Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 4. 2013,
10.39

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

regrat rdeča leča juha

Torek, 16. 4. 2013, 10.39

4 leta, 7 mesecev

Regrat ni le za solato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Letos bo sezona regrata kratka. Ker vse zamuja, bo šel hitro v cvet, zato je skrajni čas, da obujete škornje, si v žep vtaknete nožič, v roke košaro in se odpravite na gmajno.

Nabiranje regrata je slovenski nacionalni šport. O tem sploh ne gre dvomiti. In pri tem smo malce posebni, kajti ni veliko narodov, ki bi spomladi tako strastno nabirali travo, zaradi česar so se nam včasih smejali južni bratje. Je pa res, da smo zaradi tega trenutno v trendu. Ker je moderno vse, kar je naravno, so tudi na Zahodu ponovno odkrili regrat, zdaj zapakiran kot antioksidant, čistilec in bog ve, kaj še. Regratove jedi so nujne za pomladno čiščenje, pravijo modni nutricionisti. Slovenci to vemo že stoletja, še posebej, ko na regrat zlijemo ocvirke.

Nekaj pa je kljub vsemu res – ker je regrat tradicija, si le redko privoščimo eksperimente. Zadovoljimo se z regratom v solati, saj se nam zdi, da je to edini pravi način priprave te zeli. Saj ne, da bi začeli razpravo o tem, ali je regrat v solati dober. Nasprotno – brez pripomb je vrhunski, še posebej, ko se na dnu sklede zmešajo kis, raztopljen krompir in ocvirkov "žmoht", v to pa pomakate svež bel kruh.

Toda včasih je treba stopiti iz udobnih čevljev in naredi kaj drugačnega. Regrat skuhati, recimo. Blanširani listi so lahko okusna priloga ali čudovit nadev za torteline. Lahko celo nastane ultimativna slovenska jed – regratov štrudelj. Zato včasih pogled od zunaj, v tem primeru od narodov, ki nimajo regratove tradicije, pomaga, da si razširimo obzorja in na mizo postavimo regrat v novi preobleki.

Lečina juha z regratom skodelica in pol rdeče leče večja čebula 2 stroka česna košček ingverja žlica orientalske kumine žlica kurkume pol žlice koriandra v prahu majhen svež čili skodelica čiste piščančje juhe šop regrata limona

Rdečo lečo operite. Na olju popražite nasekljano čebulo, sesekljan česen in ingver. Dodajte začimbe in narezan čili. Ko zadiši, dodajte še lečo in jo malce podušite. Nato jo zalijte z vodo in piščančjo osnovo, posolite in kuhajte približno pol ure, da se razpusti. Regrat očistite in operite, narežite in ga dodajte juhi. Kuhajte še deset minut. Juho postrezite s koščkom limone, da si jo vsak po okusu okisa, in kosom belega kruha.

Ne spreglejte