Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 5. 2017,
9.17

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Droga Kolinska

Foto: Thinkstock in Argeta

Natisni članek

Argeta advertorial

Četrtek, 18. 5. 2017, 9.17

2 meseca

Kako organizirati popoln piknik?

Vsebino omogoča Droga Kolinska

Foto: Thinkstock in Argeta

Toplo sončno vreme ter z njim čas piknikov in zabav na prostem že trkajo na vrata. Se že veselite dolgih poletnih dni in toplih noči, ko se boste lahko zabavali s prijatelji in nadoknadili zamujeno ob dobri jedači in pijači?

Argeta ribja pašteta | Foto:

Če ste tudi vi z mislimi že na morju, a vas od morskega oddiha loči še nekaj tednov, si morsko vzdušje pričarajte kar sami. Priredite piknik ali domačo vrtno zabavo in pripeljite morje na svojo mizo.

Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako se pripraviti na popoln piknik:

1. Poiščite ustrezno lokacijo oz. preuredite vaš vrt za druženje

Pri načrtovanju piknika razmislite, koliko ljudi nameravate povabiti. Upoštevajte, ali bodo med gosti samo odrasli ali  prirejate družinski piknik, kjer bodo prisotni tudi otroci. Pri izbiri lokacije imejte v mislih tudi, ali boste športno aktivni ali gre le za manjšo zabavo z nekaj prijatelji ob dobri hrani in pijači. Glavno vodilo pri izbiri lokacije pa je, da mora imeti prostor ustrezno velik raven prostor, kamor boste postavili mizo, na kateri bodo slastne jedi.

piknik | Foto:

2. Razmislite o meniju in pripravite hrano

Upoštevajte raznolikost povabljenih gostov in kakšna hrana jim je pri srcu oziroma ali se držijo kakšnih posebnih diet. Najbolje, da postrežete s karseda raznolikimi jedmi, tako da se bo za vsakogar našlo nekaj. Najbolj praktično je, da pripravite karseda pestro izbiro hladnih jedi, tako da si lahko vsakdo postreže, ko mu najbolj ustreza. Težko zgrešite s kanapeji in drugimi hladnimi jedmi, kot so nabodala iz zelenjave in sira, mešana sveža zelenjavna, sadna solata ipd. Pri pripravi hrane imejte v mislih tudi praktičnost za goste, zato predlagamo t. i. fingerfood meni, torej hrano, ki se jo lahko prime z dvema prstoma ali zobotrebcem. Tudi s pospravljanjem boste imeli precej manj dela. Hrano pripravite že doma ali vsaj pripravite vse sestavine (operite solato in preostalo zelenjavo, narežite  kruh, a poskrbite, da boste vse sestavine ustrezno shranili, da bodo ostale sveže), na lokaciji pa le še pripravite jedi do konca.

3. Zabava naj ima tematiko

Da bo zabava nekaj posebnega in bo vašim prijateljem še dolgo ostala v spominu, si omislite tematiko zanjo. Ker poletje že trka na vrata in z njim pridih morja, predlagamo, da ima tudi vaša popolna vrtna zabava morsko vzdušje. Gostom naročite, da je zaželena oprava v morskem vzdušju: vsak gost naj obleče nekaj v povezavi z morjem, na mizo pa postavite morske jedi.

piknik | Foto:

Ponujamo vam nekaj idej za slastne kanapeje, s katerimi si boste zagotovo prislužili pohvale in pripravili nepozaben morski piknik:

ZA PODLAGO POTEBUJETE:
  • male, tanke rezine kruha (priporočamo narezano francosko štruco) ali
  • slane krekerje ali
  • rezine pečene polente,
  • za podlago lahko uporabite tudi majhne kose testa za pico

Če imate goste, ki ne jedo kruha oziroma ogljikovih hidratov, lahko take kanapeje pripravite na enak način, le da za podlago namesto kruha vzamete rezine svežih kumaric ali rahlo popečenih bučk.


NADEV ZA KANAPEJE
Za dober morski kanape je obvezen dober ribji namaz iz kakovostnih morskih rib, iz katerega lahko pripravite različne kanapeje:

Argeta ribja pašteta | Foto: JADRANSKI BISER
namaz Argeta sardina Adriatica
mlada čebula (zelenje)
češnjev paradižnik
parmezan

Naravnost iz Jadranskega morja!
Če vas mika pristen okus sardel, obogaten s paradižnikom in skrbno izbranimi začimbami, je za vas prava Argeta Sardina Adriatica. V njej lahko uživate brez skrbi, saj ne prinaša le odličnega okusa, ampak skrbi tudi za vaše telo. Je namreč naraven vir kalcija z visoko vsebnostjo maščob omega 3.

Argeta ribja pašteta | Foto:

TUNOV KANAPE
namaz Argeta tunova pašteta
feta sir
drobnjak
kisla kumarica

Z enim izmed najbolj priljubljenih okusov!
Argeta tunova pašteta je izdelana iz kakovostnih kosov tuna, pri srcu pa je predvsem ljubiteljem nežnih morskih okusov. Zagotovilo za pravi kulinarični užitek pa je tudi nagrada Superior Taste Award, ki jo je Argeta tunova pašteta prejela leta 2016.

Argeta ribja pašteta | Foto: KANAPE A LA SICILIANA
namaz Argeta Tuna Siciliana
mocarela
češnjev paradižnik
bazilika

Daleč na sončnem jugu!
Le en ugriz je potreben in že se lahko znajdete na uživaški Siciliji. Argeta Tuna Siciliana se ponaša z le najboljšimi sestavinami – prvovrstnimi fileji tuna, suhimi paradižniki in začimbami, navdahnjenimi s tipično sicilijansko kuhinjo.

Argeta ribja pašteta | Foto: KANAPE PO PRIMORSKO
namaz Argeta po primorsko
kozji sir
list zelene solate ali rukole
oliva

Po vašem okusu!
Zadnji med morskimi okusi je Argeta po primorsko, ki je nastala z vašo pomočjo. Bogata tunova pašteta z dodatkom oljk in oljčnega olja navduši še tako zahtevne okuse ter vas v trenutku ponese na sončno Primorsko.

Potrebujete le še lep pladenj z morskimi motivi za še večji pridih morja, zobotrebce – po možnosti zanimive, okrasne, ki jih za popestritev zapičite v kanapeje, da si bodo gostje lažje postregli – in obilo dobre volje.

4. Naredite seznam aktivnosti

Da pa se na pikniku ne bo le jedlo in pilo, v zabavni program vključite tudi nekaj športnih aktivnosti, da se bodo gostje tudi malce razgibali. Poletje vabi k raznoraznim poletnim igram, kot so odbojka na mivki, nogomet, tenis, metanje frizbija, badminton ipd., omislite pa si lahko tudi kakšne druge timske družabne igre, kot so na primer vlečenje vrvi, tek z zavezanimi vezalkami, skakanje z balonom, napolnjenim z vodo, med nogami, skoki v vrečah in druge zabavne igre.

piknik | Foto:

5. Izdelajte vabila z načrtom poti

Če nimate domačega vrta, kjer bi lahko priredili vrtno zabavo in boste prostor za piknik najeli, poskrbite, da bodo vaši gostje brez težav prišli do želene lokacije. Na vabilo ne pozabite napisati termina zabave in drugih pomembnih informacij, na primer napotek za ustrezna oblačila in obutev, ter priporočil, da seboj prinesejo športne rekvizite, če bo piknik vključeval tudi športno-družabne aktivnosti, priložite še zemljevid oziroma načrt poti do lokacije.

Ne spreglejte