Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 5. 2023,
1.01

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

64

Natisni članek

Joker Out Evrovizija

Nedelja, 14. 5. 2023, 1.01

11 mesecev, 3 tedne

Zmago na Evroviziji je odnesla Švedska

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

64

Evrovizija Švedska | Na 67. izboru za pesem Evrovizije je s skladbo Tattoo slavila švedska pevka Loreen, ki je na tem glasbenem tekmovanju zmagala že leta 2012. | Foto Reuters

Na 67. izboru za pesem Evrovizije je s skladbo Tattoo slavila švedska pevka Loreen, ki je na tem glasbenem tekmovanju zmagala že leta 2012.

Foto: Reuters

V Liverpoolu je na letošnjem izboru za pesem Evrovizije slavila švedska predstavnica Loreen, Joker Out so se uvrstili na 21. mesto.

Izbor za pesem Evrovizije se prihodnje leto vrača na Švedsko, zmago je letos odnesla pevka Loreen s skladbo Tattoo.

Občinstvo je največ glasov podelilo Fincu

Na drugem mestu je pristala Finska oziroma njihov predstavnik Käärijä. Finec je sicer s skladbo Cha Cha Cha obveljal za favorita občinstva, prek televotinga je dobil daleč največ glasov, a so v korist Švedinje pretehtali glasovi strokovnih žirij.

Slovenski predstavniki Joker Out so osvojili 21. mesto. Najvišje število točk, 12, so dobili od srbske žirije, po nekaj točk so ji namenile še žirije iz Češke, Avstrije, Ukrajine in Hrvaške, od žirije iz Velike Britanije so dobili eno točko.

Poglejte nastop Slovencev v finalu:

Kako so glasovali Slovenci

Slovenska strokovna žirija, ki ji je predsedoval Jernej Sobočan, ob njem pa so bili v njej še Ditka, Lara Baruca, Matjaž Vlašič in Hugo Smeh - Hyu, je 12 točk prisodila Italijanu Marcu Mengoniju, deset točk Estoniji, sledile so Litva, Švedska, Češka, Belgija, Avstralija, Avstrija, Španija in Švica.

Slovensko občinstvo je medtem pokazalo precej drugačen okus. Največ, 12 točk, so s televotingom prisodili hrvaškim predstavnikom Let 3 (tem slovenska strokovna žirija ni dala niti ene točke), deset točk so podelili Fincu, sledili so Italijan, Albanka, Srb, Norvežanka, Švedinja, Francozinja, Belgijec in Poljakinja.

Vsi nastopajoči v finalu:

Fotogalerija
1 / 26

Evrovizija se ob 50-letnici Abbine zmage vrača na Švedsko

Loreen je na Evroviziji slavila že leta 2012, takrat s skladbo Euphoria, in je zdaj postala druga izvajalka z dvema evrovizijskima zmagama. Do zdaj se je s tem dosežkom lahko pohvalil le Irec Johnny Logan, ki je zmagal v letih 1980 in 1987. Švedska se je z Irsko zdaj izenačila tudi v rekordnem skupnem številu evrovizijskih zmag − obe državi jih imata po sedem.

Zmaga je sicer na Švedsko odšla v zelo priročnem času − prihodnje leto bo namreč okroglih 50 let, odkar je na Evroviziji zmagala Abba s skladbo Waterloo.

Oglejte si še:

Joker Out
Trendi Joker Out po uvrstitvi v finale: Pri nastopu lahko nadgradimo le še eno stvar
Ne spreglejte