Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 2. 2011,
9.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 2. 2011, 9.02

6 let, 7 mesecev

Nova restavracija Hestona Blumenthala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Heston Blumenthal, prvak tako imenovane molekularne gastronomije, je po izjemnem uspehu svoje prve restavracije The Fat Duck konec januarja v Londonu odprl restavracijo Dinner.

Blumenthal, ki si je s svojim znanstvenim pristopom do kuhanja prislužil naziv "kulinarični alkimist", si je z Debelo raco oziroma The Fat Duck v kraju Bray zahodno od Londona prislužil nemalo zvenečih naslovov. Je ena od štirih restavracij na Otoku, ki se lahko pohvalijo s tremi Michelinovimi zvezdicami, leta 2005 pa jo je revija Restaurant razglasila za najboljšo restavracijo na svetu. Od takrat se je vsako leto uvrstila med prve tri na tej prestižni San Pellegrinovi lestvici, leta 2010 sta jo prehiteli danska Noma in španski El Bulli. Britanski kuharski čarovnik, ki se pojavlja v številnih televizijskih kulinaričnih oddajah, s televizijskimi kamerami pa je obiskal tudi Slovenijo, kjer se je spoznaval s polharstvom, se je sedaj odločil zavzeti tudi britansko prestolnico. Restavracija Dinner je njegova druga restavracija, ob The Fat Duck pa je tudi lastnik dveh pubov. Glavno kuhalnico v njej bo vrtel Ashley Palmer-Watts, ki je pred tem z Blumenthalom devet let delal v The Fat Duck.

Navdih za jedi črpa iz britanske kulianrične zgodovine "Rad bi, da bi se gosti zabavali, in to se odraža tudi v hrani," je ob otvoritvi povedal Blumenthal. V restavraciji s preprostim imenom Večerja streže jedi, ki jih je navdihnila britanska zgodovina. Ob pregledu jedilnega lista tako najdemo "riž & meso", ki naj bi izvirala iz leta 1390, gre pa za predjed z žafranom, telečjim repom in rdečim vinom. Jedi, ki jih ponuja Dinner, morda niso tako neobičajne kot tiste v The Fat Duck, vendarle pa nosijo očiten Blumenthalov podpis.

Medtem ko je priljubljenost njegove prve restavracije rasla počasi, je Dinner doživela takojšen uspeh. "Odziv je bil kar strašljiv. V restavraciji je prostora za 130 gostov, ko so se odprle telefonske linije, pa smo v osmih urah zabeležili šest tisoč rezervacij," se je ob otvoritvi pohvalil Blumenthal.

Oglejte si video.

Ne spreglejte