Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 5. 2014,
10.45

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ananas recepti

Četrtek, 1. 5. 2014, 10.45

4 leta, 4 mesece

Ananas, najbolj moden sadež ta hip

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če še niste opazili, ananas je povsod, tudi kot potisk na majici ali kuhinjskem prtu. Ta okusen tropski sadež pa ni le zanimiv na pogled, temveč je tudi okusen in vsestranski za pripravo.

Ananas je tropski sadež, ki ga lahko skoraj vse leto najdemo tudi na naših tržnicah in na trgovskih policah. Ima značilen okus, ki morda ni vsem pogodu, lahko pa se pohvali s sočnim mesom in številnimi dobrimi lastnostmi.

Sadež je izvrsten za hidratacijo telesa, saj vsebuje veliko vode. Čeprav ga lahko kupimo v različnih oblikah – v kompotu, kot sadni sok, narezanega in zmrznjenega, je najbolje užiti svež sadež. Tega je najprej treba olupiti, saj ima precej grobo lupino in značilno krošnjo mesnatih listov.

Morda pride prav: ‒ Če kupite cel sadež, ga vsaj pol ure, preden ga boste olupili in narezali, postavite v hladilnik. Na glavo, tako da stoji na listih. Zakaj? Naravni sladkorji v ananasu, ki dlje časa stoji z listi navzgor, stečejo proti korenu sadeža. Če pa ga obrnemo na glavo, se sokovi spet razporedijo po vsem sadežu.

‒ Ananas lahko poskusite vzgojiti tudi sami. Odrežite liste, tako da se jih nekaj še vedno drži mesa. Postavite jih v vodo in počakajte, da se razvijejo majhne koreninice. Nato jih presadite v zemljo in jih redno zalivajte. Če boste potrpežljivi, vas morda preseneti nov sadež.

Recepti z ananasom

Ananas na žaru ‒ ananas ‒ malce sladkorja

Ananas olupite in narežite na debelejše rezine. Na vročem žaru jih popecite z obeh strani. Če jih posujete z malce sladkorja, bo ta karameliziral in ustvaril sladko, zapečeno skorjico. Pečen ananas se lepo poda tudi k piščancu, pečenemu na žaru.

Ananas s slanino ‒ 15 koščkov ananasa ‒ 15 rezin slanine ‒ 15 zobotrebcev

Ananas narežite na manjše kose, vsakega ovijte v košček slanine in prebodite z zobotrebcem. Zložite na pekač, obložen s pekipapirjem, in pecite 20 minut na 175 stopinjah Celzija.

Narobe obrnjen ananasov kolač Za testo: ‒ 210 gramov večnamenske moke ‒ pol žličke pecilnega praška ‒ četrt žličke sode bikarbone ‒ pol žličke soli ‒ 115 gramov stopljenega masla ‒ 150 gramov rjavega sladkorja ‒ 50 gramov belega sladkorja ‒ veliko jajce sobne temperature ‒ pol lončka navadnega jogurta ‒ pol lončka mleka ‒ četrt lončka ananasovega soka iz kompota

Za nadev: ‒ četrt skodelice margarine ali masla ‒ skodelica rjavega sladkorja ‒ pločevinka ananasovega kompota (kolesca)

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Pekač premažite z maslom, posujte z rjavim sladkorjem in po dnu pekača razporedite ananasova kolesca.

Zmešajte testo, tako da v eni skledi najprej stepete jajce s sladkorjem, maslom, ananasovim sokom, jogurtom in mlekom. V drugi skledi presejte suhe sestavine (moko, pecilni prašek in sodo bikarbono). Nato suhe sestavine vmešajte v mokre, da dobite gladko testo. Prelijte ga čez ananas v pekaču in pecite približno 45 minut.

Ko je kolač pečen, takoj potegnite nož ob robovih pekača, da se testo ne oprime stranic. Na pekač postavite dovolj velik krožnik in ga obrnite, da se prekucne na krožnik. Pustite stati pet minut, nato pekač odstranite. Kolač lahko postrežete še topel, lahko pa ga ohladite v hladilniku in postrežete s kepico vaniljevega sladoleda.

Ananasov sorbet ‒ polovica ananasa ‒ od 4 do 8 žlic sladkorja (odvisno od tega, kako sladek je vaš ananas) ‒ pol skodelice vode ‒ sveže stisnjen limonin sok

Ananas prerežemo na pol po višini. Iz ene polovice izdolbemo meso oziroma sadež olupimo in meso narežemo na kocke. Stresemo jih v blender skupaj z vodo, sladkorjem in žličko limoninega soka. Zmeljemo, nato pa kašo prelijemo v posodo s pokrovom ter za dve uri postavimo v zamrzovalnik.

Po dveh urah zamrznjeno sadno kašo spet premešamo v blenderju, da se zmehča. Ponovno zlijemo v posodo s pokrovom in zamrznemo za pet ur.

Ne spreglejte