SiolNET. Trendi Kulinarika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Foto: Preporod madžarske paprike

1

termometer

 | Foto:
Fino mleta rdeča paprika je simbol Madžarske in njene kulinarike, a jo že nekaj časa izpodrivajo (ne nujno boljši) množični pridelovalci iz tujine.

Na Madžarskem je pridelava rdeče paprike v prahu, obveznega dodatka številnim madžarskim jedem, že dolga leta v zatonu. Kmetje se odločajo za bolj dobičkonosne posle, medtem pa trg preplavljajo konkurenčne različice iz Kitajske, Brazilije in tudi Srbije.

Zdaj pa se na jugu Madžarske, ki velja za srce pridelave rdeče paprike, spet pojavlja vse več kmetov, ki želijo temu rdečemu prahu povrniti staro slavo in ugled, poroča Reuters. Gre za majhne pridelovalce s po hektarjem ali dvema velikimi posestvi – daleč od gigantskih polj, ki so pred 20 leti in več rojevala ogromne količine madžarske paprike.

Idealno panonsko podnebje Madžarski kmetje pa imajo vsaj eno prednost pred megalomanskimi obrati konkurentov: Madžarska, predvsem ravnica južno od Budimpešte, ima najbolj optimalne pogoje za pridelavo kakovostne rdeče paprike. V teh krajih je namreč poleti veliko sonca, pod katerim paprike dosežejo izjemno zrelost in sladkost. Septembra jih poberejo, ročno odstranijo semena in stebla ter jih kakšen mesec dni počasi sušijo, potem pa zmeljejo v droben prah.

Moderni madžarski pridelovalci paprike stavijo na kakovost, ne na količino. "To je naše edino orožje proti ceneni uvoženi papriki, v katero običajno zmeljejo tudi semena in stebla," je Reutersu pojasnil eden od teh kmetov, Peter Szabo. "Vrhunska rdeča paprika ima veliko bolj intenziven okus in barvo kot industrijska. Kot če bi primerjali vrhunsko in povprečno vino – razlika je občutna."

Vrste madžarske paprike Madžari papriko delijo na osem značilnih vrst:

különleges – najbolj blaga in najbolj intenzivno rdeča,

csípősmentes csemege – blaga z bogatim okusom,

csemegepaprika – malce bolj pekoča kot csípősmentes csemege,

csípős csemege, pikáns – za stopnjo bolj pekoča kot prejšnja,

édesnemes – najbolj razširjena vrsta, rahlo pekoča in živordeča,

félédes – mešanica blage in pekoče,

rózsa – svetlo rdeča in rahlo pekoča,

erős – najbolj pekoča, oranžno-rjava.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin