Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 7. 2013,
11.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ocenili smo vino

Četrtek, 25. 7. 2013, 11.26

8 let

Amarone, vino Romea in Julije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Če bi Romeo in Julija pila vino, bi pila amarone. Močno, rdeče vino značilnega okusa in ekskluzivne pridelave, značilne le za Valpolicello v okolici Verone.

Toda žal v času Romea in Julije amaroneja še niso poznali. Poznali so sicer vse sorte grozdja, iz katerih je to vino – corvina, rondinella in molinara. Toda tehniko, s katero nastane amarone, so menda odkrili po naključju šele pred 70 leti. Amarone je bratranec slamnatega vina reciota, ki ga tudi pridelujejo v Valpoicelli in s podobno metodo kot amarone. Konec septembra skrbno poberejo grozdje in pustijo, da se v lesenih zabojih posuši. Januarja, ko je koncentracija sladkorja v posušenih jagodah najvišja, jih stisnejo. Razlika med reciotom in amaronejem pa je v sladkosti. Recioto je sladek, amarone ne.

Legenda o nastanku amaroneja pravi, da je leta 1936 vinogradnik na eno od škatel grozdja za recioto preprosto pozabil. Pri reciotu sicer fermentacijo prekinejo, da v njem ostane več sladkorja, tako pa je vino fermentiralo naprej in ves sladkor se je spremenil v alkohol. Ko je vinogradnik končno našel škatlo in stisnil grozdje, je začudeno ugotovil, da vino ni sladko, temveč suho in strupeno močno – amaroneji imajo tudi čez 15 odstotkov alkohola. V hrastovih sodih zorijo najmanj dve leti, navadno pa pet in so vina, ki zlahka še nekaj časa odležijo v steklenici. Pravzaprav je priporočilo, da se v steklenici stara tudi še nadaljnjih pet ali deset, vrhunski letniki pa tudi 20 let.

Legenda ali ne, res je, da sta obe vrsti vina, tako sladki recioto kot krepki amarone, prestižni in svetovno znani. Obe sta za posebne priložnosti, za slavje ali posebno večerjo. Za vsak dan pa so običajne "valpolicelle", sveža mlada vina, ki jih pridelujejo iz enake grozdne mešanice kot amarone, le brez sušenja, seveda.

Masi Amarone Costasera 2008 Masi, nedvomno ena največjih kleti v Valpolicelli, je že od konca 18. stoletja v lasti družine Boscaini. Zdaj klet vodi že šesta generacija, a si kljub dolgoletni tradiciji še vedno veliko prizadevajo na področju raziskav in tehnološkega razvoja v vinogradništvu. V lasti imajo več kot 100 hektarjev v beneški regiji, nekaj vinogradov pa so zasadili tudi v Argentini. Brez dvoma Masi prideluje odlična vina, ki so trdno zasidrana v svojem izvornem območju.

Amarone, eno bolj znanih italijanskih vin, je zvrst treh avtohtonih sort iz Valpolicelle. Je globoko rdeče barve z vijoličastimi odtenki in s kompleksnimi aromami. Prevladujejo predvsem arome temnordečega sadja, sliva, ribez, češnja, ki jih lepo dopolnijo začimbe, vanilja in janež. V ustih nas vino navduši s svojo žametno strukturo in eleganco, čeprav je za amarone znan višji odstotek alkohola, pa tu niti malo ni moteč. Note rdečega sadja se tudi v ustih lepo razvijejo, kjer jih lepo dopolnijo tobak, cimet ter lep in dolg zaključek.

Amarone se odlično ujema z rdečim mesom, jagenjčkom in staranimi siri.

Sorta: zvrst sort corvina, rondinella in molinara Stopnja alkohola: 15,00 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 33,36 evra, evino.si

Ocena: 9

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte