SiolNET. Trendi Kulinarika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ne vrhunsko, a povprečno dobro leto

3

termometer

 | Foto:
Pretekli teden so v Bordeauxu na trg dali vina letnika 2014. Sicer je sprva zaradi mokrega poletja kazalo, da to ne bo ravno reprezentativen letnik, a sta ga rešila vroč avgust in suh september.

Tako so v tednu "en primeur" vinski strokovnjaki ugotovili, da je to "eden boljših povprečnih letnikov". Primerjajo ga z letnikoma 2009 in 2010.

Letnik 2014 vinski poznavalci opisujejo kot "lahek do srednje močan, s svežo kislostjo in svežim sadjem". Obveljalo je, da so vina z levega brega v tem letniku močnejša, na desnem bregu so se najbolj izkazala vina iz Pomerola, malo manj iz St. Emiliona, najšibkejši člen naj bi bil ravno njihov merlot. Nekako so si vsi ocenjevalci vin enotni, da je to letnik, v katerem sta močna cabernet sauvignon in cabernet franc.

Na trgu bo malo, celo premalo vina Značilnost letnika je tudi, da so kleti na trg poslale manj vina kot sicer. Tako so trgovci nemudoma potožili, da je Lafite na trg poslal preprosto premalo vina in da bo mnogo morebitnih kupcev razočaranih, ker vina ne bodo dobili. Seveda je trgovce na tednu "en premieur" najbolj zanimala tudi cena. Vinski trgovci so že pred prvimi pokušinami vinske kleti pozivali, naj znižajo ceno vsaj na raven iz leta 2008. To se seveda ni zgodilo – cene so za od 15 do 25 odstotkov višje kot za letnik 2013.

Château Smith Haut Lafitte Les Hauts de Smith rouge 2012

Dvorec Smith Haut Lafitte leži v vinski regiji Bordeaux v Franciji, natančneje v Pesac Leognanu. Družina Boscq je leta 1365 zasadila vinograde na ozemlju Lafitte, od koder tudi ime kleti. Nekaj stoletij pozneje je George Smith kupil posest ter dvorcu dodal svoj priimek, ki se je obdržalo do danes. Zdaj klet vodita Daniel in Florence Cathiard, ki sta združila stare metode in sodobno tehniko ter s tem požela nemalo uspehov. Klet ima v lasti 67 hektarjev vinogradov, od tega le 11 hektarjev belih sort, med katerimi v večji meri gojijo sorto sauvignon, nekaj pa je tudi semillona. Posebnost kleti je, da imajo lastne sode – izdelujejo jih na posestvu, kjer imajo svojega sodarja.

Les Haut de Smith je drugo vino kleti Smith Haut Lafitte, pridelano iz mlajših vinogradov kot njihovo prvo vino, a je hkrati cenovno bolj dostopno. Ima privlačno temno rubinasto barvo in opojne vonjave. Pikantne note dopolnjujejo arome rdečega sadja, tobaka, vanilje, kave in čokolade. V ustih vino deluje zelo harmonično, polno, do izraza pridejo začimbne note, tanini pa so čvrsti, a lepo zaokroženi. Vino je zelo elegantno, uravnoteženo, z lepim zaključkom in dolgim pookusom, ki kar traja.

Ponudimo ga lahko k pestremu izboru mesnih jedi, kot so divjačina in rdeče meso v vseh oblikah, bo pa tudi odlična kombinacija k zrelim, rahlo pikantnim sirom.

Sorta: zvrst cabernet sauvignona in merlota Stopnja alkohola: 13,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 27,90 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin