Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 5. 2016,
20.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor Peter Lovšin Gorazd Elvič himna nogometna himna nogomet Prva liga Telekom Slovenije

Četrtek, 5. 5. 2016, 20.15

6 let, 6 mesecev

Glasbenika, ki sta napisala klubski himni Olimpije in Maribora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Pero Lovšin in Gorazd Elvič | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Pred sobotnim nogometnim derbijem med Olimpijo in Mariborom smo preverili, kdaj in kako sta nastali himni obeh klubov - ljubljanska je delo Petra Lovšina, mariborsko je posnela skupina Čudežna polja.

Pravi nogometni klub mora imeti svojo himno, pesem, ki jo skandirajo navijači in ob kateri strastnim privržencem postane toplo ob srcu vedno, ko jo slišijo. Ena najbolj prepoznavnih na svetu je zagotovo You'll Never Walk Alone, himna Liverpoola. To je leta 1963 posnela liverpoolska zasedba Gerry and the Pacemakers, gre pa za priredbo istoimenske pesmi iz musicala Carousel iz leta 1945.

Potem so tukaj simpatične poskočnice, kot sta himni klubov Real Madrid in Barcelona, ali pa električne kitare v "Zvezdi juga", ki jo pojejo navijači Bayerna.

Seveda imata vsak svojo himno tudi glavna slovenska rivala med nogometnimi klubi, Olimpija in Maribor, ki se bosta to soboto pomerila v Stožicah. Olimpijino klubsko himno je posnel Peter Lovšin, eden najbolj zagretih navijačev med glasbeniki, ki pa s posnetkom, ki ga vrtijo na tekmah, ni najbolj zadovoljen.

"Ta himna je pravzaprav nekakšen demo posnetek, nastala je mimo grede, ko sem snemal ploščo Hudičev sod," se spominja. "Ko je klub prevzel moj prijatelj Jurij Schollmayer, sem se namreč odločil, da naredim himno za klub. Potem pa se je zgodilo marsikaj, Olimpija je izpadla iz prve v zadnjo, peto ligo, in nato ni bilo več nobene komunikacije."

"Demo himna" Olimpije

Kot je dejal, ni niti pričakoval, da bo klub skladbo še naprej uporabljal, saj ga ni nihče vprašal za dovoljenje. "Sicer pa je, kar se mene tiče, v redu, da vodstvo Olimpije še naprej vrti mojo himno, še bolj priljubljena je menda postala na tekmah hokejskega kluba Olimpija," je dodal glasbenik, ki pa kot zvesti navijač Olimpije vendarle meni, da si klub zasluži vrhunsko producirano skladbo.

Peter Lovšin je z Vladom Kreslinom in Zoranom Predinom leta 2000 posnel tudi himno slovenske nogometne reprezentance Slovenija gre naprej. | Foto: Mediaspeed Peter Lovšin je z Vladom Kreslinom in Zoranom Predinom leta 2000 posnel tudi himno slovenske nogometne reprezentance Slovenija gre naprej. Foto: Mediaspeed

"Že pred nekaj leti sem predlagal, da naredimo resno produkcijo, a sta se vmes zamenjala že dva predsednika kluba in do tega ni prišlo, tako še naprej ostajamo pri 'demo himni'," je dejal Lovšin, obenem pa dodal, da je Olimpija vendarle na pragu uspeha, kakršnega že dolgo ni dosegla. "Zato himno z veseljem poklanjam novim lastnikom. Morda pa bi se lahko enkrat vseeno zmenili, da naredimo eno 'ornk' produkcijo."

Mariborska je nastala ob prvem nastopu kluba v Evropi

Himno NK Maribor pa je skupina Čudežna polja posnela zdaj že daljnega leta 1992. "Nastala je po dogovoru z vodstvom NK Maribor, ko se je klub prvič uvrstil v Evropo. Takrat nam je Uefa začuda dovolila, da smo lahko na tekmi z Atleticom Madrid v Ljudskem vrtu himno zaigrali v živo, na velikem odru s polnim ozvočenjem. Mislim, da bi bilo kaj takega zdaj, ob vseh varnostnih ukrepih, znanstvena fantastika," se nastanka zdaj že ponarodele himne spominja avtor skladbe Gorazd Elvič.

Po njegovem mnenju se je himna med navijači tako "prijela", ker je nastala prav s tem namenom, za klub in za navijače. "Ko sem jo pisal, sem imel v mislih himne znanih klubov. Nekatere, na primer Liverpoolova You'll Never Walk Alone, so nastale kot priredbe glasbenih uspešnic, druge pa so bile sestavljene prav v navijaškem smislu, recimo himni Bayerna in Real Madrida. Sam sem izhajal iz tega drugega principa."

"Navijaška himna je nekaj drugega kot rock skladba"

"Ker je pesem nastajala v 90. letih, je v stilu tega obdobja, a mislim, da je še vedno aktualna. Mlada generacija sicer pravi, da bi morali imeti povsem rockersko himno, a verjetno niso slišali himn Reala ali Barcelone, ki nimajo nobene povezave z rockom. Navijaška himna je nekaj drugega kot rock skladba, narejena mora biti po določenih zakonitostih, da jo lahko ljudje pojejo med navijanjem. Jaz sem zato vključil slogan mariborskih navijačev: 'Navali, udari, na gol, gol, gol,' ki so ga oni uporabljali že leta pred nastankom himne," je Elvič pojasnil svoj ustvarjalni proces.

Skladbo so posneli z 80-glavim zborom Viol

Navijače so vključili tudi v samo snemanje himne. "To je bila prva generacija Viol, 80-glavi zbor je bil z nami v studiu," je povedal Elvič. Skladbo sicer Čudežna polja vedno zaigrajo na svojih koncertih, tudi zunaj Maribora. "To himno vedno zaigramo na svojih koncertih, tudi zunaj Maribora. Celo v Ljubljani smo jo že igrali, pa ni bilo nobenih težav."

Gorazd Elvič s Čudežnimi polji v soboto po tekmi prireja koncert, ker verjame, da bo slavil Maribor. | Foto: Mediaspeed Gorazd Elvič s Čudežnimi polji v soboto po tekmi prireja koncert, ker verjame, da bo slavil Maribor. Foto: Mediaspeed

Čeprav sta oba naša sogovornika zagreta navijača, pa si sobotnega derbija noben ne bo ogledal v živo. Takšno je pač življenje glasbenikov. Oba bosta namreč koncertirala, Lovšin v Zagrebu, Elvič s Čudežnimi polji pa v mariborskem klubu Satchmo. Sta pa oba že zdaj prepričana o zmagi svojih klubov. Lovšin je kot iz topa izstrelil, da bo rezultat 2:1 za Olimpijo, Elvič pa je gotov, da bo slavil Maribor: "Sobotni koncert prirejamo prav zato, da bi takoj po tekmi z navijači proslavili zmago in skupaj zapeli himno."

"Res je, da je Maribor trenutno v določeni krizi, ampak na derbiju je vse mogoče," je še dejal Elvič. "Tokrat imajo oboji ogromno v igri in oboji bodo nervozni, mislim pa, da je Maribor v določeni prednosti, ker ima več igralcev, ki so takšne situacije že doživeli. Vemo, da stanje v moštvu trenutno ni optimalno, a ko greš na zelenico pred 15 tisoč ljudi, pozabiš na takšne težave, sicer nisi pravi športnik. Verjamem, da so naši fantje dovolj zreli."

Ne spreglejte