi in zelenjavo ali rostbif z mladim krompirjem in šparglji v panceti. Naša miza se je ob pomoči Štekarjevega merlota poglobila v slasten file srne z borovnicami v portovcu ob spremljavi lisičk, stročjega fižola v panceti in s tekočim čemaževim kroketom.

 | Foto:

Mimogrede, pri Pavusu imajo še nekaj pomembnih jedi, ki so vezane na morje, pa tudi kake samosvoje testenine bi se še našle. Novi vodja obrata se je zavestno preselil v polje ustvarjalnosti, ki ga bodo gostje razumeli ali pa ne. V vsakem primeru se zdi grad nad našo največjo pivovarno ustvarjen za velike družabne dogodke, ki morda ne bodo vedno razumeli vseh idej, ki jih ponuja sodobna kuhinja. Sladice bi utegnile biti izjema. Vsi imajo radi čokoladni sufle iz bele čokolade s pomarančnim sladoledom oziroma žličnikom iz kave ali pa tris creme bruléejev in jogurtovo tortico z belo čokolado, meliso in jagodami.

Povzetek

Kombinacija ustvarjalne in visoke kuhinje. Nekaj izjemnih kuharskih izumov, ki malce zbledijo v objektu, ki v notranjosti (z razliko od hotela Evropa) še vedno diši po srečanju poznih osemdesetih s socializmom.

Vinska ponudba počasi dobiva pravo obliko, sicer pa že v tej fazi ponuja dovolj napitkov za korektno hranjenje.

Ocena

Ocena gostilne: 4,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte