Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
16.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sting

Petek, 3. 6. 2011, 16.18

6 let, 7 mesecev

Top 10 Stingovih pesmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na odru ljubljanskih Stožic nestrpno pričakujemo koncert glasbene ikone Stinga, ki bo ob spremljavi simfoničnega orkestra predstavil svoje največje uspešnice. Nekaj smo jih izbrali za vas.

Nemogoče je pripravljati lestvico največjih Stingovih pesmi, če se ne ozremo v zgodovino, ko je še ustvarjal s skupine Police. Z njimi je posnel nekaj večjih uspešnic.

Roxanne (Outlandos d'Amour, 1978)

Roxanne je pesem iz poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Besedilo govori o moškem, ki se je zaljubil v prostitutko.

Can't Stand Losing You (Outlandos d'Amour, 1978)

Sting in Police so svoje punk korenine razširili z nekaj novostmi, ki naj bi jim pomagale začeti alternativni pop. Ena od teh novosti je bila, da so rock napolnili z reggae ritmi, kar je prepoznavno v pesmi Can't Stand Losing You.

Every Breath You Take (Synchronicity, 1983)

Z albumom Synchronicity je skupina Police vstopila v zadnjo fazo razvoja svojega zvoka. Every Breath You Take ohranja minimalistični glasbeni občutek. Intenzivna in vedno nepozabna ostaja ena izmed najboljših Stingovih pesmi.

If You Love Somebody Set Them Free (The Dream of the Blue Turtles, 1985)

Prvi Stingov samostojni album je bil komercialni uspeh in izhod iz njegove glasbene preteklosti. Pesem If You Love Somebody Set Them Free je posebej določila nov ton. Sting je iz svojih reggae-punk korenin prestopil v pop jazz. Pesem je protistrup za obsesivne ljubezenske pesmi, kot sta bili recimo Roxanne in Every Breath You Take. Je bilo to namerno?

Fragile (Nothing Like the Sun)

Lepa in brezhibno strukturirana balada. Pesem je poklon Benu Linderju, ameriškemu gradbenemu inženirju, ki ga leta 1987 ubili uporniki, medtem ko se je ukvarjal s projektom hidroelektrarne v Nikaragvi.

Why Should I Cry For You (Soul Cages, 1991)

Album Soul Cages je prvi album po smrti Stingovega očeta. Je temačen in daleč najbolj žalosten album, ki ga je napisal pevec. Nobena od pesmi na njem ni postala uspešnica, skoraj vsaka od njih pa je mojstrovina. Pesem Why Should I Cry For You pripoveduje zgodbo o izgubljenih priložnostih. Sting se je s pesniškim besedilom uveljavil kot eden izmed najboljših svetovnih glasbenih pripovedovalcev zgodb.

Fields of Gold (Ten Summoner's Tales, 1993)

Mogoče Ten Summoner's Tales res ni bil Stingov najbolj resen album, a je vseeno doživel velik komercialni uspeh predvsem zaradi lepih pesmi, ena izmed njih je bila zagotovo Fields of Gold. Morda ste jo že slišali na porokah. To je najmočnejša ljubezenska balada, ki jo je kdaj napisal.

I'm So Happy I Can't Stop Crying (Mercury Falling, 1996)

Country pesem z bolečim besedilom. Govori o skrbi očeta, ki ga žena zapustila zaradi drugega moškega, s seboj pa je vzela tudi njuna dva otroka. V sprva ciničnem besedilu se pozneje razodene o povezanosti življenja in vesolja.

Desert Rose (Brand New Day, 1999)

V pesmi Desert Rose je mojster svoje obrti Sting malce eksperimentiral. Ustvaril je hipnotičen duet z arabskim pevcem Chebom Mambijem. Pesem je nenavadna kombinacija uspavanke in plesnega miksa, kombinacija zahoda in vzhoda.

Brand New Day (Brand New Day, 1999)

Sting je skozi leta ustvarjanja v svojih pesmih izgubil jezo in žalost, v Brand New Day je to zelo očitno. Skladba, ki gre zelo dobro v uho.

Ne spreglejte