Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 5. 2014,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Koala Voice

Četrtek, 1. 5. 2014, 13.41

8 let

Koala Voice: neobremenjeni s subkulturami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Trudimo se, da so besedila in glasba v kontrastu," pravijo člani benda Koala Voice, ki se vedno bolj uveljavlja na slovenskih klubskih in festivalskih odrih.

Prihajajo iz Zasavja, kjer so se sprva trije fantje, nato pa še dekle začeli družiti ob inštrumentih, preigravati in postopoma ustvarjati svojo glasbo. Koala Voice je bend, ki ga sestavljajo pevka in kitaristka Manca Trampuš, kitarist Domen Don Holc, basist Tilen Prašnikar in bobnar Miha Prašnikar. Od prvih vaj leta 2010 so do prvega nastopa v lokalnem zasavskem baru potrebovali dve leti, nato pa se je vse začelo dogajati hitro.

Danes imajo za sabo lepo število koncertov, nastop na Rock Otočcu, uspešno sodelujejo na Špil ligi, kjer se bojujejo za zmago. S Koala Voice smo preživeli popoldne na Metelkovi, kjer jih je tistega aprilskega večera čakal nastop v Menzi pri koritu. Poleg inštrumentov je z njimi vedno plišasta koala. Ime ji je Boris.

Pripadajo različnim generacijam, a dobro glasbo radi poslušajo vsi Zakaj Koala Voice? "Zaradi več stvari. Na ime je vplivala tudi zbirka kratkih zgodb Najmanjši živalski vrt na svetu, napisal jo je Thomas Gunzig, pomeni pa kontrast med cinizmom in pozitivizmom. Imamo pa tudi Manco, ki je luštna in nežna, zna pa se tudi nagravžno zadreti," v smehu razložijo fantje, medtem ko se Manca le nasmiha.

Tudi njihova glasba je polna žanrskih preskokov. "Vedno smo poslušali ravno prav raznoliko in ravno prav enako glasbo. Pripadamo različnim generacijam, stari smo med 18 in 27 let, a dobro glasbo vsi radi poslušamo."

"Zaradi neobremenjenosti lahko iz glasbe veliko več potegneš. In več daš." "Trudimo se, da so besedila in glasba vedno v kontrastu, tako da so teksti morda malo bolj vsakdanji, opisujejo naše težave … Glasba pa je vesela," pravijo. Koala Voice so prepričani, da je pri njihovi generaciji dobro to, da niso več obremenjeni s subkulturami. "Težko si samo punk, metal, pop bend. In zaradi te neobremenjenosti lahko iz glasbe veliko več potegneš. In več daš."

Drug za drugim namečejo nekaj oznak: indie disco, reggae, rock, tudi pop, a bodo z zanimanjem počakali na mnenja glasbenih kritikov, ki bodo ocenjevali njihov prvenec. Izid tega načrtujejo za prihodnje mesece, pri snemanju pa jim pomaga Peter Dekleva, ki ga poznamo tudi kot člana zasedbe Srečna mladina.

Šteje vsak koncert Trenutno si želijo čim več nastopati, saj šteje vsak koncert. Prijavljajo se na razpise, ves čas vadijo in ustvarjajo nove pesmi. Pri dogovarjanju za koncerte si pomagajo z drugimi bendi, ki prihajajo iz drugih krajev po Sloveniji, merijo pa tudi na tujino.

Kmalu jih čaka sklepni koncert na Špil ligi, glasbenem tekmovanju, ki ga prireja Center urbane kulture Kino Šiška. Za tovrsten način predstavitve so se odločili zato, ker gre za odlično promocijo in dobro organizacijo obenem. "Vse se vrti okoli glasbe, tam so ljudje, ki jih glasba zanima. Fotografi, ki naredijo odlične fotografije, tudi posnetki so kakovostni." Pa se takšni natečaji lahko primerjajo s priljubljenimi televizijskimi šovi talentov? "Ne, tam je glasba podrejena šovu, cirkusu, tu pa je ravno obratno. Organizatorji želijo pomagati mladim bendom in jim tudi v resnici pomagajo do nastopov, tudi na festivalih v tujini."

Žanrsko raznoliki komadi za široko občinstvo In katera od njihovih skladb je najbolj priljubljena med občinstvom? "Najbrž Go Disco in Woke up from Yesterday, tudi če sklepamo po ogledu videov na YouTubu," menijo. "Naši komadi so tako raznoliki, da je tudi odziv zelo različen, občinstvo pa precej široko. En komad je bolj reggae, drugi bolj pop, tretji alternativa … Edina skupna lastnost vseh komadov je naša energija, taki smo," še povedo, preden se spet vrnejo na prizorišče večernega koncerta, ki je vedno bližje.

Ne spreglejte